Sanayimizin Rekabet Gücünü Artırmada Tasarım Faaliyetleri Önemli!

Türk Tasarım Danışma Konseyi 14. toplantısını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında, Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik başkanlığında gerçekleştirdi. Detaylar haberimizde..

Türk Tasarım Danışma Konseyi 14. toplantısını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında, Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik başkanlığında gerçekleştirdi.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, sanayimizin rekabet gücünü artırmada tasarım faaliyetlerinin önemine dikkat çekerek, “Tasarımı, sanayimizin rekabet gücüne doğrudan ve hızlı bir şekilde etki edecek bir araç olarak görüyoruz” dedi.

Girişimci Bilgi Sistemi'nin verilerinin bu gerçeği net bir şekilde gösterdiğini ifade eden Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, imalat sanayinin genelinde, tasarım yapan firmaların yapmayanlara göre daha yüksek faaliyet karı elde ettiğini belirtti.

Doç. Dr. Hasan Ali Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle hazır giyim, mobilya, plastik gibi tasarımın önemli olduğu sektörlerde, tasarım yapanlarla yapmayanların karlılığı çok ciddi bir fark gösteriyor. Şu anda GBS'de 2015 verilerini görebilir hale geldik.

2015 yılında, hazır giyim sektöründe, tasarım yapmayan firmaların faaliyet karlılığı yüzde 4,5 olarak gerçekleşmiştir. Aynı sektörde, tasarım yapan firmaların faaliyet karlılığı ise yüzde 8,1 olmuştur. Yani, tasarım yapanların faaliyet karlılığı, yapmayanların neredeyse iki katına ulaşmıştır. Sadece bu örnek dahi, tasarımın önemini açıkça ortaya koyuyor.

Bu nedenle, Türkiye'deki tasarım faaliyetlerini daha da etkin hale getirmemiz büyük bir değer taşıyor. Zira iyi tasarımlar, elektronikten tekstile, kozmetikten otomotive, seramikten mobilyaya kadar birçok değişik sektöre ciddi ivme kazandıracaktır.

Ülke olarak tasarım başvuruları açısından dünyada oldukça iyi bir konumda bulunuyoruz. Ulusal düzeyde, 40 binin üzerinde tasarım başvurusuyla Avrupa'da 2'nci, dünyada 4'üncü sırada yer alıyoruz. Bu veri, tasarım farkındalığı açısından iyi bir noktada olduğumuzu ortaya koyuyor. Ancak başvuru sayılarının tek başına yeterli olmadığını da biliyoruz. Tasarım kalitesini ve tasarımın ekonomik faydaya dönüşmesini de artırmalıyız.

Ülkemizde gerçekten de çok iyi tasarımcılar var. Mesela, dünyanın en prestijli tasarım yarışmalarında, Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından en fazla ödül kazanan 2'nci ülke konumundayız. Bireysel tasarımcılarımızın bu başarısı, insan kaynağı potansiyelinin yüksekliğine işaret ediyor. Ancak bu bireysel başarılara, sistematik bir hüviyet kazandırmalıyız. Tasarımı, bireylerin münferit başarısının ötesine geçirmeli, sanayimizin bir kültürü ve alışkanlığı haline getirmeliyiz. Bizler, bu ülkenin tasarımcılarına güveniyoruz.”

Tasarıma yönelik faaliyetlerde temel alınan, Tasarım Konseyinin de en önemli çıktılarından biri olan Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planında yer alan çok önemli eylemlerin, yakın zamanda hayata geçirildiğine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Çelik, Ar-Ge Reform Paketi’nde yer alan yeniliklerden söz etti.

Bu paketle, 10 tasarımcı çalıştıran Tasarım Merkezleri'nin Ar-Ge Merkezleri'nin yararlandığı destek ve muafiyetlerden yararlanmasının sağlandığını, teknoloji geliştirme bölgelerinde yapılan tasarım faaliyetlerinin destek kapsamına alındığını, Ar-Ge ve tasarım çalışmalarını sipariş yoluyla yapan firmalarımızın da vergi indiriminden yararlanmasının önünün açıldığını anlattı. Tasarım yarışmalarında sergilenen tasarımların tescil giderlerini destekleyecek mekanizmanın da yakında uygulamaya koyulacağı müjdesini verdi.

Bakan Yardımcısı Çelik, Sınai Mülkiyet Yasa Tasarısında yer alan tasarımlara yönelik getirilen yeniliklerden de bahsederek, tasarının Ekim-Kasım aylarında yasalaştırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Türk Patent Enstitüsü’nün sekretaryasını yürüttüğü Türk Tasarım Danışma Konsey’i toplantısına, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve TPE yetkilileri ile diğer üye kurum/kuruluş temsilcileri katılım sağladı.

Toplantının ilerleyen bölümlerinde, 2016 yılının ilk yarısında tasarım alanında yaşanan gelişmeler, Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planında (2014-2016) yer alan eylemlere ilişkin gelişmeler ile Haziran ayında gerçekleştirilen Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2017-2019) Arama Konferansı’nın çıktılarının değerlendirilmesi yapılarak, tasarım politikaları ile ülkemizdeki uygulamalar ele alındı. 

Türk Tasarım Danışma Konseyi'nin 23 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilen 13. Toplantısında alınan karar doğrultusunda, 2017-2019 yıllarını kapsayan yeni Strateji Belgesi için çalışmalar başlatılmıştı. 

Strateji Belgesinin ana çerçevesi, vizyonu, hedefleri ve faaliyetleri, Haziran 2016’da tüm paydaşların katılımıyla gerçekleştirilen "Tasarım  Strateji  Belgesi Arama Konferansı" ve Temmuz 2016 ‘da gerçekleştirilen komite toplantıları sonucunda belirlendi. 

Strateji Belgesinin, Tasarım Konseyinin bir sonraki toplantısında görüşülerek nihai hale getirilmesinin ardından Yüksek Planlama Kuruluna sunulması planlanıyor. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanının başkanlığında çalışmalarını yürüten Tasarım Konseyinde kamu kurumları, sivil toplum kuruşları ve tasarım alanında faaliyet gösteren meslek kuruluşları üye olarak yer alıyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor