Dominik'e Keşif İçin Giden Türk Girişimci İş Adamı Ormanın Kralı Oldu!

Kayserili mobilyacı Nazım İmamoğlu, 2010'da keşif için gittiği Dominik Cumhuriyeti'nde, suya, neme, demirden daha dayanıklı tik ağacını keşfetti. Şimdi dünyaya satıyor. Detaylar haberimizde..

Kayserili mobilyacı Nazım İmamoğlu, 2010'da keşif için gittiği Dominik Cumhuriyeti'nde, suya, neme, demirden daha dayanıklı tik ağacını keşfetti. Şimdi dünyaya satıyor.

Geçen yıl başlayan ticaret şimdilik 10 milyon dolara ulaşmış durumda. Nazım İmamoğlu girişimcilik hikayesini şöyle anlatıyor:

"Kayseriliyim. Babam avukattı. Dededen ticaretimiz de vardı. Kayseri'de zaten ticaretin içine doğuyorsun. 12 yaşımdayken 1977'de  İstanbul'a geldik. Benzin kuyrukları vardı o yıllarda ve ben de kuyrukta bekleyenlere su satarak ticarete başladım.  Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Akademisi mezunuyum. Üniversite okurken de 1986'da dayılarıma ait  Bayrampaşa'daki dükkanda mobilya imalathanesi kurdum. Firmamın adı Dekorno'ydu ve sadece kontrat mobilya üretirdim. Yani otel odaları gece kulüpleri, gazinoların tefrişat işini yapardım. Sonra koltuk takımları üretmeye de başladık.  İtalya'dan koltuk takımı getiriyordum ve onları çok sayıda üretip satmaya başladık ve imalatımız da 300 metrekareden 3.000 metrekareye kadar çıktı.

İmalat malum zordur. 1999 depreminden sonra imalatı bıraktık ve 2009'a kadar kereste ve mobilya ticaretine yöneldik. Bu arada ihtiyacımız olan mobilyayı fason yaptırdık ama yine dekorasyon ile yürüdük. 2010'da ise Dominik'ten ham tik tomruk ithalatına başladık ve yeniden Dilovası'da kendi fabrikamızı kurduk."

Dominik Nerden Çıktı?

"2010'da, ABD'ye, Los Angeles'e gitmiştim orada Dominik ile iş yapan arkadaşlarım vardı ve bana 'sen mobilyacısın bu ülkede çok iyi kerestelik orman var' dediler. Benim için referans olanlar da oldu ve  Dominik'te ülkenin ileri gelenleriyle, tüccarlarıyla ilişkiler kurdum. Kendimizi de iyi anlattık. İlgilendiğim ürün, o bölgede teka denilen bizim 'tik' dediğimiz özel bir ağaçtan kereste. Orada ağaçlar devletin."

Süreç Nasıl İlerledi?

"Bana Dominik'in 'ilk ormancılık işletme izni' verildi. 22 milyon metrekare yani 22 kilometrekare bir alanı tahsis ettiler. Biz de önce ağaçtan numune getirdik ve TÜBİTAK dahil bazı bilimsel kuruluşlara araştırma için sunduk. Sonuç çok olumlu çıktı. Özelliği dış mekanlarda çok dayanıklı, suya karşı demirden daha dayanıklı. Bataklıkta çok zorlu bir tabiatta yetişir. 6 yıldır uğraşıyoruz, son 3 yıldır kesim yapabiliyoruz. Geçen yıl da satışa başladık, üç gemi mal çıkardık 10 milyon dolarlık mal çıkardık. Hedefimiz dünyaya, her ay bir gemi çıkarmak; bu da yılda 60 milyon doları bulacak.

İlk etapta  İsrail ve İspanya'ya ağaç gönderdik ama asıl amacımız tamamını Türkiye'ye getirmek ve burada ürüne dönüştürüp katma değeri ülkemize kazandırmak ve öyle iç pazara ve ihracata vermek. 2015'de bu işe dayalı olarak Dilovası'nda fabrika yatırımımızı da tamamladık. Çınar Ailesi ile ortağız ki onlar da Kayserili. Bizde 50 kişi çalışıyor ama fason üretim de yaptırıyoruz. Bu yıl hedefimiz 30 milyon dolar ciro yakalamak.

Nazım İmamoğlu,  Dominik'te tik ağacı ormanı işletirken, ağaçlardan geriye kalan kabuk ve diğer kalıntıları da değerlendirdiklerini belirtiyor ve şu bilgileri aktarıyor: "Bu atıklardan mangal kömürü üretiyoruz. Bu imalatı Haitili köylüler yapıyor, onlar işin ustası. Yılda 10 ton mangal kömürü imalatı yapılıyor ki bunun da yaklaşık 2.500 tonunu  Türkiye'ye ithal ettik. Geri kalanını ise  İngiltere ve  İspanya'ya sattık."

Dominik'te 10'u Türk 150 Kişiyi İstihdam Ettik

Nazım  İmamoğlu, tik ağacından ıslak zemin malzemesi de üretmeye başladıklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: "Ham olarak kütük-tomruk olarak getiriyoruz, parke ve mobilya yapıyoruz. yatlarda, saunalarda, havuz kenarlarında zemin malzemesi olarak kullanılıyor. bizim bu hammadde operasyonumuzla  Türkiye'de tik ağacının hammadde fiyatı üçte bire indi. Şu anda  Dominik'te 10'u Türk 150 kişi çalışıyor. Her üç ya da altı ayda işlettiğimiz ormanda imalat yeri değişiyor. kestiğimizin yerine yerine dikim yapıyoruz.  Dominik'te ormancılık yasaları çok katı. 15 yıllık kontratımız var."

SonDakika kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 21.464 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Uluslararası, Yeni Girişim
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

Ali Çetin
Ali Çetin
Bu tip örneklerin artması ülkemiz için çok iyi olur, hikayesini okumak bile keyifli Smile

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor