G20 Tarihinde Bir İlk "Ticaret Bakanları Deklarasyonu" Yayımlandı!

Çin'in Shanghai kentinde yapılan G20 Ticaret Bakanları Toplantısı’nda küresel ekonomide büyüme, istikrar ve refahın sağlanması için daha çok ortak eylemde bulunulması kararı alındı. Detaylar haberimizde..

Çin'in Shanghai kentinde yapılan G20 Ticaret Bakanları Toplantısı’nda küresel ekonomide büyüme, istikrar ve refahın sağlanması için daha çok ortak eylemde bulunulması kararı alındı.

Başkanlığını yapan Çin Ticaret Bakanı Gao Hucheng, düzenlediği basın toplantısında, G20 tarihinde ilk Ticaret Bakanları Deklarasyonu'nun yayımlandığını söyledi.

Deklarasyonda, küresel ekonomide büyüme, istikrar ve refahın sağlanması için daha çok ortak eylemde bulunulacağı kaydedildi.

Gao Hucheng'in verdiği bilgilere göre, Toplantıda;

  • G20 Ticaret ve Yatırım Çalışma Grubu'nun Görevleri,
  • G20 Küresel Ticaret Büyüme Stratejisi,
  • G20 Küresel Yatırım Kılavuz İlkeleri

başlıklı üç belge onaylandı.

Çok taraflı ticaret sisteminin güçlendirilmesi ve gelişmekte olan ülkelerle KOBİ'lerin küresel değer zincirine katılmasına yardım için müşterek önlem alınması hakkında iki ayrı mutabakat sağlandı.

Gao Hucheng ayrıca, Toplantı'da ticaret korumacılığına karşı çıkıldığının açık dille ifade edilip bölgesel ticaret anlaşmalarının şeffaflığının güçlendirilmesi konusunda mutabakata varıldığını, bu yılın sonuna kadar "Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması"nın onaylanması hususunda üyelerce taahhütte bulunulduğunu söyledi.

Doha Müzakereleri'nden kalan sorunların görüşülmeye devam edilmesinin öneminin altının çizildiğine dikkat çeken Gao Hucheng, potansiyel ve tarafların çıkarlarına uygun yeni konuların görüşülmesine başlanacağını ifade etti.

Gao Hucheng, son yıllarda G20'nin başlıca görevlerinin krizle mücadeleden uzun vadeli yönetime dönüştüğünü, dolayısıyla ticaret ve yatırım konularının finans ve maliyenin ardından G20 işbirliği mekanizmasının yeni bir belkemiği haline geldiğini ifade etti.

Türkiye’den Çin'e İhracat Artacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere gittiği Çin'in Shanghai kentinde, bu ülkedeki temasları ve uluslararası ekonomi konularına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Zeybekci, Edirne-Kars ve İzmir-Antalya hızlı tren hattı projelerinin Çinli yetkililerle yapılan görüşmede gündeme geldiğini aktararak bu konunun gelecek günlerde de görüşüleceğini kaydetti.

Çin'in tek başına dünyanın çelik talebinin yüzde 50'den fazlasını ürettiğini hatırlatan Zeybekci, bu durumdan tüm dünya gibi Türkiye'nin rahatsız olduğunu vurguladı.

Zeybekci, Çin ile olan ticaret açığına da dikkati çekerek, "Çin, bize on satarken, biz Çin'e sadece bir satıyoruz. Bu durum, sürdürülebilir değil." dedi.

Bu ülkenin, söz konusu açığın dengelenmesi adına Türkiye'ye alan açması gerektiğine değinen Zeybekci, Çin ile bu konuda fikir birliğine varıldığını ve ilgili çalışmaların karşılıklı olarak takip edileceğini belirtti.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor