Herkesin Yatırım Alabileceği/Yapabileceği Fon Modeli Devletin Gündeminde!

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "kitle fonlaması" sistemini Türkiye'de hayata geçirmeye yönelik kanun çalışmasını birkaç ay içinde tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi. Detaylar

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı  Mehmet Şimşek, "kitle  fonlaması" sistemini Türkiye'de hayata geçirmeye yönelik kanun çalışmasını birkaç  ay içinde tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, yeni bir fon sistemi üzerinde çalıştıklarını söyleyerek, "Çok sayıda yatırımcının, ufak meblağlar ile bir  girişimi internet siteleri üzerinden fonlamasına imkan tanıyan 'kitle fonlaması'  sistemini Türkiye'de hayata geçirmek için çalışma yapıyoruz" diye konuştu

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 küresel finans krizi sonrasında finansmana erişimde sıkıntı yaşayan erken aşama işletmelerine yönelik alternatif finansman kaynaklarının ön plana çıkmaya başladığını belirterek,  bunlardan en iddialısı ve en hızlı gelişeninin kitle fonlaması sistemi olduğunu söyledi.

Kitle fonlamasının, tek başına kayda değer bir etki yaratamayacak çok sayıda yatırımcının ufak meblağlar ile bir girişimi internet siteleri üzerinden fonlamasına imkan tanıyan yeni nesil bir finansman aracı olduğunu ifade eden  Şimşek, "Yani kitle fonlaması, tek başına bir şirketi inceleyemeyecek ve yatırım süreçlerini yönetemeyecek bir yatırımcının kendisi gibi binlerce yatırımcıyla birlikte bir hayalin gerçeğe dönüşünü izlemektir." dedi.

Kitle fonlamasının başta ABD olmak üzere birçok ülkede hızla büyüdüğüne ve yatırımcıların sınır ötesi yatırım yapmalarının temel araçlarından birisi haline geldiğine dikkati çeken Şimşek, 2012 yılında 2,7 milyar dolar küresel hacmi olan kitle fonlaması yatırımlarının 3 yıl içinde yaklaşık 13 kat  artarak, geçen yıl 34,4 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Şimşek, bu rakamın 2016 yılında küresel girişim sermayesi yatırımlarını aşmasının beklendiğini bildirdi.

İnsanların artık temel ihtiyaçlarını bile kullanımı hızla artan internet aracılığıyla karşıladığına dikkati çeken Şimşek, tasarruflarını da bu araçla yapma eğilimlerinin yadsınamaz bir gerçek olduğunu söyledi.

Bu eğilimin bir sonucu olarak, gelecek yıllarda erken aşama girişimlerin finansmanında kitle fonlaması sisteminin tüm dünyada çok yüksek oranda kullanılacağının net olarak görüldüğünü vurgulayan Şimşek, "Dolayısıyla bizim de geleceğin yatırım aracı olarak, kitle finansmanını göz ardı etmemiz çok rasyonel bir davranış olmayacaktır." diye konuştu.

Bugüne kadar erken aşama girişimlerin finansmanında kitle fonlaması sisteminin Türkiye'de uygulanmadığına işaret eden Şimşek, bu popüler aracın Türkiye'de uygulanmasına yönelik engelleri kaldırmak için Hazine Müsteşarlığı  tarafından yapılan çalışmaların hızlandırılması ve bir an önce hayata geçirilmesi için talimat verdiğini kaydetti.

Hazine Müsteşarlığı'nın kitle fonlaması sistemine yönelik kanun çalışmalarının bir yılı aşkın süredir sürdürdüğünü ve belirli bir noktaya geldiğini anlatan Şimşek, çalışmaların birkaç ay içinde bitirilmesini hedeflediklerini bildirdi.

'Yabancılar da Yatırım Yapabilecek'

Kitle fonlaması sisteminde güven ve şeffaflığı ön planda tutacaklarını vurgulayan Şimşek, güven ve şeffaflığın sistemin başarısında çok önemli olduğunu bildiklerini ve bunu sağlamak için her türlü tedbiri alacaklarını söyledi.  Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Halkımıza güven ve şeffaflığın sağlandığı ve gönül rahatlığı ile  yatırım yapabilecekleri bir yatırım ortamı hazırlıyoruz. Uluslararası  yatırımcılarında bu güven ortamından azami ölçüde yararlanacaklarını ve ülkemiz  girişimlerine önemli miktarda yatırım yapacaklarını düşünüyorum. Mevzuatın  tamamlanmasıyla girişimcilerimiz mevcut şirketlerini veya iş fikirlerini 75  milyona duyurabilecek ve şirketlerine ortak bulabilecek, Hatta bu sistem ile  uluslararası yatırımcılar da ülkemizde yatırımda bulunabileceklerdir. Dolayısıyla  girişimcilerimizin küreselleşmesi ve küresel finansmana erişimi için eşsiz bir  finansman aracı uygulamaya girmiş olacaktır. Yani girişimcilerimizin fikirleri  adil bir şekilde her milletten yatırımcıya ulaşacaktır."

Yatırımların kolaylaşmasının, hanehalkının tasarruflarını kullanacağı alternatif araçların artmasına da yol açacağını vurgulayan Şimşek, böylelikle daha yüksek getiri elde etme olanağını kazanacaklarını söyledi. Bu şekilde geleneksel yatırım araçlarına olan bağımlılığın da azalacağına işaret eden Şimşek, bu yönelimin yerini üretim ve yenilikçilik odaklı işlere bırakacağını  belirtti.

'İnternet Erişimi Olan Herkes'

Kitle fonlamasının sadece finansman sağlanmasına aracılık etmediğini ifade eden Şimşek, bunun ayrıca girişimcilerin daha düşük maliyet imkanı ile yeni sermaye kaynaklarına ulaşmasına, bir Reklam işlevi görerek yeni girişimcilerin  piyasaya açılmasına, pazar odaklı değerleme ve piyasa araştırmasına, yatırımcıların da geniş bir çerçevede yatırım yapmalarına olanak sağlayacağını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Girişimcinin yatırımcıya, yatırımcının girişimciye erişiminde fiziki engeller kalkacak, internet erişimi olan herkes girişimlere ortak olabilecek; girişimcileri desteklemenin manevi hazzını yaşarken başarılı olacak girişimlerden de yüksek miktarda kar elde etme imkanına kavuşacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kitlesel Fonlama hakkında detaylı bilgi edinmek için bu haberimizi mutlaka okumalısınız.

AA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor