GİV, Kasım Girişimci Buluşmalarında İsa Apaydın'ı Ağırladı

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) 2010 yılından beri düzenli olarak gerçekleştirdiği Girişimci Buluşmaları'nda bu ay TCDD Genel Müdürü Sayın İsa APAYDIN'ı ağırladı. Detaylar haberimizde..

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) 2010 yılından beri düzenli olarak gerçekleştirdiği Girişimci Buluşmaları'nda bu ay TCDD Genel Müdürü Sayın İsa Apaydın'ı ağırladı.

İkram ile başlayan Kasım ayı Girişimci Buluşmaları ikramın ardından Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı sayın Mehmet Koç'un açılış konuşmaları ile başladı. GİV Başkanı Mehmet Koç açılış konuşmasında Kasım ayı içerisinde dünyada pek çok gelişme olduğunu, Amerikan seçimleri ve dünyaya etkilerinin bunlardan en önemlisi olduğunu belirtti. Girişimcilerin sadece ülkemizdeki gelişmeleri değil dünyadaki makro ekonomileri çok iyi takip etmesi gerektiğini belirten Koç, ABD başkanlık seçimlerinin ardından doların tüm para birimlerine karşı değer kazandığını belirterek "Dünyadaki döviz hareketlerini iyi takip edip yorumlamalı ve buna göre konum almalı" dedi.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın uygulayacağı politikaların vaatlerinden farklı şekilleneceğini savunan Koç, “Trump da 3 ay, 6 ay sonra dünyanın bütün gerçeklerinin farkında olacak ve dolar buraya geri gelecek. Benim şahsi görüşüm bu. Çünkü dolardaki bu yükselişin onlara da bir faydası yok. Bu kadar değerli bir para birimiyle onların  ticareti de çok etkilenir, açıkcası onların da çok işine gelmez diye düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’de son 15 yılda sağlanan istikrarın ülkeyi şoklara karşı direnç sahibi yaptığını anlatan Koç, “Eğer son yıllarda gelişim sağlanmamış olsaydı bu son 3 deprem, Gezi Olayları, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz Darbe Girişimi bu ülkeyi bugünkünden çok daha zor bir duruma sürüklerdi. Allah’a şükür ki sağlam iktidar sayesinde ekonomimiz belli bir ağırlığa ulaştı. 800 milyar dolar gibi rakamları gördük ve bu sayede de çok kolay hareket etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Ülkemizde çok büyük kurumlar var ve TCDD bunlardan birisi" diyen Koç, girişimcilerin TCDD gibi sektörleri etkileyen kurumları da çok iyi takip etmesi, büyük resmi iyi okuması gerektiğini belirtti.

Türkiye ekonomisinin büyümesinin tek yolunun girişimcilik olduğunu yineleyen Koç, şunları söyledi: “İş üreten, proje üreten insanların bir kıymeti olmalı. Hepimiz bir darbe yaşadık, hepimizde kırılmalar oldu. O gün her bir vatan evladı üzerine düşeni fazlasıyla yaptı ve bu kadar kısa zamanda organize olup da böyle bir badireyi ülke olarak atlatmış olduk. Allah tekrarından ülkemizi korusun. Mevcut durumda biz artık girşimciliğe odaklanmak istiyoruz, yeni projelere, iş fikirlerine yoğunlaşalım istiyoruz.”

"GİV Yeni Dönemde GİV Akademi Eğitimlerine ve Melek Yatırımlara Ağırlık Verecek"

Gelecek yıl GİV’de daha çok girişimcilik eğitimi verileceğini aktaran Koç, “Daha yoğun bir eğitim sistemi olacak, daha çok tekil proje desteği olacak. Yani 2017’de biz GİV olarak kendi ağımızla Bahariye Melek Yatırım ağımızla 10’a yakın, milyonlar değil de yüz binler tutarında belki, yatırım çekecek projeyi desteklememiz lazım. Artık fiilen üye portföyümüzdeki yatırımcı arkadaşları, projelerini analiz ettiğimiz projelere bir fiziki yatırım oluşturmamız lazım.” diye konuştu.

Vakıf Başkanı Mehmet Koç'un açılış konuşmasının ardından TCDD Genel Müdürü Sayın İsa Apaydın sahnedeki yerini alarak "Demir Yolu Yatırımlarının Ülke Ekonomisine Katkıları ve 2023 Vizyonu" konulu  konuşmasına başladı. Apaydın, Kasım Ayı Girişimci Buluşmaları'nda TCDD’nin çalışmaları ve hedefleriyle ilgili bir konuşma yaptı.

TCDD’nin demiryolu sektörünün milli kaynaklarla geliştirilmesi için bağlı iştirakleriyle beraber çalışmalar yürüttüğünü aktaran Apaydın, 2023 yılına kadar 3 bin 500 kilometre Yüksek Hızlı Tren (YHT), 8 bin 500 kilometre hızlı tren ve bin kilometre konvansiyonel demiryolu olmak üzere toplam 13 bin kilometre ilave demiryolu yapacağını söyledi.

Türkiye’de yük taşımacılığına ilişkin yatırımların yeterince bilinmediğini aktaran Apaydın, “Esasında alt yapımızın çoğunu yük ve karma işletmecilik yapacak şekilde planladık. Yani sadece yolcu treni hizmet edebilecek, yük ihmal edildi gibi bir durum yok. Özellikle Halkalı-Edirne hattı, Karaman-Adana Ulukışla hattı, Samsun, Çorum, Çankırı Kuzey-Güney hatları, Sivas’tan sonraki kısımda kars’a kadar olan kısımda tamamen yük ve yolcu taşımacılığı birlikte yapılacak.” diye konuştu.

Türkiye’de demiryolu yük taşımacılığının geçmişte yol geometrisinden dolayı karayoluyla rekabet edemediğini anımsatan Apaydın, şöyle konuştu: “Bizim yük taşımacılığında süratlerimiz eskiden saatte 40-50 kilometre gibi bir seviyedeydi. Bunun sebebi alt yapı eksikliğiydi. Alt yapımızı iyileştirdiğimiz zaman, yol geometrimizi düzelttiğimiz zaman karayoluyla rekabet edecek seviyeye geliyoruz. İnşallah bu hatlarımız, şebekeimiz 2023’te 25 bin kilometreye katlanacak. Burada şebekemizin yüzde 70’inde hızlı tren hatları hariç yük taşımacılığı yapılabilecek.”

"Marmara Ring Demiryolu Projesi Üzerinde Çalışmalar Aşama Aşama İlerliyor"

Apaydın, Marmaray’ın tamamlayıcısı niteliğindeki Gebze-Halkalı Tren Hattı’nda çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Banliyö rehabilitasyonu çalışmalarında bir takım sıkıntılar oldu ama şu anda o sıkıntılar aşıldı. 2018’in sonuna doğru inşallah İstanbul’da hizmet edebilecek şekle gelecek. Şu anda çalışmalarımız iyi gidiyor, belli bir hıza ulaştık.” bilgisini verdi.

Marmara Denizinin kenarından dolaşan Marmara Ring Demiryolu Projesi üzerinde çalışmaların aşama aşama ilerlediğini belirterek, “Buradaki çalışmalar zamanı ve yatırım programı önceliklerine göre yapılmaya devam edecek.” dedi.

Toplantıya katılan girişimci iş adamlarına demiryolu alanındaki iş fırsatlarını da aktaran Apaydın, “Özellikle elektrifikasyon ve sinyalizasyon tasarımı ve yapılması konusunda mühendislik anlamında orası bakir bir alan. Elektrik, bilgisayar ve elektronik mühendisleri için burası iyi bir alan sektör olarak… Demiryolunda kesintisiz iletişim de burada oldukça önemli. önümüzdeki süreçte çok miktarda araç yapılması planlanıyor. özellikle makine, metalürji malzeme, komponent üreticisi işletmelerimiz bu alanda birçok parçayı yerli olarak üretebilir.” diye konuştu.

Konuşmasının ardından katılımcılarımızın sorularını cevaplayan Sayın Apaydın, soru cevap kısmının ardından Girişimci İşadamları Vakfı  Başkanı Mehmet Koç'un kendisine taktim ettiği plaketi kabul etti.  Programın sonunda Sayın İsa Apaydın ve Mehmet Koç, GİV Akademi'nin son dönem girişimci mezunlarının sertifikalarını birlikte sahnede taktim ettiler.

Daha önceki Girişimci Buluşmaları'nı buradan inceleyebilir, Girişimci İşAdamları Vakfı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız ilgili haberimizi okuyabilir ya da www.giv.org.tr'yi inceleyebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor