İş Dünyasındaki Anlaşmazlıkların Çözümü: Arabuluculuk

Adalet Bakanlığı’nın İngiltere Büyükelçiliği ile birlikte yürüttüğü “Türkiye’de Adalete Erişimi Alternatif Uyuşmazlık Mekanizmalarıyla Güçlendirmek Projesi” kapsamında düzenlenen Uluslararası Ticari Arabuluculuk Konferansı İstanbul’da gerçekleşti. Detaylar haberimizde..

Adalet Bakanlığı’nın İngiltere Büyükelçiliği ile birlikte yürüttüğü “Türkiye’de Adalete Erişimi Alternatif Uyuşmazlık Mekanizmalarıyla Güçlendirmek Projesi” kapsamında düzenlenen Uluslararası Ticari Arabuluculuk Konferansı İstanbul’da gerçekleşti.

Uluslararası Ticari Arabuluculuk Konferansı, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Mustafa Erol ve Musa Heybet, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Güneş Gürseler, İngiltere Başkonsolos Yardımcısı Neil Floyd ve çok sayıda davetlinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. ​

Konferansın açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, arabuluculuk sistemi ile mahkemelerin iş yüklerinin azalacağını söyledi.

Mete, hukuk sisteminin bir parçası olan tahkim ve arabuluculuk mekanizmalarının ticari hayata etkileri ve katkılarından bahsetti. Uluslararası Ticari Arabuluculuk Konferansı'nda;

  • Etkili Uyuşmazlık Yönetme Sistemi Yaratma,
  • Arabuluculuk Pratiği Geliştirme,
  • Kompleks Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk,
  • Arabuluculukta Taraf Vekilliği,
  • Mahkeme Katılımlı Arabuluculuk,
  • Uyuşmazlık Çözümüne Evrensel Bakış

gibi konular ele alındı.

Etkinliğin “Neden Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk? Etkili Uyuşmazlık Yönetme Sistemi Yaratma” konulu panelinde konuşan Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sevim, toplumsal uzlaşının önemine dikkat çekerek, iş dünyasında uzlaşıya ve iş davalarındaki sorunlara değindi.

Konuşmasında, GYİAD’ın temellerini yaklaşık bir buçuk yıl önce attığı Toplumsal Uzlaşı Hareketi’nden söz eden Sevim, uzlaşının günlük hayattan iş hayatına kadar yaşamın her alanında etkili olduğunu söyleyerek, “Uzlaşmazlık, manevi boyutunun yanı sıra maddi boyutu ile de ülkemizi etkiliyor. 300 milyar doları aşan bir faturayı ülkemize yükleyen uzlaşmazlığa karşı GYİAD olarak ciddi bir mücadele içindeyiz. İş dünyasından akademik dünyaya ve STK’lara kadar, bu mücadelede yanımızda olan kurumların destekleri ile farkındalık oluşturma adına önemli mesafe kat ettiğimize inanıyorum” dedi.

İş dünyasındaki çalışan-işveren anlaşmazlıklarının yüzde 99’unun işveren aleyhine sonuçlandığına dikkat çeken Serkan Sevim, “Burada, uzlaşı kültürü kapsamında, GYİAD olarak arabuluculuk çözümünün faydalı olacağını düşünüyoruz. Arabulucuların devreye girmesi ile anlaşmazlıkların büyük çoğunluğunun yargı sürecine gerek kalmadan çözülebileceğine inanıyoruz. Geçen süredeki deneyimlerimiz de iş dünyasının arabuluculuk çözümünü sevdiğini gösteriyor” diye konuştu.

Uzlaşı için etik değerlere sahip olmanın, empati yapabilmenin ve arabuluculuk müessesesinin kullanımının ön şart olduğunu ifade eden Serkan Sevim, “Türkiye’deki herkesin yaşam kalitesinin yükselmesine yardımcı olacak Toplumsal Uzlaşı Hareketi, refah toplumu, ortak akıl, güvenli ortam, fırsat eşitliği ve dinleme kültürü değerlerini de beraberinde getirecek” dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor