Birçok İş Dalı Piyasadan Çekilirken Yerlerine Yenileri Geliyor!

2000 sonrası piyasasında birçok iş dalı ömrünün son demlerine gelirken ve hatta bazıları sonlanırken yeni iş dalları onların yerlerini aldığını görüyoruz. Peki bu iş dallarından bazıları neler? Detaylar Makalemizde

Dünyanın 2000 sonrası yeni bir döneme girdiği söyleniyor; bu görüşe ben de katılıyorum. 2000 sonrası dünya 2000 öncesi dünyadan birçok açıdan ciddi bir şekilde kopuşu temsil ediyor. Bilgiye çok rahat ulaşılıyor olması ve internet dünyasının bir ahtapot gibi dünyayı sarması ile dünya bir anda küçücük bir yer oluverdi. Bundan elli yıl önce bir fikrin akılda belirmesi ile ürüne dönüşmesi arasında yıllar varken bugün ise bir fikrin akılda oluşmasıyla ürüne dönüşmesi arasında üç hafta vardır. Kaldı ki Çinliler bir ürünün çok gittiğini görsünler, bir haftada aynısını yapıp yarı fiyatına piyasaya sürerler.

Evet, geçmişten tam anlamıyla bir kopuş yaşıyoruz. Bu kopuşu piyasa bağlamında ele aldığımızda, bir filozofun dediği gibi “Dünya sıfır kâra doğru gidiyor.” Rekabet koşulları öyle bir değişime uğradı ki yılların firmaları neye uğradıklarını şaşırdılar. Sarsıntılara dayanmak o kadar kolay olmayacağa benziyor. Bunu aşmak için ciddi bir şekilde yeni bilgiyi üretme konusuna yatırım yapmak gerekiyor.

Artık “param var, her hangi bir işe gireyim de para kazanayım” devri bitti. Veya “üç beş yılda bir birikim elde edeyim de işimi büyüteyim, başka yere yatırım yapayım” dönemi sona ermiş bulunuyor.

Bilinen işlerde olup ta o işten iyi kârlar elde etme diye bir şey söz konusu değil. Bir işten nerede para kazanılıyor ise en kısa sürede sanki pirana sürüsünün saldırısına uğramışçasına fiyatlar dibi buluyor ve bu süre içersinde sektördeki bütün aktörler sekiz şiddetinde deprem etkisiyle başa çıkma durumunda kalıyor. Neticede bu deprem birçok aktörün küçülmeye gitmesine ve bir kısmının da piyasadan çekilmesiyle sonuçlanıyor.

Çare ise müşteri ihtiyaçlarını sürekli bir şekilde takip etmek ve rakiplerden önce müşterinin karşılanmamış ihtiyaçlarını keşfetmeye çalışmak ve kendi içinde inovasyon bölümü oluşturarak bu bölümün oldukça dinamik olmasını sağlamaktan geçiyor.

2000 sonrası piyasasında birçok iş dalı ömrünün son demlerine gelirken ve hatta bazıları sonlanırken yeni iş dalları onların yerlerini aldığını görüyoruz.

Mesela bu yeni mesleklerden bir tanesi, bellek korumaları;  yani fikirlerin korunmasından sorumlu olanlar. Keza bilgi güvenliği alanının ne kadar önemli olduğunu önümüzdeki dönemde de şahit olacağız.

Yeni mesleklerden ikincisi, kimliklerimizi ve ürünleri yöneten geleceğin marka stilistleri. Markaların ve ürünlerin tıpkı bir “kişi” gibi ele alındığı ve nasıl kişileri stilize ediyorsak aynı şekilde markalarında stilize edildiği bir meslek grubu.

Yeni mesleklerden bir diğeri ise; Zaman tacirleri. Zaman tıpkı para gibi bir değere tabi tutulacak ve bunu da mevduat kabul eden kâra dönüştüren kurumlar ortaya çıkacak.

Yeni mesleklerden dördüncüsü, Kişisel bilgi asistanları. İş dünyasında kişilerin bilgilerini ve bilgilenme süreçlerini kontrol eden, onların adına yöneten asistanlar. Şimdiden ortaya çıkmaya başladılar bile.

Yeni mesleklerin beşincisi ise, Etik danışmanları. İş dünyasında veya özel hayatta doğru seçimler yapmamıza yardımcı olacak ve bizlere doğruyu gösterecek danışmanlar, koçlar piyasa da yerlerini kısa sürede alacaklar.

Bu yeni meslekler yeni girişimcilere ve iş dünyasında olanlara önemli mesajlar vermelidir. Kendi işlerinize devam ederken bilmeniz gereken şey, siz ne yapsanız da bazı işlerin sonu gelmiş olabilir. Bu durumu iyi analiz etmeli ve tedbirinizi almakta gecikmemelisiniz. Hızlı bir süreç yaşıyoruz, bu hıza ayak uyduramayanlar için ise hayat çok zor olacak.

Bir filozofun dediği gibi, “eğer dışınızdaki gelişmeler içinizdeki gelişmelerden daha hızlı ise çöküşünüzü bekleyin.”

Makalemizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor