Faruk Özlü: Sadece Yerli Değil, "Yerli ve Marka Otomobil" Üreteceğiz!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Otomobil çalışmasını sadece Türkiye için yapmayacağız, biz dünya pazarları için bir otomobil yapacağız" dedi. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Otomobil çalışmasını sadece Türkiye için yapmayacağız, biz dünya pazarları için bir otomobil yapacağız" dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (SATSO) ziyaret eden Bakan Özlü, gelecek günlerde Üretim Reform Paketi diye bir kanun taslağı hazırlayarak TBMM'ye göndereceklerini söyledi. Bu paketin çok önemli olduğunu vurgulayan Özlü, "Bu paketle üretimle ilgili, üreticinin, üretmek isteyenlerin önünde ne kadar sıkıntı ve zorluk varsa bunların tamamını kaldırmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Bakanlığın yürüttüğü çalışmaları anlatan Özlü, bir gazetecinin "Yerli otomobil üretiminin Sakarya'da düşünülüp düşünülmediğini" sorusuna, "Yerli marka otomobil diyelim buna. Türkiye, yerli bir marka oluşturmak istiyor. Türkiye, otomobil üretiyor ve Türkiye'deki otomobil fabrikalarında bizim işçilerimiz çalışıyor. Türkiye'ye vergi ödüyor, Türkiye'ye ihracat yapıyor. Dolayısıyla yerli otomobilden ziyade yerli marka otomobil dememizde fayda var. Biz marka oluşturmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Özlü, Türkiye'nin kendi imkanları, mühendisleri, tasarımcısı, üretimcisiyle teknik olarak bir otomobili tasarlayıp üretecek bütün altyapıya sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Otomobil yapmak, üretmek, teknik olmaktan ziyade Türkiye için ticari ağırlığı daha fazla olan bir konu. Otomobil üretmeyi, teknik bir sorun olarak görmeyelim. Otomobil yapmak, ticari ağırlığı daha fazla olan bir durum. Dünyadaki otomobil üreticilerinin birçoğunun 100 yıl civarında bir geçmişi var. Fransızlara, Almanlara bakın, 100 yıl veya üzerine geçmişleri var. Dünyada ciddi bir pazar rekabeti var. Otomobil çalışmasını sadece Türkiye için yapmayacağız, biz dünya pazarları için bir otomobil yapacağız. Türkiye pazarı, ekonomik ölçekte otomobil tasarlamak ve üretmek için yeterli değil. Geçenlerde bir otomobil fabrikamız geldi. Türkiye'de meşhur bir marka. Yılda 340 bin otomobil yapıyor, bunun yüzde 80'ini Türkiye pazarında değil, dışarıya satıyor. Yaklaşık 3 milyar dolar ihracat geliri olduğunu söylüyor. Dolayısıyla biz de otomobilimizi yaptığımızda yurtdışında, işte Cezayir'de, Kazakistan'da, yabancı ülkelerde fabrikalar kuracağız. O ülkelere satış yapacağız."

Otomobil tasarlama ve üretmenin maliyeti 1 ise bunu markalaştırmanın maliyetinin 5 katı olduğunu dile getiren Bakan Özlü, her markanın bir değeri olduğunu, o nedenle konuya bu açıdan baktıklarını söyledi.

"Yerli Marka Otomobilde Sakarya Önemli Bir Potansiyel"

Özlü, TÜBİTAK'ın çalışmalarının özellikle elektrikli otomobil yapma üzerinde yoğunlaştığını belirterek, "Arkadaşlarımız çalışıyor. Biz çalışacağız, uğraşacağız ama neticede bu otomobil yapma işi, ticari ağırlığı olan bir iş olduğundan bunu bir ana yüklenici yapacak. Bir ana yüklenici bulacağız ve bunu o yapacak. Ana yüklenicinin hangi şartlarda bunu yapacağını da devlet olarak bizler belirleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Öncelikli işimiz, yerden ziyade buna bir şekil vermek olacak." ifadesini kullanan Özlü, sözlerini şöyle bitirdi:

"Sakarya, gerçekten hem yan sanayisi, hem otomobil üreten fabrikaları olan bir il olması hasebiyle ciddi bir potansiyele sahip, büyük ve önemli bir alternatif. Yeni yatırımlar da söz konusu. Karasu'daki yeni yatırımlar, buna ilave güç veriyor. Yer konusunda daha o aşamaya gelmedik ama Sakarya'nın potansiyeli yüksek, Sakarya önemli bir aday. Bakalım, o güne gelelim, konuşuruz."

Sanayi Bakanlığı kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor