Bir Hayal Müdürüne İhtiyaç Duymadığınıza Emin misiniz?

Yılın en inovatif şirketlerinin yaptığı en iyi şey firmanın yaratıcılığını geliştirmek ve değişimi değişmez bir kural olarak yaşam modellerine uyarlamak. Bunun için birçokları bünyelerinde hayal departmanı kurdu ve başlarına “hayal başmüdürü” atadılar bile. Detaylar haberimizde..

2014 yılının en inovatif seçilen şirketleri içerisinde bizden herhangi bir firma yok maalesef. İşin ilginç yanı dünyanın en ciddi markalarının bile sonlarda yer alıyor olması. Airbus 33. sırada mesela; Boeing ise 34. sıraya yerleşerek bir sonraki yerini almış.

İşin enteresan yanı dünyanın en inovatif ilk on sıralamasına giren firmaların iş dünyasını hem insan kaynağı ve hem de çalışma modelleri anlamında derinden sarsan firmalar olmuş olması. Bu ilk on firmaya cirosal olarak baktığımızda ise diğerlerini birkaç kez katladığını görüyoruz.

Listenin en başında olan firma, bilineceği üzere Apple. Ve yine biliyorsunuz bu firma üretime hiç girmedi ve de hiç girmeyeceğini iddia ediyor. Ne diyor; “bütün paramı en iyi olduğum şeye yani, ara yüz tasarımına yatıracağını” söylüyor. Aslında Apple için bütün yatırımını hayal gücüne yatıran firma da diyebiliriz.

Sıralamada ikinci olan firma ise Google. Hizmet üreticisi olan bu firmanın yaptığı işler şu ana kadar piyasanın bildiği yöntemlerle değil tam tersi çalışma anlayışlarıyla yapılan bir özelliğe sahip. Ve dolayısıyla çalışma anlayışlarında da hiyerarşiyi aynı zamanda yerle bir etmiş olan bir firma. Misyonu iki kelime: “izinsiz inisiyatif.” Yani çalışanlarının izin almadan firma içinde inisiyatif kullanmalarına kapılarını açık bırakmış. Bunu duyan bizim firma liderlerimizin tüyleri diken diken oluyordur, herhalde.

Üçüncü en inovatif firma Samsung. Büyük bir dönüşüm ve gelişim içersinde olan firmanın tek yaptığı şey inovasyona anormal derecede yatırım yapması. Çin’de silikon vadilerine yaptığı yatırımların haddi hesabı yok.

Dördüncü en inovatif firma ise Microsoft. Esnek çalışma anlayışlarında öne geçen firma yenilikçiliğe ödediği para ile dünya liginde ki yerini korumaya devam ediyor.

Beşinci en inovatif firma IBM. Bu firma ise dünyanın en yaratıcı zekâlarını bir araya getirmesi ile ünlü. Diplomalarla değil kreatif zekalarla ilgileniyor.

Altıncı en inovatif firma ise...

Müşteri hassasiyetlerini adım adım yakından takip eden firma gün geçmiyor ki bir inovasyon yapmasın. Büyümesini borçlu olduğu tek şey, sadece “müşteri için daha ne yapabilirim?” sorusuna inovatif cevaplar bulmaktan ibaret.

Evet, sıralamalar böyle gidiyor. BMV bile bu elli inovatif firma sıralamasında 18. sırada. Ford ise bir sonrasında 19. sırada yerini almış bulunuyor.

Neden ilk on firmadan bahsettim ve ayrıca açıklama ihtiyacı hissettim? Sizinde gördüğünüz gibi ilk altı ve hatta ilk ona giren firmalara baktığımızda geçmişleri 15 yıl yok bile. Üçüncü sırada olan Samsung firması daha eski olsa da tam olarak atağa kalkması inovasyona yaptığı büyük yatırımlardan sonradır.

Demek istediğimiz şu: dünyanın en fazla ciro yapan, en hızlı büyüyen firmaları eski çalışma ve üretim anlayışlarını yerinden etmiş, bilinen kalıpları kırmış olan firmalar. Bu firmaların yaptığı en iyi şey firmanın yaratıcılığını geliştirmek ve değişimi değişmez bir kural olarak yaşam modellerine uyarlamak.

Bunun için birçokları bünyelerinde hayal departmanı kurdu ve başlarına “hayal başmüdürü” atadılar bile. Bizler duyduğumuzda hala dalga geçiyoruz ama bu departmanın ne kadar işe yaradığı ortaya koydukları ürünlerden ve piyasada yaptıkları etkilerden belli. 

Bizim firmaların hala devam eden otuz yıllık yönetim ve üretim anlayışlarıyla bu sıralamalara girme imkânı sıfır. Dönüp bir bakalım dünyaya, nereye doğru ve nasıl gidiyor? Hangi bilindik anlayışları yerinden sökerken yerlerine hangisini koyuyor. 

Hayal olmadan bir ileri adım atmamız artık mümkün değil. Biraz ezber bozalım..

Makalemizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor