Samsung Dijital Kütüphane Kamu-Özel Sektör İşbirliği İle Açıldı!

Samsung Electronics Türkiye, Milli Kütüphane’nin dijital dönüşüm vizyonuna destek vererek kıymetli eserlere kütüphane içerisinde ücretsiz erişim sağlayan Samsung Dijital Kütüphane’yi açtı. Detaylar haberimizde..

Samsung Electronics Türkiye, Milli Kütüphane’nin dijital dönüşüm vizyonuna destek vererek kıymetli eserlere kütüphane içerisinde ücretsiz erişim sağlayan Samsung Dijital Kütüphane’yi açtı.

Samsung Electronics Türkiye, Milli Kütüphane arşivinde bulunan kıymetli eserlere ve güncel elektronik yayınlara kütüphane içerisinde dijital olarak ücretsiz erişim imkânı sunan Samsung Dijital Kütüphane’nin açıldığını duyurdu. Milli Kütüphane içinde 500 bin dolarlık yatırımla tamamlanan proje ile önemli bir kültür mirası araştırmacıların erişimine sunulacak ve gelecek nesillere aktarılacak.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve Samsung Electronics Türkiye Kamu Sektörü ve Dış İlişkiler Direktörü Dr. Erdem Erkul’un ev sahipliğinde düzenlenen açılış töreni sırasında, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Yun Soo Cho ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan söz alarak projenin önemine değindiler.

Samsung Dijital Kütüphane, kültür ve kütüphanecilik alanındaki en kapsamlı kamu-özel sektör işbirliği projesi olarak öne çıkıyor. Proje sayesinde, kütüphane içerisinde oluşturulan Samsung Dijital Kütüphane ortamında Milli Kütüphane’nin sahip olduğu, içerisinde Osmanlıca, Farsça, Arapça 27.000’i aşkın cilt el yazması eserin yanı sıra pul, afiş, harita ve nota koleksiyonları ile taş plakların da yer aldığı zengin arşive kütüphane içerisinde ücretsiz ve kolay erişim sağlanıyor. Proje ile ayrıca, araştırmacılar uluslararası akademik yayınlara kütüphane içerisinde ücretsiz erişebilecek.

Samsung Dijital Kütüphane’nin kurulması için Milli Kütüphane’nin giriş katında yer alan 86 kişilik salonun alt ve üst yapısı tamamen yenilendi. Bu alan Samsung marka tablet, dizüstü bilgisayar, kablosuz yazıcı, videowall ve ekranlardan oluşan teknolojik ürünlerle donatıldı. Böylece araştırmacıların çalışması için eksiksiz teknolojik donanımı olan, konforlu bir alan yaratıldı.

2023 Hedeflerinde Dijitalleşme Önem Taşıyor

Samsung Dijital Kütüphane’nin önemine değinen Samsung Electronics Türkiye Kamu Sektörü ve Dış İlişkiler Direktörü Dr. Erdem Erkul, “Samsung’un teknoloji ve inovasyon birikimini, toplum için değer üreten projelere yönlendirmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin 2023 hedeflerinde dijitalleşmenin kritik öneme sahip olduğunun farkındayız. Türkiye’nin eşsiz bir kültür birikimine sahip olması nedeniyle, dijitalleşme hedeflerine kültür alanında katkıda bulunmak ve Türkiye’deki bir ilki gerçekleştirmek istedik. Milli Kütüphane’nin teknolojik alanda gerçekleştirdiği projelerle bütünlük sağlayacak Samsung Dijital Kütüphane projesi, Türk halkının milli değerlerine kolay erişmesine vesile olacak” dedi. Proje, Samsung’un dünyaca ünlü Oxford Üniversitesi Kütüphanesi ile gerçekleştirdiği ilk dijital kütüphane projesinin bir benzeri olarak hayata geçirildi.

Milli Kütüphane ile birlikte Türk kültür, bilim, edebiyat ve sanat hayatına doğrudan katkıda bulunma misyonuyla hareket ettiklerine değinen Milli Kütüphane Başkanı Zülfi Toman, “Milli Kütüphane’de kısa vadede gerçekleştirdiğimiz teknolojik dönüşümün çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ülkemiz kapsamında ve uluslararası alanda prestijli projeler gerçekleştirmek teknolojik çalışmalarla ağırlık vermekle mümkün olabilir. Ulusal bir arşiv, müze ve araştırma merkezi niteliği taşıyan Milli Kütüphane içerisindeki milyonlarca içeriğin dijitalleştirilmesi için yoğun bir çaba sarf ettik. Bu önemli eserlere kütüphane ortamında araştırmacıların ücretsiz ve kolayca erişim sağlayabilmesi için Samsung ile işbirliğine gittik. Samsung ile gerçekleştirilen bu proje sayesinde Milli Kütüphane'yi yeniden bir çekim merkezi olarak konumlandırmayı ve nitelikli araştırmacı sayımızı arttırmayı hedefliyoruz. Bu projenin uzun vadede Türk kültürünün dünyada daha iyi tanınmasına vesile olacağına inanıyoruz” dedi.

Açılış töreninde konuşan T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “Yaşadığımız yüzyıla damgasını vuran teknoloji devrimi 21. yy’da kütüphanelere, bilgi merkezlerine çok farklı boyutlar getirerek sanal kütüphane, dijital ya da sayısal kütüphane gibi kavramların ön plana çıkmasını sağladı. Bu durum teknolojinin önemli takipçisi olan ülkemizde de kütüphanelerin çağımız teknolojilerine uygun olarak donatılması zaruretini ortaya çıkardı. Bugün de bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında Samsung firmasıyla imzalanan protokol çerçevesinde Milli Kütüphanemize sayısal bir kütüphane kazandırmanın mutluluğunu her birlikte yaşıyoruz. Milli bir arşiv, müze ve araştırma merkezi niteliği taşıyan Milli Kütüphanemizde milyonlarca içeriğin sayısallaştırılması için yoğun bir çaba sarf edilmiştir. Diğer kütüphanelere öncü olmak, onlara rehberlik etmek gibi bir görev ve sorumluluğu da bulunan Milli Kütüphanemizi bugün Samsung’un destekleriyle en üstün teknolojilerle donatılmış bir salona kavuşturuyoruz. Araştırmacılarımızın, bilgiye daha hızlı, daha etkin, daha ekonomik ve daha kolay ulaşacakları Dijital Kütüphane salonunda bulun 54 tablet, 20 dizüstü bilgisayar ve 2 kiosk ile 76 araştırmacıya eşzamanlı olarak hizmet verilebilecek. Bu vesileyle Samsung firmasının katkılarına Bakanlığım adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Milyonlarca Eser Samsung Dijital Kütüphane’de

Milli Kütüphane içerisinde bulunan Samsung Dijital Kütüphane ortamında araştırmacılar, dijitalleştirilmiş 9 milyonu aşkın poza ücretsiz olarak erişebilecek:

  • Osmanlıca, Farsça, Arapça 27.000 cilt el yazması eserin tümü,
  • Osmanlı döneminden – Cumhuriyet’e harf devrimi öncesine ait gazeteler ve dergiler,
  • 1928’den itibaren yayınlanan süreli yayınlara ait milyonlarca sayfa gazete pozu,
  • Türk Ocağı Koleksiyonu’ndaki yayınlar,
  • Türk Kurtuluş Savaşını resmeden Selahattin Ömer Koleksiyonu,
  • Hayali Küçükali’ye ait deve ve manda derisine işlenmiş Hacivat Karagöz tasvirleri,
  • Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri ünlü ressamlara ait tablolar
  • Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemine ait haritalar
  • Notalar, pul koleksiyonları,
  • Afiş ve lobi afiş koleksiyonu,
  • 5 bini aşkın taş plak.

Milli Kütüphanemiz hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.mkutup.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor