Dünya İlaç Devleri, Türkiye İlaç Endüstrisini Değerlendirdi!

Avrasya’nın en büyük ilaç fuarı CPhI Istanbul 2016’ya katılacak olan uluslararası dev ilaç şirketleri, 2015 yılında yüzde 15,5’lik artışla 16,87 milyar TL ekonomik değere ulaşan Türkiye ilaç endüstrisinin son durumunu değerlendirdi.Detaylar haberimizde..

Avrasya’nın en büyük ilaç fuarı CPhI Istanbul 2016’ya katılacak olan uluslararası dev ilaç şirketleri, 2015 yılında yüzde 15,5’lik artışla 16,87 milyar TL ekonomik değere ulaşan Türkiye ilaç endüstrisinin son durumunu değerlendirdi. Firmalar, AR-GE faaliyetlerine daha çok bütçe, zaman ve insan kaynağı ayrılması ve ihraç edilebilecek ürünlerin Türkiye’de üretilmesini teşvik eden mekanizmalar geliştirilmesi tavsiyesinde bulundular.

İlaç sektörünün kalbi, 1-3 Haziran’da İstanbul’da yapılacak Avrasya’nın en büyük ilaç fuarı, CPhI Istanbul 2016’da atacak. Türkiye, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya bölgesindeki ilaç sektörüne erişmek için çok önemli fırsatlar sunan CPhI Istanbul, kısa sürede bölgede ilaç sektörünün en önemli ve ortak buluşma noktası konumuna yükseldi. TUİK verilerine göre; aralarında, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği üyelerinin de yer aldığı 170 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türkiye ilaç endüstrisinin ihracatı, %9,8 artarak 939 milyon ABD dolarına ulaştı. İlaç ithalatı ise %2,6 küçülerek 4,6 milyar ABD doları oldu. Böylelikle, ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2010-2015 dönemindeki en yüksek oranına erişerek, %20,3 seviyesinde gerçekleşti ve ilaç endüstrisi, cari açığın azalmasına olumlu katkı sağladı.

DEVA: AR-GE faaliyetlerine daha çok bütçe, zaman ve insan kaynağı tahsis edilmeli

CPhI Istanbul 2016’nın elmas sponsoru olan DEVA Holding’in CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Haas, “Türkiye, ilaç sektöründe 11 binden fazla ürün, uluslararası standartlarda bitmiş ürün ve hammadde üretimi gerçekleştiren tesisleri ve 30 bin kişiye sağladığı istihdam ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Türkiye’de ilaç sektörünün gelişmeye devam etmesi için firmaların araştırma ve geliştirme faaliyetlerine daha çok bütçe, zaman ve insan kaynağı ayırmaları gerekiyor. DEVA olarak AR-GE faaliyetlerine büyük önem veriyoruz. Üretim tesislerimiz, Avrupa GMP (Good Manufacturing Practice - İyi Üretim Uygulamaları) uygunluk onayı aldı. Her sene yeni ve farklı ürünleri tıbbın hizmetine sunuyoruz. Amacımız, küresel ölçekte sağlıklı yaşama herkesin erişebilmesi için sürdürülen çalışmalara katkı sağlamak” dedi.

1958’den bu yana DEVA’nın yatırımlarıyla Türkiye ekonomisine katkı yarattığını ifade eden Philipp Haas, “Kartepe ve Çerkezköy’deki üretim tesislerimiz yıllık 500 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine sahip. Portföyümüzde onkolojiden kardiyolojiye, solunumdan oftalmolojiye olmak üzere 13 farklı terapötik alanda yaklaşık 400 ürünümüz bulunuyor. Aralarında Almanya gibi AB ülkelerinin yer aldığı çok sayıda ülkede 350’nin üzerinde ruhsata sahibiz ve ayrıca 37 ülkeye ilaç ve ilaç hammaddesi ihracatı gerçekleştiriyoruz. DEVA olarak, dünya genelinde ilaç sektörünün en prestijli buluşmalarını gerçekleştiren CPhI Istanbul 2016’ya katılarak, ticari faaliyetlerimizi daha da geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Amgen & Mustafa Nevzat: İlaç ve ilaç hammaddelerinin yerli üretimi desteklenmeli

Amgen & Mustafa Nevzat’ın, 2014 ve 2015 yıllarında kazandığı “İlaç sektöründe Türkiye’nin ihracat lideri” konumunu, 2016 yılında da koruduğuna dikkat çeken Amgen Türkiye & Mustafa Nevzat Genel Müdürü Ali Toker, “Yerli üretim söz konusu olduğunda iç pazara yönelik üretime ek olarak, ihraç edilebilecek ürünlerin Türkiye’de üretilmesini teşvik eden mekanizmalar geliştirilmesinin Türkiye’ye daha fazla katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu nedenle Amgen & Mustafa Nevzat olarak iç pazarın yanısıra küresel pazara da odaklanarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” dedi.

CPhI Istanbul 2016’nın sponsorlarından Mustafa Nevzat’ın Türkiye’nin ilk biyobenzer üreticilerinden biri olduğunu belirten Ali Toker, “Yerel üretimi ve yerel ekonomiye katma değer sağlamayı önemsiyoruz. Yenibosna üretim tesislerimizde, biyobenzerler ve onkolitikler dahil bir çok farklı terapötik alandaki bitmiş ürün ve Şekerpınar hammadde tesislerimizde onkolitikler dahil 12 farklı hammadde üretimimiz ile iç ve dış pazarda önemli bir tedarikçi konumundayız” dedi ve şöyle devam etti: “Dünyanın en büyük biyoteknoloji şirketlerinden ABD’li Amgen’in Türkiye’de yapmış olduğu üretim yatırımları ile hem biyobenzerler hem de diğer terapötik alanlar için iç pazara ve ihracata yönelik kapasitemizi artırdık ve artırmaya devam ediyoruz. UBM EMEA (Istanbul) tarafından düzenlenen, ilaç endüstrisinin en büyük buluşma noktası olan CPhI Istanbul, Türkiye ve gelişmekte olan pazarları kapsayan seçkin katılımcı profili, ulaşmak istediğimiz hedef kitle ile Amgen & Mustafa Nevzat’ı en verimli şekilde bir araya getiriyor” dedi.

UBM EMEA (Istanbul): Türkiye, tek başına ilaç sektöründe yılda 9.1 milyar dolar pazara sahip

Bu yıl üçüncü kez düzenlenecek CPhI Istanbul 2016’ya, 25’den fazla ülkeden 200’ü aşkın katılımcı firma ile 40’dan fazla ülkeden 4.500’ü aşkın ziyaretçinin katılmasının hedeflendiğini belirten, UBM EMEA (Istanbul) Türkiye Operasyonlarından Sorumlu Başkanı Haluk Balcı, ”Türkiye, tek başına ilaç sektöründe yılda 9.1 milyar dolar pazara sahip, üstelik yapılacak yatırımlarla bu pazarın 2023 yılında, yaklaşık 20 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ayrıca 2011-2015 yılları arasında Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya bölgesinde yeni ve ilaç sektörleri kurmak ve mevcut olanları modern hale getirmek için yaklaşık 400 milyon $ değerinde 33 yatırım projesi planlanıyor. Bu yıl üçüncü kez düzenlediğimiz CPhI Istanbul 2016 ile sektörün gelişmesine önemli katkılar sağladığımıza inanıyoruz. Uluslararası ilaç firmalarının aylar öncesinden CPhI Istanbul 2016’ya katılım için yerlerini almış olması bunun en güzel kanıtı” dedi.

CPhI Istanbul 2016, UBM EMEA (Istanbul) tarafından T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) ve KOSGEB’in destekleri ve İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın (İEİS) resmi ortaklığı ile düzenleniyor.

CPhI Istanbul 2016 hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz l.cphi.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi ilaç sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor