İhracatçıların Önünü Açacak "Yeşil Pasaport" İle İhracat Uçacak!

Yıllık ortalama ihracat değerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine 2 yıl süreyle yeşil pasaport verilebilecek. Detaylar haberimizde..

Resmi Gazete’de yayımlanan 6728 sayılı kanunda yapılan değişiklik, ihracatçıya yeşil pasaporta ‘yeşil ışık’ yaktı. Yıllık ortalama ihracat değerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine 2 yıl süreyle yeşil pasaport verilebilecek.

Kararı değerlendiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, vize nedeniyle yaşanan kayıpların aşılmasında çok önemli bir adım atıldığını belirtti. Yeşil pasaport uygulaması, Türk vatandaşlarına dünyanın pek çok ülkesine vizesiz seyahat imkânı sunuyor.

İhracatçının önündeki en büyük engellerden birinin vize olduğunu dile getiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kararın çok doğru ve yerinde olduğunu söyledi.

Fuarlar ve ticaret heyetlerinin yanı sıra yeni ihracat bağlantılarının kurulması ve var olan ihracatın devamlılığının sağlanması amacıyla sürekli seyahat halinde olduklarını belirten Murat Akyüz, “İhracatçılar olarak yıl genelinde Amerika’dan Uzakdoğu’ya, Avrupa’dan Afrika’ya çok farklı rotalara gidiyoruz. Kimi zaman aynı seyahatte birkaç ülkeye gitmemiz gerekiyor. Vize ihracatçıya en çok da zamandan kaybettiriyor. Vizede yaşanan gecikmeden dolayı ticari kayıplar yaşayan ihracatçılarımızın sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Dolayısıyla dünyanın pek çok ülkesine vizesiz seyahat anlamına gelen yeşil pasaport hakkının belirlenen şartlarını sağlayan ihracatçılarımıza da tanınması çok değerli ve kutlanması gereken bir adım olmuştur. Vize olsa dahi bazı ülkelere girişte yaşanan sorunlar da ortadan kalkacak. Son üç yıldaki ortalama ihracatına göre yapılacak hesaplamalarda ortalama ihracat tutarı 1 milyon dolar ve üzeri, 5 milyon dolar ve üzeri, 10 milyon dolar ve üzerinde olanlar için ayrı ayrı ve daha yüksek adetlerde verilmesi ihracatımıza doğrudan olumlu etki edecektir. Böylece ihracatçımız ve ekibi vize kuyruklarında beklemeden daha fazla sayıda ülkeye gidebilecektir. Tüm sektörlerdeki ihracatçı firmalarımıza hayırlı olsun” diye konuştu.

İhracatçıya Yeşil Pasaportunun Önünü Açan Değişiklik

15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesinin (A) bendine aşağıdaki paragraf eklenmiştir:

“Yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamaları kaydıyla, Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslara göre iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilir.”

Haberimizi ihracatçılarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor