Küresel Enerji Talebi 2040’a Kadar Yüzde 25 Artacak!

ExxonMobil’in Energy Outlook raporuna göre, küresel enerji talebi 2014- 2040 yılları arasında yüzde 25 oranında artış gösterecek, yükselişte aslan payı Hindistan, Çin ve Türkiye gibi 10 kilit gelişen ekonomiden kaynaklanacak. Detaylar haberimizde..

ExxonMobil’in Energy Outlook raporuna göre, küresel enerji talebi 2014- 2040 yılları arasında yüzde 25 oranında artış gösterecek, yükselişte aslan payı Hindistan, Çin ve Türkiye gibi 10 kilit gelişen ekonomiden kaynaklanacak.

Dünyanın önde gelen enerji şirketi ExxonMobil’in yayınladığı 2016 Energy Outlook Raporu’na göre küresel enerji talebi 2015 ila 2040 yılları arasında yüzde 25 artacak.

Talep artışının neredeyse yarısının Hindistan ve Çin’in nüfus artışı ve yükselen yaşam standartlarından, yüzde 30’unun ise içlerinde Türkiye’nin de yer aldığı 10 kilit pazardan gelmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra; enerji verimliliği artışlarının, doğal gaz gibi düşük karbonlu yakıtların ve yenilenebilir enerji kaynaklarının artan kullanımının da küresel ekonominin karbon yoğunluğunu yarı yarıya azaltmaya yardımcı olması bekleniyor.

Taşımacılıkta Enerji Talebi Yüzde 30 Artacak

ExxonMobil, Brookings Enstitüsü’nden alınan verilere dayanarak dünyada 2014 itibariyle 2 milyarın üzerinde olan orta gelirli nüfusun 2030 yılına kadar 5 milyara yaklaşmasını ve bununla doğru orantılı olarak da araba sayısının ve ticari taşımacılığın da artmasını bekliyor.

2014-2040 arasında küresel taşımacılıkta enerji talebinin yüzde 30 artış göstermesini öngören ExxonMobil, araba sayısındaki artışın OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) kapsamında olmayan ülkelerde daha çok görüleceğini söylüyor. 2040’a kadar 800 milyon araca ulaşacağı tahmin edilen özel araçların doğuracağı enerji talebinin 2020’de zirve yapacağı ancak 2040’a kadar yüzde 10 düşüş göstereceği öngörülüyor.

Türkiye’de büyük bir rol oynayan lojistik sektöründe; ağır ticari araçlar için enerji talebinin ise dünya genelinde 2040’a kadar yüzde 45 oranında artacağı; bu artışın da yüzde 50’sinin 10 kilit gelişmekte olan pazarın sebebiyet vereceği tahmin ediliyor.

2040 İtibarıyla Araçların Yüzde 40’ı Dizel Olacak

ExxonMobil Energy Outlook Raporu’na göre petrol, taşımacılıkta enerji tüketiminin yüzde 90’dan fazlasını karşılayacak. Dizel araç kullanımındaki artışla birlikte ağır ticari araçlardaki dizel kullanımı da 2040 yılına kadar küresel olarak yüzde 45 artış gösterecek. Raporda enerji tüketiminden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının da henüz zirve yapmadığını, değerlerin 2030’a kadar artacağını belirtiyor. Artışın Çin başta olmak üzere, gelişen ülkelerden kaynaklanacağını belirten rapor, OECD ülkelerinin emisyonlarının 2014-2040 arası yüzde 20 azalacağını öngörüyor.

Petrol Lider Konumunu Bırakmayacak

ExxonMobil raporuna göre dünyanın en büyük enerji kaynağı, taşımacılık ve petrokimya sektörlerinin ham maddesi petrol dünyanın en büyük enerji kaynağı olmaya devam edecek. 2014-2040 yılları arasında petrol ve diğer sıvı yakıylara olan talebin yüzde 20 artacağı öngörülen raporda en büyük ikinci enerji kaynağı kömüre olan talebin ise 2025 yılında zirve yaptıktan sonra düşüşe geçeceği belirtiliyor. Düşüşün en önemli sebebinin endüstriyel elektrik üretimi sektöründeki değişimlerden kaynaklandığı belirtilen rapora göre 2014 yılında toplam talebin yüzde 25’ini gerçekleştiren kömürün 2040’taki payı yüzde 20’ye düşecek.

Karbon Emisyonları Yarısına Düşecek

ExxonMobil’in hazırladığı rapora göre enerji verimliliği konusunda yapılan araştırmalar ve geliştirilen teknolojiler sayesinde dünyanın enerji tüketimine bağlı karbon emisyonlarındaki büyüme yavaşlayacak. Rapora göre 2030 yılında zirve yapması ve sonrasında azalması beklenen küresel karbon emisyonları 2040 itibariyle muhtemelen yarısına kadar düşecek. Bu ciddi ilerlemenin hem OECD hem de OECD dışı ülkeler sayesinde gerçekleşeceğini aktaran rapor, bu ilerlemedeki en büyük katkının enerji verimliliği alanında sağlanan ilerlemeler olacağının ve düşük karbon yoğun enerji tiplerine kademeli bir geçişten de destek aldığının altını çiziyor.

Haberimizi enerji sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor