Dijital Liderler Araştırması 2016'nın Sonuçları Açıklandı!

CSC’nin The Economist dergisinin EIU işbirliği ile gerçekleştirdiği Dijital Liderler Araştırması’na göre, dijital teknolojilerden kapsamlı bir şekilde yararlanan büyük ölçekli global şirketler, performans, verimlilik ve uyum anlamında daha büyük avantajlar elde ediyorlar. Detaylar Haberimizde

CSC’nin The Economist dergisinin araştırma birimi The Economist'in Intelligence Unit (EIU) işbirliği ile gerçekleştirdiği Dijital Liderler Araştırması’na göre, dijital teknolojilerden kapsamlı bir şekilde yararlanan büyük ölçekli global şirketler, bu teknolojileri tam olarak kullanmayan şirketlere kıyasla, performans, verimlilik ve uyum anlamında daha büyük avantajlar elde ediyorlar.

Dijital teknolojiler ile başarı arasındaki bağlantıyı inceleyen araştırma, kurumlardaki karar alıcıların BT’nin stratejik faydaları ve operasyonel değerine ilişkin görüşlerine, mevcut BT yatırımlarına ve kurumların gelecek üç yıl içinde dijital teknolojiyi ne şekilde hayata geçireceklerine odaklanıyor. Araştırmaya global kurumlardan CEO, kıdemli BT yöneticisi ve diğer C seviyelerinden 500’ü aşkın yönetici katıldı.

Katılımcıların yüzde 8’i, kurumları majör işlevlerin tamamında dijitalleştiği için “dijital lider” olarak tanımlandı. Dijital liderler belirgin avantajlardan yararlanıyorlar: Kurumlarının stratejik hedeflere ulaşmasında BT’yi vazgeçilmez olarak değerlendiriyorlar, küresel olarak diğer kurumlardan daha entegreler, bilginin fonksiyonlar ve bölgeler arasında paylaşımında daha efektifler.

Bunlara ek olarak:

  • Dijital liderlerin yüzde 37’si, son mali yıldaki finansal performanslarının rakiplerinden çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Diğer şirketlerde bu oran yüzde 11 seviyesinde.
  • Dijital liderler, genel (public) bulut, işbirliği yazılımı ve bulut tabanlı uygulama servisleri gibi başlıklarda yatırımların önceliklendirilmesinde diğer şirketlerin önündeler.
  • Dijital liderlerin yüzde 63’ü, önümüzdeki üç yıl içinde toplam BT harcamalarının belirgin biçimde artacağını ifade ederken, bu oran diğer şirketlerde yüzde 52 seviyesinde bulunuyor.
  • Dijital liderlerin yüzde 44’ü BT stratejisinin temel belirleyicisinin CEO olduğunu belirtiyor.

Dijital Liderler Araştırması’nın, geçtiğimiz yılın sonunda gerçekleştirdikleri Dijital Ajanda Araştırması’nın sonuçlarını pekiştirdiğine dikkat çeken CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, “İş dünyasının dijitalleşmenin gücüne inandığını bir kez daha gördük. Yöneticiler, rekabet üzerindeki etkisini günden güne daha çok hissettirmeye başlayan dijitalleşmenin getirdiği fırsatları en iyi şekilde nasıl değerlendirebilecekleri konusunda dijital liderlerden ilham alabilirler” dedi.

Birçok Şirket Dijital Adaptasyonda Gecikiyor

BT yatırımları gelecek üç yıl içinde artacak olsa da, CSC’nin araştırması, şirketlerin çoğunluğunun yeni dijital teknolojilerin avantajlarından tümü ile yararlanamadıklarını gösteriyor. Araştırmaya katılanlara göre, dijital liderler BT’nin kuruma katkısına daha yüksek değer biçerken, birçok şirket için BT operasyonel olarak faydalı olsa da strateji üzerinde kritik bir öneme sahip değil.

  • Dijital liderlerin yüzde 51’i, diğer yöneticilerin ise yüzde 27’si, kurumlarının stratejik hedeflerine ulaşmada BT’yi vazgeçilmez bir partner olarak görüyor.
  • Katılımcıların yüzde 54’ü verimliliği artırmak için dijitalleştiklerini belirtirken, yüzde 35’lik bir kesim ana hedeflerinin maliyetleri düşürmek olduğunu ifade ediyor.
  • Dijital liderlerin kurumlarında merkezi BT fonksiyonu toplam BT bütçesinin yüzde 85’ini kontrol ederken, tüm yöneticiler genelinde bu oran yüzde 63’e geriliyor.
  • Yüzde 25’lik bir kesim dijital teknolojiyi tamamen dijitalleşmiş şirketlerin seviyesine ulaşmanın bir yolu olarak görürken, yüzde 10 için teknoloji rakipleri geride bırakma anlamına geliyor.
  • Katılımcıların üçte birinden fazlası, yakın gelecekte siber güvenlik araçlarını kullanmayı planlarken, siber açıklara bağlı risklere karşın siber güvenlik harcamalarının geride kaldığı görülüyor.

Bölgesel Trendler

Kuzey Amerika’daki şirketlerden katılımcılar, diğer bölgelerdeki benzer şirketlere kıyasla BT stratejilerinden daha sık yararlandıklarını ve stratejik hedeflere ulaşmada BT’nin daha faydalı ya da kritik olduğuna inandıklarını belirtiyorlar. EMEA bölgesi şirketleri, dijital yatırımların verimliliği artırma ve maliyetleri düşürme yolunda önemli bir etken olduğu görüşünde birleşiyorlar. Avustralya, Çin, Hindistan ve Singapurlu katılımcılar mobil teknolojilerin büyümede rol oynadığını belirtiyorlar.

Bankacılık ve para piyasaları şirketleri, dijital teknolojilerin adaptasyonunda agresif bir tutum sergiliyorlar.
Sağlık hizmeti sunan organizasyonlardan katılımcılar, farklılaştırıcı bir etken olmaktan çıkıp bir gereksinim halini alan dijitalleşmeye odaklandıklarını belirtiyorlar. Sigorta sektöründeki yöneticiler, şirketlerinin diğer şirketlere oranla gelecek yıllar içinde daha dijital olmasını bekliyorlar.

Haberimizi dijital sektörlerde faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor