Türkiye'deki Kaçak ve Taklit Ekonomisinin Büyüklüğü 17 Milyar $!

Türkiye’de taklit ve kaçak ürün piyasasının tahmini ortalama büyüklüğü 17,2 milyar dolara ulaştı. Fikri mülkiyet haklarını ağır şekilde ihlal eden kaçak ve sahte ürün ticareti arttıkça, Türkiye’nin yabancı yatırım cazibesi azalıyor, Türk ekonomisi yara alıyor. Detaylar haberimizde..

Marka Koruma Grubu, 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü nedeniyle, kaçak ve taklit ürün ticaretine ilişkin kuruluşunun 15. yılında hazırladığı üçüncü raporun ilk bulgularını açıkladı. MKG Sözcüsü Dr. Ali Ercan Özgür, “Türkiye’de taklit ve kaçak ürün piyasasının tahmini ortalama büyüklüğü 17,2 milyar dolara ulaştı. Fikri mülkiyet haklarını ağır şekilde ihlal eden kaçak ve sahte ürün ticareti arttıkça, Türkiye’nin yabancı yatırım cazibesi azalıyor, Türk ekonomisi yara alıyor. Devletin kararlılıkla yürüttüğü mücadelenin daha etkin olması için vatandaşları da kaçak ve sahte ürün konusunda bilinçlendirmek ve duyarlı hareket etmelerini sağlamak gerekiyor” dedi.

Ticari marka haklarının korunması, sahte ve kaçak gibi yasa dışı ürünlerle mücadele ve tüketicilere iyi tercih hakkı sunabilme misyonuyla kurulan gönüllü özel sektör inisiyatifi Marka Koruma Grubu (MKG), Türkiye ile dünyadaki kaçak ve sahte ürün pazarının ulaştığı boyutu kapsamlı raporlarla açıklıyor. Kuruluşunun 15. yılında Marka Koruma Grubu, çarpıcı veriler içeren üçüncü raporunu kamuoyuyla paylaşmaya hazırlanıyor.

Ekonomi ve Güvenliği Tehdit Ediyor

Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nde yeni raporun ilk sonuçlarını paylaşan MKG Sözcüsü Dr. Ali Ercan Özgür, kaçak ve taklit ürün pazarının Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri haline geldiğini belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’de taklit ve kaçak ürün piyasasının ortalama büyüklüğünün 17,2 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Kaçak ve taklit ürün ticareti, Türkiye’nin ekonomisi ve güvenliği için çok önemli bir sorundur. Ülke ekonomisi bu ürünler nedeniyle büyük bir vergi kaybına uğruyor. Örneğin kaçak akaryakıt ve sigara nedeniyle her yıl milyarlarca lira ÖTV kaybı yaşanıyor. Türkiye, büyüme hedeflerini gerçekleştirmek için kaçak, taklit ve sahte ürün ticaretiyle mücadelesini kazanmak zorundadır. Türkiye’nin küresel rekabet gücünün ve yatırım cazibesinin artması, marka haklarının korunmasıyla doğru orantılıdır. Türkiye marka haklarını koruduğu ölçüde küresel rekabette öne çıkarak, ekonomisine büyüklük ve derinlik kazandırır.”

Vatandaş, Mücadelenin Paydaşı Olmalı

Özgür, devletin kaçakçılıkla mücadele konusunda yasal düzenlemeler ve kolluk kuvvetleri aracılığıyla son dönemde çok kararlı adımlar attığını belirterek, “Türkiye, kaçak ürün ticareti ve sahte ürünler nedeniyle her yıl milyarlarca lira kayba uğruyor. Ekonomiye zarar veren kaçak ve taklit ürünler konusunda son derece bilinçli ve duyarlı olmak gerekiyor. Ekonomik sorunlar en çok vatandaşları etkiliyor. Bu nedenle vatandaşların da sorunun çözümünde rol üstlenmesi, hayati öneme sahip” dedi.

Taklit Ürünler, Sağlığı Tehdit Ediyor

Ali Ercan Özgür, kaçak ve taklit ürünlerinin halk sağlığı açısından da önemli bir tehdit oluşturduğunu belirterek, “Bu ürünler, kaynağının ve içeriğinin belirsizliği nedeniyle tüketici sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Tüketiciler ucuz olduğu gerekçesiyle alacakları bu ürünlerle, büyük bir riske giriyor ve sağlıklarını kaybetme tehlikesini göze alıyor” dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 16.702 kişi okudu.
Kategori: Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor