TÜBİTAK'a Proje Başvuruları Her Geçen Yıl Artıyor!

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, TÜBİTAK'a proje başvurusunda son 3 yılda yüzde 20 seviyelerinde artış olduğunu belirterek, "2015 yılında 12 binlerde olan başvuru sayısının bu yılın sonunda 15 binlere ulaşmasını bekliyoruz." dedi. Detaylar haberimizde..

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, TÜBİTAK'a proje başvurusunda son 3 yılda yüzde 20 seviyelerinde artış olduğunu belirterek, "2015 yılında 12 binlerde olan başvuru sayısının bu yılın sonunda 15 binlere ulaşmasını bekliyoruz." dedi.

Prof. Dr. Arcaklıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sorumluluğunda bulunan TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı'nın (ARDEB) akademik alanda bilimsel, teknolojik ve yenilik içeren Ar-Ge faaliyetlerini programlamak, yönlendirmek, desteklemek ve izlemek amacıyla faaliyet gösterdiğini söyledi.

Arcaklıoğlu, Ar-Ge desteklerini üniversiteye, özel sektöre ve toplum geneline yaymaya çalıştıklarını ifade etti. Ar-Ge harcamalarının gayrisafi milli harcamadaki payının 2023 hedefleri kapsamında artırılmasının planlandığını belirten Arcaklıoğlu, şöyle konuştu:

"Ar-Ge destekleriyle ilgili 8 farklı programımız var. Proje başvurusunda son 3 yılda yüzde 20 seviyelerinde artış var. 2015 yılında 12 binlerde olan başvuru sayısının bu yılın sonunda 15 binlere ulaşmasını bekliyoruz. Proje sayısının artmış olması dolayısıyla nitelik ve nicelik ayrımına da bakmamız gerekiyor. Türkiye'de yılda 25 bin kadar proje teklifinin olması durumunda anca yüzde 3'lük hedeflere ulaşılması mümkün. Dolayısıyla bu proje sayımız artmış gibi gözükse de bunların 25 bin bandında olması hedeflere ulaşmak açısından önemli. Yıllara bağlı olarak proje başvurularında ciddi bir artış söz konusu. 2004-2005 ile 2011-2012 yıllarında başvurularda bir kırılma olmuş."

"Destek Almayan Üniversite Kalmadı"

Arcaklıoğlu, desteklenen projelerin süresi, bütçesi ve hedef kitlesi itibarıyla farklılık gösterdiğini, akademisyenlere her türlü kolaylığı sağlayabilmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Proje başvurularının şu anda online alındığını, ancak kısa süre sonra elektronik imzayla alınmaya başlayacağını bildiren Arcaklıoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye genelinde üniversitelere verilen desteklerde 2003 yılına kadar 50 milyon ve üzeri destek alan il ve üniversite bulunmuyordu. Sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'deki üniversitelerin bir miktar destek aldığını görüyoruz. İlin büyüklüğü ve üniversitenin birikimine göre 2015 yılında destek almayan üniversitenin kalmadığını görüyoruz. Her alanda destek vermeye devam ediyoruz. 10 ayrı araştırma destek grubumuz var."

TÜBİTAK kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor