Girişimcilerin Zorluklarla Başa Çıkabilmesi için 5 Temel Öneri

Web tabanlı ön muhasebe uygulaması olarak hizmet veren ve Wired Dergisi’nin seçtiği ‘Europe’s 100 HottestStartups’ listesinde iki yıl üst üste yer alan Paraşüt’ün Kurucu Ortağı Sean Yu, tecrübelerinden yola çıkarak girişimcilik serüveninde kaçınılması gereken hatalar hakkında önerilerde bulundu.

Web tabanlı ön muhasebe uygulaması olarak hizmet veren ve Wired Dergisi’nin seçtiği ‘Europe’s 100 HottestStartups’ listesinde iki yıl üst üste yer alan Paraşüt’ün Kurucu Ortağı Sean Yu, tecrübelerinden yola çıkarak girişimcilik serüveninde kaçınılması gereken hatalar hakkında önerilerde bulundu.

Girişimcilik demek deneyim biriktirmek demek. Deneyimlerin bir kısmını ise yapılan hatalar oluşturuyor. Günümüzde çok hızlı büyüyen girişimlerin bile yönetimsel hatalar yüzünden kapandığına şahit oluyoruz. Zaman zaman yatırım ararken zaman zaman ise içine düşüldüğünü gördüğümüz hatalar her zaman daha da kamçılayıcı oluyor.

1. Kaynakların Kısıtlı Olmasına Takılmayın

Kaynaklarınızın kısıtlı olması az şey başarabileceğiniz anlamına gelmez. Bu durum çoğu zaman karşılaştığınız sorunlara yaratıcı çözümler bulmanıza neden olur. İyi bir girişimci karmaşık sorunlara yaratıcı çözümler bulabilendir. Aslında bu sebeple kaynakların başlangıçta kıt olması ilerisi için size disiplin ve hareket kabiliyeti kazandırabilir. Unutmayın, girişimcilik kıt kaynaklarla büyük işler başarmak demektir.

2. Soruna Değil Çözüme Odaklanın

Girişimcilikte hepimizin ortaya çıkma nedeni bir soruna çözüm bulmamız. Odaklandığınız soruna çözüm ararken başka sorunlarla karşılaşmak ise çok normal. Her sorun aslında sizin için yeni bir fırsatın kapısını aralıyor olabilir. Kaynaklarınızın kıt olması gibi, deneyiminizin de sınırlı olması sorunlar karşısında başınızı biraz ağrıtabilir. Fakat unutmayın, siz aştığınız sorunlar üzerinde ekibinizi ve projenizi yükselteceksiniz. Bu yüzden soruna değil, çözüme odaklanın.

3. Ekip Kurma İşini Aceleye Getirmeyin

Ekip kurmayı iki aşamalı düşünebilirsiniz.

İlk Aşama: Ortakları seçmek

İlk aşama yola çıkarken ortaklarınızı seçmenizdir. Ortaklarınızı seçerken şu üç kuralı aklınızdan çıkarmayın ve emin olana kadar “Doğru ortağı buldum” demeyin:

  1. Ortağınız sizin için tamamlayıcı olmalı.
  2. Birlikte çalışma becerinizi test etmiş olmalısınız.
  3. Toplantılara ve etkinliklere katılarak tanışabildiğiniz kadar insan ile tanışıp doğru insanı bulduğunuzdan emin olmalısınız.

İkinci Aşama: Çalışacağınız ekibi seçmek

Bireysel olarak yetenekli, donanımlı insanlarla beraber çalışmak tabii ki önemli. Daha önemli olan ise, bir ekip olarak başarılı ve uyumlu çalışabilmektir. Bu yüzden bireysel yeteneklere değil, ekibinizi tamamlayacak çalışma arkadaşları bulmaya odaklanın.

Ekibinizle birlikte çalışırken doğal akış içinde uyumu yakalayın ve ortak bir hedefe kitlenin. Silikon Vadisi’ni kendinize örnek alıp, start uplarla ilgili her şeyi araştırarak öğrenebilirsiniz. Rollerinizi her bir çalışanın güçlü yönlerine göre belirleyerek daha çok iş çıkarabilir, birbirinizin fikirleri üzerine çalışarak herkesin diğerlerinden bir şeyler öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

4. Sorunları Karmaşıklaştırmayın

İyi bir girişim, büyük bir soruna basit ve sade bir çözüm sunabilendir. Tek bir sorunu olabilecek en iyi şekilde çözün. Bunun için de insanların önünde duran büyük ve karmaşık sorunları olabildiğince kolaylaştırın ve insanlara tekrar gösterin, tabii ki çözümünüzle beraber!

5. Sabırlı Olun ve Kolay Vazgeçmeyin

Kararlı ve sabırlı olun. Start up kurmak bugüne kadar karşılaştığınız en büyük zorluk. Hiçbir start up bir gecede gerçekleşen bir mucize değildir. Neyle karşılaştığınızın hiç bir önemi yok, çok çalışın ve zorlukları kararlılıkla aşın! Sonucuna önce siz şaşıracaksınız sonra da diğer insanlar.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor