Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi İstanbul'da Başlıyor!

Toprak biliminin Avrupa’daki en önemli organizasyonu olarak gösterilen Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi, ilk kez İstanbul’da düzenleniyor. Detaylar haberimizde..

Toprak biliminin Avrupa’daki en önemli organizasyonu olarak gösterilen Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi, ilk kez İstanbul’da düzenleniyor. Kongrenin en önemli gündem maddesi dünya genelinde kullanılabilir arazilerin dörtte birinin yaşadığı arazi bozulumu sorunu. Kongrede, her yıl aşırı bozuluma uğrayan 12 milyon hektar arazinin geleceği için neler yapılması gerektiği masaya yatırılacak.

Türkiye’de ve dünyadaki toprak bilimine dair en son gelişmelerin paylaşılacağı Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi (Eurosoil), 17-22 Temmuz 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenleniyor. Avrupa Toprak Bilimi Toplulukları Konfederasyonu bünyesinde her dört yılda bir düzenlenen ve bu yıl ilk kez İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilecek kongrede, arazi bozulumunda hangi ülkelerin risk altında olduğu ve bu konuda acil eylem planları açıklanacak.

Günümüzün en büyük çevre sorunlarından birinin arazi bozulumu olduğuna vurgu yapan Türkiye Toprak Bilimi Derneği Başkanı ve A.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Namlı, dünya genelinde kullanılabilir arazilerin yaklaşık yüzde 25’inin bozuluma uğradığını vurguladı. Ayten Namlı, bunun yaklaşık 2 milyar hektar alan demek olduğunu yani yaklaşık ’nın yüzölçümüne denk arazilerin bozulduğunu açıkladı. Namlı, arazi bozulumunun tedbirler alınmadığı sürece devam ettiğini de söyleyerek, her yıl 12 milyon hektar arazinin ileri bozuluma uğradığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Namlı, arazi bozulumunun, biyolojik çeşitliliğin kaybına yol açtığı gibi gıda güvensizliği ve temiz suyun kıtlığı gibi sorunlara da neden olduğunu ifade etti. Arazi bozulumuyla mücadelenin küresel bir mücadele olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Namlı, arazi bozulumunu durdurmak ve geriye çevirmek için bir an önce çalışmalara başlanmasının önemli olduğunu ve Kongre’de bu tedbirleri tartışacaklarını söyledi.

17-22 Temmuz 2016 tarihlerinde WOW Convention Center’da gerçekleştirilecek Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi’nde, Avrupa’da arazi bozulumu açısından risk altındaki bölgeler, arazi bozulumuna karşı alınacak tedbirler, sürdürülebilir arazi yönetimi başta olmak üzere toprağın bugünü ve geleceği tartışılacak.

Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.eurosoil2016istanbul.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi toprak bilimi ile ilgilenen tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor