Bilimden Uzaklaştıkça Zayıf Düştük, Biz Zayıf Düştükçe İnsanlık Zayıf Düştü!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Geleceğin Eğitimi Derneği (GED) tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Küresel Eğitim Zirvesi'nde eğitimde bilgi teknolojilerinin kullanımıyla ilgili değerlendirmeler yaptı. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Geleceğin Eğitimi Derneği (GED) tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Küresel Eğitim Zirvesi'nde eğitimde bilgi teknolojilerinin kullanımıyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, eğitim yolculuğunda öğretmenlerin rolüne işaret ederek, "Hangi teknolojiyi, hangi materyali kullanırsanız kullanın, nihai aşamada eğitimin niteliğini belirleyecek olan öğretmenlerimizin niteliği ve performansıdır" dedi.

Teknolojik gelişmelerin, başta üretim ve tüketim alışkanlıkları olmak üzere ekonomik faaliyetlerde köklü değişimlere neden olduğunu belirten Işık, "Üreten ülkelerle tüketen ülkelerin her geçen gün keskin çizgilerle ayrıştığı dünyamızda, dijital teknolojilerde yetkinlik kazanmak büyük önem taşıyor. Artık ülkeler arasındaki rekabet ve mücadele, siber aleme taşınmış durumdadır" ifadelerini kullandı.

Bugün dünyada en çok konuşulan ve tartışılan kavramların başında 4’üncü Sanayi Devrimi (Sanayi 4.0) diye isimlendirilen sürecin geldiğini söyleyen Işık, "Öyle görünüyor ki 2020’li yıllarda, kas gücü gerektiren, sık tekrar eden ve düşük becerili işlerin neredeyse tamamı otomasyon yoluyla yapılacak. Bugün bazı fabrikalarda sınırlı alanlarda görev yapan robotlar, yarın hayatımızın her alanına, hatta evlerimize dahi girecek. İnsanlar ise daha çok yüksek beceri ve beyin gücü gerektiren işlere yoğunlaşacak" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) bilişim derslerinin müfredatına kodlama derslerini ekleme çalışmasını çok değerli bulduğunu anlatan Işık, kodlama öğrenmenin, gençlere problem çözme becerisinin yanında sebep-sonuç ilişkilerini doğru analiz edebilme vasfını da kazandıracağını söyledi.

Kod yazma kültürünün yaygınlaştırılması için aileler ve sivil toplum kuruluşlarıyla diğer aktörlere de sorumluluk düştüğünü belirten Işık, şöyle devam etti:

"Biz bakanlık olarak bu konuyla ilgili bazı çalışmalar başlatmış bulunmaktayız. Yarışma ve ödül programları, gençleri kod yazmaya teşvik edecek projeler, eğitim portalları, arayüzler ve deneme sürümleri oluşturacağız. Şu anda Konya, Kocaeli, Bursa ve Elazığ’da faaliyete geçen ve büyük ilgi gören Bilim Merkezlerini, diğer illerimizde de yaygınlaştıracağız." dedi

"Bilimden uzaklaştıkça zayıf düştük, biz zayıf düştükçe de insanlık zayıf düştü"

Bugün eğitim öğretim hayatına devam eden gençlerin, yarının teknolojilerini sadece kullanan değil aynı zamanda o teknolojileri tasarlayan bireyler olacağını söyleyen Işık şu değerlendirmeleri yaptı:

"Unutmayalım ki teknoloji, dünyayı abad edebileceği gibi berbat da edebilir. Teknoloji, insanlık için nimet olabileceği gibi külfet de olabilir. Bu açıdan, değerler eğitimine, her zamankinden çok daha fazla önem vermemiz, titizlik göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Teknolojik gelişmelerin insanlığa faydalı olabilmesi için, medeniyetimizin değerlerine büyük ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Biz bilimden uzaklaştıkça zayıf düştük, biz zayıf düştükçe de insanlık zayıf düştü.

Peygamber Efendimiz (SAV), Medine’ye hicret ettiğinde, Mescid-i Nebevi’yi yaptırırken, eş zamanlı olarak medrese de yaptırmıştı. Bundan öğreneceğimiz çok büyük dersler var.

Eğer biz ilimle, bilgiyle, hikmetle olan ilişkimizi yeniden tesis edebilirsek, bundan sadece biz değil, insanlık da kazançlı çıkacaktır."

Haberin tamamını okumak için: http://www.sanayi.gov.tr/NewsDetails.aspx?newsID=20144&lng=tr

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor