Sadece Enerji Kullanarak Barutsuz Mermi Atabilen "Sapan" Geliştirildi

TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), Silah ve barut kullanmadan sadece enerji ile mühimmat atmayı sağlayan SAPAN adında teknolojik bir silah geliştirdi. Detaylar haberimizde..

TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), Silah ve barut kullanmadan sadece enerji ile mühimmat atmayı sağlayan SAPAN adında teknolojik bir silah geliştirdi.

Kullanılan teknolojiye elektro manyetik teknoloji deniliyor. Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen silaha 'SAPAN' adı verilmişti. Hava savunma sistemi olarak dizayn edilen silahın dünyadaki kullanım alanı deniz kuvvetleri gemilerini düşman uçaklarından korumaya yönelik.

Sesin 10 Katı Hızlı

TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen SAPAN, sadece enerji kullanarak barutsuz mermi atabilme özelliğine sahip. Elektro manyetik enerji sayesinde mermiler, sesin 10 katı hızda hedefe ulaşabiliyor. Testleri 2014 yılında yapılan SAPAN'ın ilk prototipi de üretildi. Dünyada elektro manyetik top teknolojisini üretebilen iki firma bulunuyor. Bunlardan biri ABD'li General Atomics diğeri ise İngiliz BAE Systems.

Dakikada 10 Atış

Şu anda sadece ABD ve İngiltere'nin ürettiği silahların azami menzili 185 kilometreye kadar çıkabiliyor. Temel özellikleri ise hem daha ucuz bir sabit maliyete sahip olmaları hem de hız ve menzilleri. SAPAN'ın muadili olan ABD'lilerin Railgun adını verdikleri silahta 25 megavatlık bir güç ünitesi yeterli oluyor. Silah en uygun şartlarda dakikada 10 atış yapabilme özelliğine sahip. SAPAN'ın teknik özellikleri ve kullanım alanı hakkında henüz bir netlik kazanmasa da testlerin ardından envantere girmesi bekleniyor.

Sanayi Bakanlığı kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor