Rekabetçi Sektörler Programı, Yeni Dönemde Projelere Destek Sağlıyor!

Rekabetçi Sektörler Programı, yeni dönemde yeni projelere destekler vermeye devam ediyor. 7 yıllık dönemler halinde uygulanan Rekabetçi Sektörler Programında, temelde KOBİ’lere ve girişimcilere yönelik, rekabetçiliğin geliştirilmesine odaklı mali destekler sağlayan projeler gerçekleştiriliyor.

Rekabetçi Sektörler Programı, yeni dönemde yeni projelere destekler vermeye devam ediyor. 7 yıllık dönemler halinde uygulanan Rekabetçi Sektörler Programında, temelde KOBİ’lere ve girişimcilere yönelik, rekabetçiliğin geliştirilmesine odaklı mali destekler sağlayan projeler gerçekleştiriliyor.

RSP’nin 2007-2013 yıllarını kapsayan birinci döneminde, teknik adıyla “Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP)” uygulandı. Bu dönemde, toplam 565 milyon avro bütçeyle ülkemizin göreceli olarak daha az gelişmiş 43 iline mali kaynak aktarıldı.

Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında bugüne kadar desteklenen 45 proje için 502 milyon Avro kaynak sağlandı. 2016 Temmuz ayı itibariyle bu projelerin 445 milyon avroluk kısmının ihale süreci tamamlanıp sözleşmeye bağlandı ve 314 milyon avroluk kısmının ödemeleri de gerçekleştirildi. Ödenen miktarın 264 milyon avrosu AB bütçesinden, 50 milyon avrosu Türkiye Cumhuriyeti bütçesinden karşılandı.

Yeni Dönemde Yeni Projeler

Rekabetçi Sektörler Programı'nın, 2014-2020 yıllarını kapsayan yeni döneminde, teknik adı “Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı” olan faaliyetler ise tüm Türkiye’yi kapsıyor. Yeni dönem destekleri için yaklaşık 405 milyon avro bütçe oluşturuldu. Bu kapsamda, 2016 yılının sonunda bir teklif çağrısına çıkılarak desteklenecek projelerin seçimine başlanması planlanıyor. Yeni dönemde proje geliştirme çalışmalarıyla desteklenen proje sayısının artırılması amaçlanıyor.

Rekabetçi Sektörler Programının birinci döneminde ülkemizin görece daha az gelişmiş 43 ili desteklenirken, yeni dönemde Türkiye’nin 81 ilinden de proje başvurusu alınacak.

Neler Hedefleniyor?

Programın yeni döneminde, sanayide ve üretimde verimliliğinin artırılması ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlanması hedefleniyor. Program kapsamında verilecek desteklerin, öncelikle bu iki temel hedefe hizmet etmesi bekleniyor. Bu doğrultuda yeni dönem dört ana faaliyet alanından oluşuyor.

Projeler, dört faaliyet alanından yalnızca biri altında tasarlanabiliyor. Tasarlanan projede birden fazla alana giren faaliyet bulunuyorsa, temel hedef ve aktivitelerin ağırlıklı olduğu faaliyet alanının seçilmesi gerekiyor. Aşağıdaki tabloda her bir faaliyet alanı kapsamında geliştirilecek projelerin neyi hedeflemesi gerektiği, uygulama için öneriler ve projelerin özelliklerine dair bilgiler yer alıyor. Başvuru sahiplerinin öncelikle kendi faaliyet alanlarını belirlemeleri ve bu faaliyet alanı için projelere özel verilen bu bilgiler doğrultusunda başvurularını şekillendirmeleri bekleniyor.

Kimler Başvurabilir?

Yeni dönem desteklerine valilikler, belediyeler, il özel idareleri, kalkınma ajansları, üniversiteler, TOBB ve bağlı oda ve borsalar, sanayi ve teknoloji ile ilgili dernek ve vakıflar, ihracatçı birlikleri genel sekreterlikleri, organize sanayi bölgeleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri yönetimleri gibi kuruluşlar başvurabiliyor. Girişimciler, KOBİ’ler, ticari işletmeler, kâr amacı güden kurum ve kuruluşlar doğrudan başvuramayacaklar, fakat KOBİ’lerin ortak yararına hizmet eden projeler aracılığıyla program desteğine dolaylı olarak ulaşabilecekler.

Hangi Harcamalar Programdan Karşılanabilir?

Proje bütçelerinden, makine/ekipman alımı ve uzun süreli eğitim, danışmanlık, tanıtım, doküman oluşturma gibi işleri içeren teknik destek faaliyetleri ve inşaat harcamaları karşılanabilecek. Projelerde kurulacak tesis/yapıların elektrik, su, doğalgaz, sarf malzemeleri gibi masraflarıyla bu tesisin işletilmesi için ihtiyaç duyduğu insan kaynakları masrafları (beyaz ve mavi yakalı personel) karşılanamayacak.

Rekabetçi Sektörler Programı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.rekabetcisektorler.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor