Mülteciler Kod Yazmayı Öğrenerek Dijital Ekonomiye Dahil Olacak!

SAP ve Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) işbirliği ile Mısır, Ürdün, Lübnan ve Türkiye’deki mültecilerin eğitileceği “Mülteci Kod Haftası” Dünya İnsani Zirvesi’nde duyuruldu. Detaylar haberimizde..

SAP ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) işbirliği ile Mısır, Ürdün, Lübnan ve Türkiye’deki mültecilerin eğitileceğiMülteci Kod Haftası Dünya İnsani Zirvesi’nde duyuruldu.

UNCHR ve global teknoloji şirketi SAP işbirliğindeki program kapsamında, 8 ila 24 yaş arasındaki mülteci gençler için 15 – 23 Ekim 2016 tarihleri arasında yüzlerce kod yazma atölyesi ve online eğitim kursu ücretsiz olarak düzenlenecek.

Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP ve UNHCR, 23 – 24 Mayıs tarihlerinde BM’nin ilk kez organize ettiği İstanbul Dünya İnsani Zirvesi’nde Mülteci Kod Haftası girişimlerine dair işbirliklerini duyurdu. Bu kapsamda, Türkiye ve Orta Doğu’da 10 binden fazla genç dijital ekonomiye destek olabilmek için kod yazma eğitimi alacak.

Mülteci Kod Haftası, 2015 yılında 10 günü aşkın sürede 17 ülkeden 89 bin gencin ve binlerce öğretmenin eğitildiği Afrika Kod Haftası’nın başarısından ilham alarak oluşturuldu. UNHR işbirliğiyle yürütülen program, SAP Mülteci Yardım Programı’nın da en önemli bileşenlerinden birini oluşturuyor.

Mülteci Kod Haftası Eğitim Programı

Kod haftası’nda, daha genç yaştaki katılımcılar basitleştirilmiş kod platformu Scratch’ı öğrenecek. Daha ileri yaştaki katılımcılar ise HTML, CSS, Javascript, PHP ve SQL ile web sitesi yapmayı öğrenirken, SAP Business One kurumsal yazılımı hakkında ön bilgi alacak ve potansiyel olarak işe başlamaya hazır bilgisayar mühendisleri yetiştirilecek 15 haftalık kod yazma eğitim kampına katılım fırsatı yakalayacak. SAP halen bu program için kod eğitmenlerini eğitiyor ve online eğitimler için özel bir openSAP platformu kuruyor.

UNHCR’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölgesi Özel Sektör Ortaklıkları Kıdemli Yetkilisi Houssam Chahin Mülteci Kod Haftası’nı şöyle değerlendiriyor:

“Mülteci Kod Haftası, şirketlerin mültecilerin yaşamlarını ne kadar olumlu etkileyebileceğini gösteren somut bir örnek. Global geçerliliği olan bilgi ve iletişim teknolojileri becerileri kazanmaları genç mülteciler için büyük bir kariyer fırsatı anlamına gelecek. Bu eğitim, hem mültecilere hem de barındıkları ev sahibi ülkelere katma değer kazandıracak.”

Chahin ayrıca “Mülteci Kod Haftası ebeveynler, öğretmenler, gönüllüler, çocuklar, üniversiteler, okullar ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da dahil olmak üzere, toplumun her kesimini harekete geçirerek, mültecilere yönelik eğitim programlarında bilgi teknolojileri eğitiminin temel bir rol oynamasını sağlayacak. Böylece binlerce genç mülteci hem iş bulabilecekleri bir alanda beceri kazanacak hem de kendi kendilerine yetebilecek duruma gelecek.” dedi.

SAP Global Kurumsal Sosyal Sorumluluk Direktörü Alicia Lenze, bu girişim hakkında değerlendirmelerini şu sözlerle açıklıyor: “Mülteci Kod Haftası, gençleri büyük talep gören kod yazma konusunda eğiterek, mülteci ailelerin daha iyi bir geleceğe sahip olmaları için bir umut ışığı olurken, yetenekli çalışanlar arayan Orta Doğu’daki şirketlere de önemli bir kaynak oluşturacak. Mülteciler, bölgenin dijital ekonomideki rekabet gücünü destekleyecek azme ve yeteneğe sahip.”

SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında düzenlenen Panel’de yaptığı konuşmasında “Ortadoğu’daki mülteci kampları milyonlarca insanın uzun vadeli yerleşimleri için her gün biraz daha gelişiyor. Burada yaşayan mültecilerin günlük ihtiyaçlarının ötesinde çocuklarının da okula geri dönmesi için somut çözümlere ihtiyaç duyduğunu kabul etmeliyiz. Özellikle günümüzde bilgisayar ve kodlama becerileri sürdürülebilir bir kariyer için temel gereksinimlerden biri haline geldi ve gençlerin bu alanda yetenek gelişiminin desteklenmesi giderek önem kazanıyor. Bu nedenlerle SAP olarak teknoloji alanındaki uzmanlığımızı mülteci topluluklarının ICT (bilgi teknolojileri) becerilerini geliştirmelerine destek olacak şekilde seferber ediyor ve bu doğrultuda karşılaşılan zorluklarla mücadele etmek adına sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapıyoruz.” dedi.

Ekonomik faydaları göz önüne alındığında Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, mültecilerin topluma başarılı entegrasyonu ile 2020’ye kadar bu ülkelerin GSYİH’si yüzde 1 artabilir. Open Political Economy Network (OPEN) ise mültecilere yapılan her 1 Euro’luk desteğin, meslek, ticaret, yatırım ve inovasyon aracılığıyla beş yıl içinde 2 Euro’luk ekonomik fayda sağlayabileceğini belirtiyor.

Mülteci Kod Haftası (Refugee Code Week) hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.masiva.org/tr/multeci-kod-haftasi-istanbul web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

ALASHTAR
ALASHTAR
مرحبا اريد ان اسجل بدورات تدريب لديكم . هل ترسلون لنا اوقات الدورات والشروط والخدمات لديكم . وشكرا على جهودكم
İdris Cin
İdris Cin
@Alastar, لمزيد من المعلومات: http://masiva.org/tr/multeci-kod-haftasi-istanbul/

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor