Beş Yılllık Türkiye İnovasyon Haftası Projesi İlk Meyvesini Verdi!

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İnovasyon Haftası Adana Buluşması'nda "Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında geçen yıl 58. sıradayken, bu yıl 16 basamak birden yükselerek 42. sıraya çıktık. TİM olarak inovasyonda başarıyı sağlamak için attığımız adımlar, birer birer hedefine ulaşıyor." dedi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İnovasyon Haftası Adana Buluşması'nda “Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında geçen yıl 58. sıradayken, bu yıl 16 basamak birden yükselerek 42. sıraya çıktık. TİM olarak inovasyonda başarıyı sağlamak için attığımız adımlar, birer birer hedefine ulaşıyor. Bunu ise dinamik gençlerimize borçluyuz” dedi.

Zihin Haritaları sisteminin kurucusu eğitim danışmanı Tony Buzan “Alışılmışın dışında bir ulusun karşısındayım. Türklerin hayal kurduğunu gördüm ki bu çok ciddi bir iştir. Başarı için hayal kurmak gerek. İnovasyonun temelini bu oluşturur. Zihin haritasını liderlik ve inovasyon için kullanabilirsiniz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) ev sahipliğinde ve Ekonomi Bakanlığı'nın katkılarıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası Adana Buluşması'na Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de katıldı. İş dünyasının ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği Türkiye İnovasyon Haftası'nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gerçek hayata uygulanmayan, ekonomiye dönüşmeyen ve ülke kalkınmasında yer almayan faydasız bilime Türkiye'nin ihtiyacı olmadığını söyledi.

Arçelik, Türk Ekonomi Bankası ve Türk Hava Yolları stratejik partnerliğinde Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Çukurova Kalkınma Ajansı ve Adana Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası Adana, Tasarım ve İnovasyon, İlham Veren Girişimciler, Türk İş Dünyası, Dünyada Başarılarıyla Tanınanlar, İnovatif Şirketlerin Yıldız CEO'ları, Başrolde İnovasyon, Sıradışı Kadınlar, Akıllı Nesneler, Endüstri 4.0 ve Anadolu'nun Güneyinde Dünya Mutfağına Armağan gibi çeşitli konulardaki paneller, tasarımdan sosyal yaşama, eğitimden sağlığa kadar çeşitli alanlardaki workshoplar ve eğitimlerle inovasyon algısını Çukurova bölgesine aşıladı.

Bakan Zeybekci, “Türkiye'de ekonomi, siyaset, sanat, sosyoloji gibi her alanda inovasyon gerekiyor. Bunlar yapılmazsa tarihten silinir gideriz ya da yapmadığımız alanlarda körleşiriz” dedi. Türkiye'nin yıllar içinde 2 milyar dolarlık ihracatını 150 milyar dolara getirerek bir mucize yarattığının altını çizen Zeybekci, “Hammaddesi, dizaynı, patenti, finansmanına başkalarına bağlı olan bir dünyada Türkiye bu mucizeyi gerçekleştirdi. Ama mucize buraya kadardı. Bundan sonrası için ikinci faza geçmek lazım. İhracat kilogramını en azından Japonya ve Almanya gibi 4,5 dolar seviyesine çıkarmamız gerekiyor. Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat seviyesine yelken açması için bilim, sanayi, teknoloji, ekonomi gibi pek çok alanda katma değer yaratan taraf olmalıyız” dedi.

TÜBİTAK, Özel Sektörün Ar-Ge Yapmasına Destek Verecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de üretimde yüksek teknolojinin payının yüzde 15 seviyesine çıkarmak gerektiğini belirterek, “Türkiye'de Ar-Ge içinde özel sektörün payının artması sevindirici. Yapacağımız çalışmalarla TÜBİTAK da sizlerin Ar-Ge yapmasına destek verecek bir kurum haline getirilecek. Türkiye olarak dünyanın önceki üç sanayi devrimini geriden takip ettik. Ama yeni sanayi devrimine öncülük eden bir ülke olacağız” dedi. Adana'da sanayiye kayıtlı 3 binden fazla firma olduğunu, Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşunda da Adana'dan 15 firma yer aldığını vurgulayan Özlü, “Ama bu firmalardan sadece iki tanesinde Ar-Ge birimi var. Daha fazla Ar-Ge merkeziniz olmalı” dedi.

Türkiye Orta Seviyede İnovatif Ülke Grubuna Yükseldi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin Küresel İnovasyon sıralamasında 16 basamak birden yükseldiğini söyledi. AB İnovasyon Birliği 2016 Endeksi'ne göre Türkiye'nin “inovasyonda iddiası olmayan ülkeler” seviyesinden “orta seviyede inovatif olan ülkeler” grubuna yükseldiğini vurgulayan Büyükekşi, “İnovasyon performans artışı 2008-2014 arasında durağan seyreden Türkiye 2015'te yükselişe geçti. Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında ise 2015 yılında 58. sıradayken, bu yıl 16 basamak birden yükseldik ve 42'nci sıraya ilerledik. İnovasyonda başarıyı sağlamak için attığımız adımlar, birer birer hedefine ulaşıyor. Bunu ise dinamik gençlerimize borçluyuz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Sizin gibi gençlere sahip bulundukça, bu vatan ve milletin, şimdiye kadar elde etmeyi başardığı zaferlerin üstüneçok daha büyük zaferler koyabileceğine şüphe etmiyorum' demiş. İnovasyona coşkuyla, tutkuyla yaklaşan gençlerimiz, değişimden korkmayan, onun bir parçası olarak dünyayı değiştiren gençlerimiz. Sağ olun, var olun” dedi.

Beş Yıldan Beri İnovasyon Haftasına 400 Bin Kişi Katıldı

İnovasyonun önemine farklı ülkelerden verdiği örneklerle dikkat çeken Büyükekşi, “Güney Kore bilgisayar işlemcilerinin kilogram başı ihracat fiyatı 3 bin 800 dolar, ülkenin toplam işlemci ihracatı ise 20 milyar dolar civarında. ABD'de ise telefonun kilogram başı ihracat fiyatı yaklaşık 750 dolar, ABD'nin ttoplam cep telefonu ihracatı da 11 milyar dolar. Almanya'nın eczacılık ürünleri ihracatında kilogram başı değeri 110 dolar ve toplam eczacılık ihracatı 76 milyar dolar. Türkiye olarak 1,44 düzeyinde olan kilogram başı ihracatımızı artırmak için tıpkı bu örneklerdeki gibi yüksek katma değerli ihracat yapmalıyız. Bunun da yolu öncelikle inovasyondan geçiyor. Dün Adana'daki heyecanımızı 6 bin kişi paylaştı. Beş yıldan beri İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Gaziantep'te yaptığımız etkinlikleri 400 bine yakın kişi takip etti. Çabalarımız boşa gitmedi” dedi.

AKİB İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Zeki Kıvanç, “Adana bölgesi, Cumhuriyet'in ilk yıllarında fabrikaları ile sanayileşmeye öncülük etti ama günümüzde arzu edilen noktada değil. Bölgemizin kendisini yeniden yapılandırmaya ihtiyacı var. En önemli unsur da inovasyon, yenilikçiliktir. İnovasyon Haftası ile herkesi değişime ve dönüşüme zorlamaktır. Sadece bireyleri değil şirketlerimizi de inovasyona uyumlu hale getirmeliyiz” dedi.

“Alışılmışın Dışında Bir Ulusun Karşısındayım ”

Türkiye İnovasyon Haftası Adana Buluşması'nın ikinci gününe, yenilikçilik ve yaratıcılık açısından bir düşünce aracı olan Zihin Haritaları sisteminin yaratıcısı eğitim danışmanı Tony Buzan katıldı. Akıl Haritasıyla Yaratıcılığı Serbest Bırakmak başlıklı konferans veren Tony Buzan, inovasyon ve yaratıcılık için hayal kurmanın önemine değindi. Buzan, “Alışılmışın dışında bir ulusun karşısındayım. Pek çoğunuzun hayal kurduğunu gördüm. Hayal kurmak çok ciddi bir iştir. Dünyadaki okullarda hayal kurmak iyi midir, kötü müdür diye sorulur. Pek çok ülkede hayal kurmak kötü olarak düşünülürken, sizler iyi olarak değerlendiriyorsunuz. Yenilikçilik tartışmasında hayal çok iyidir. Aynı zamanda gereklidir. Hayal kurmadığınız sürece ölürsünüz. Öğrenmenin en önemli unsurlarından biridir. Hayal kurmak bilgiden daha önemlidir. Başarı için hayal kurmanız lazım. Aslında bu inovasyonun temelini oluşturuyor. Zihin haritası bu anlamda Türkiye'yi de destekliyor. Zihin haritasını liderlik ve inovasyon için kullanabilirsiniz. Dünyada insanlar beynini yüzde 1'in altında kullanıyor. Kötü değil iyi bir haber bu. Çünkü yüzde 1 ile idare ediyorsunuz ve yaşıyorsunuz. Ama yüzde 99 potansiyeliniz var. Beynimizi daha çok kullanırsak her şey mükemmel olacak” dedi.

Zihin Haritası İçin Resimler ve Renkler Kullanın

İnsanların yaratıcılıktan parti ya da sunum hazırlamaya, sorun analiz etmekten tatil organizasyonuna kadar milyonlarca iş için zihin haritasının kullanılabileceğini vurgulayan Buzan, “Zihin haritası yapmak için de önce kağıda küçük bir resim çizin. Sonra her yerde küçük küçük başka resimler yapın. Milyonlarca beyin hücresini kullanmak için semboller kullanın. Zira resimler binlerce söze karşılık gelir. Ve bu resim ve sembolleri de renklendirin. Çünkü renkler güç demektir. Hafızayı kullanmaya ve yaratıcılığınızı geliştirmeye yardımcı olur. Bir ağacın dalları gibi kavisli çizgiler çizin, düz çizgi çizmeyin. Ve bu dallarda anahtar sözcükler kullanın. Anahtar sözcükler zihin haritasında kilit rol oynar” dedi.

Küçük Dokunuşlar Yeterli Olabilir

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanı Zeki Kıvanç, geçtiğimiz yıl 10 bin kişinin ziyaret ettiği etkinliğe bu yıl 14 bin kişi beklediklerini söyledi ve “Değişim ve gelişim bu toprakların doğasunda var, Adana sanayisinin de değişmeye, kendini yeniden tanımlamaya ihtiyacı var” dedi. Bölgenin sahip olduğu potansiyelin bulundukları noktanın çok üzerinde olduğuna değinen Kıvanç, “İnovasyon sadece yeni bir ürün yaratmayı değil, mevcut ürünü daha cazip hale de getirmeyi de kapsar. Bunu başarmak için her zaman büyük değişimler gerekmeyebilir, küçük dokunuşlarla da başarabilirsiniz” dedi.

Aynı Şeyleri Yaparak Farklı Sonuçlar Bekleyemezsiniz

Türkiye'nin ihracatta sıçrama yapamamasında inovasyon eksikliğinin de önemine dikkat çeken Türkiye İnovasyon Haftası Adana Komitesi Başkanı Bülent Aymen “Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar bekleyemeyiz. Tasarımdan üretime kadar her alanda inovasyon kültürünü yerleştirmemiz lazım” dedi. Klasik yöntemlerin artık para kazandırmadığını söyleyen Aymen, “Farklı sonuçlar için değişim gerekiyor. Rekabet için kemer sıkma, fiyat düşürme sürdürülebilir değil” dedi ve bünyesinde hiç aracı olmayan Uber'in, binlerce araçlık filoya sahip şirketlerden daha değerli olduğunu, fikirlerin katma değer yarattığı bir çağda olduğumuzu söyledi.

Yeniliği Sizlerden Bekliyoruz

TİM Başkanvekili Süleyman Kocasert, “TİM olarak 5 yıldır düzenlediğimiz inovasyon etkinliklerin meyvelerini toplamaya başladık fakat 2023 hedefleri için %1 seviyelerine ulaşan Ar-Ge payının %3 ün üzerine çıkması gerek” dedi. İnovasyon sıralamasında 12 basamak yükselerek 46. Sıraya çıkmış olmamızın bir başarı olduğunu belirten Kocasert “Önümüzde daha çok yol var, siz gençlere büyük görevler düşüyor, yeniliği sadece takip etmek yetmez, yeniliği sizlerden bekliyoruz.”

Türkiye İnovasyon Haftası, Adana'da Türk İş Dünyasını Buluşturdu

Türkiye İnovasyon Haftası Adana'da düzenlenen Türk İş Dünyası panelinde iş dünyasının önde gelen isimleri bir araya geldi. BloombergHT Haber Koordinatörü Ali Çağatay'ın moderatörlüğünü yaptığı panele Mediasa Medya Grubu CEO'su Demet Sabancı Çetindoğan, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı ve Simit Sarayı Onursal Kurucu Başkanı Haluk Okutur katıldı.

“Türkiye'nin Büyümek İçin Endüstri 4.0'ı Yakalaması Gerek”

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye ekonomisinin büyümek için yakalayacağı çok önemli nokta olduğuna işaret ederek “O da endüstri 4.0. Bunun anlamı da şu; endüstride ya da sanayide üretimde robotların kullanılması. Türkiye eğer akıllı olursa, üniversiteler ve biz sanayiciler Ar-Ge ve inovasyona önem verirsek, bütçeleri akıllı kullanabilirsek, endüstri 4.0'ı uygulayan ve dışarıya satan bir ülke olursak önemli kazançlar elde ederiz” dedi.

Üçüncü Havalimanından Çıkış Süresi 13 Dakika

Limak Holding olarak şirket ve bağlı ortaklıkları ile üç kıtada 52 bin çalışanları olduğunu kaydeden Özdemir, inovasyonun kendi iş sistemlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizdi. Bu anlayışın meyvelerini topladıklarını dile getiren Özdemir, “Sabiha Gökçen Havalimanı'nı açtığımızda yılda 3,5 milyon yolcumuz vardı, geçen yıl 26,5 milyon yolcuya ulaştık. Dünyada bir yolcunun uçaktan valizini alıp, polis ve gümrük kontrolünden geçip taksiye binme süresi 11 dakika tutan sadece bir havalimanı var, o da Singapur Havalimanı. İstanbul'da üçüncü havalimanını aynı anlayışla inşa ediyoruz ve 2018'in ilk çeyreğinde bitirmeyi planlıyoruz, çıkış süresini 13 dakika hesapladık. Yine enerji dağıtımında 200 milyon dolar bedel ile entegre bilişim sistemini hayata geçiriyoruz. Böylece abonelerimiz, örneğin kesilen elektriklerin ne kadar süre sonra geleceği sorusuna yanıt bulacak” dedi.

“Kardeşim Ali Sabancı ile Rahatça Geçinecek Bir Yaşta Girişimci Olduk”

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı da kardeşi Ali Sabancı ile birlikte rahatça geçinebilecek bir yaştayken girişimci olduklarına dikkat çekti. Şu anda 10 bin çalışana sahip olduklarını belirten Emine Sabancı Kamışlı, “Bir süre önce de ülkemiz için sosyal proje yapalım dedik. Türkiye'de genç nüfusun işsizlik oranı yüzde 20'ydi ama diplomalı nüfusta bu oran yüzde 30'du. Biz de ülkemiz için çok kıymetli gençlerimizin bu sorununa eğildik. Gençlerin morali olsun ki üretsin ve inovasyon yapsınlar. STK'lar ile görüşerek peyzaj mimarlığından pazarlamaya kadar pek çok uygun pozisyon açtırdık. Gençlerimiz 155 saat iş eğitimi aldı ve masraflarını da onlara hibe ettik. Van Üniversitesi'nden gelen gencimiz ile İstanbul Üniversitesi'nde eğitim gören gencimiz aynı seviyeye geldi. Fırsat eşitsizliğinden dolayı, yani Anadolu'da daha az bilinen üniversitelerden mezun oldukları için referansı olmayan ya da iş bulamayan gençlerimiz artık iş sahibi oldu. Şimdi 11 aydır çalışıyorlar. Bir arkadaşımızın ilk geldiği gün heyecandan eli terliyordu, şu anda bizlere çatır çatır yanlışsın diyebiliyor. İnsanımız önce kendisine değer verdiğimizi bilmesi lazım” diye konuştu.

Simitten Marka Yarattık, Kilosunu 17 Dolardan Satıyoruz

Simit Sarayı Onursal Kurucu Başkanı Haluk Okutur da günümüzde marka olmayana ekmek olmadığını belirterek “Biz de simidi marka yaptık. Türkiye'nin kilogramda ihracat ortalama fiyatı 1,5 dolar iken biz simidi 17 dolara satıyoruz. 22 ülkede 100'den fazla mağazamız var. Her hafta 5-6 mağaza açarak büyüyoruz. Geçen yıl 35 milyon dolar olan ihracatımız şu anda 75 milyon dolar, ciromuz da 750 milyon dolar. İhracatımızı gelecek yıl 150 milyon dolara, ciromuzu ise 1 milyar doların üzerine çıkarmak istiyoruz. Dünyada en fazla mağazası olan marka olmak istiyoruz” dedi. Türkiye'nin geleceğinin tarım sektöründe olduğunu da vurgulayan Okutur, “Türkiye'nin tarım ihracatı sadece 17 milyar dolar. Tarım ile ekonomi ve sosyal yapımızı ve sağlık sektörümüzü düzeltebiliriz” dedi.

Sabancı Çetindoğan: “Gelir Getirici ve Yaratıcı Fikir Gerek”

Mediasa Medya Grubu CEO'su Demet Sabancı Çetindoğan, inovasyonun “gelir getirici” ve “yaratıcı fikir” unsurlarını barındırdığına dikkat çekti. İnovasyonda diğerlerinden farklı kılacak bir düşünceyi iş planı içinde uygulamak gerektiğini belirten Çetindoğan, kendi çalışmalarından örnek vererek “Sıradan bir otel yatırımı yerine Pera Palas ile müze otelciliği yaptı. Bu sayede konuklarımıza müzede bir gece geçirme olanağı sunuyoruz. Pera Palas, kendini yeniden keşfeden bir turizm yatırımına dönüştü. Yine sıradan bir klinik merkezi yerine hücre merkezi açtık. Sağlık sektörü içindeki bu ayrışmanın ülkemiz için de sosyal çıktısı büyük oldu” dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor