Yeni Ekonomide Gelir Eşitsizliğini Alternatif Ekonomi Modelleri Giderecek!

Ekonomi 2.0 Konferansı, düşünce kuruluşu GelecekHane’nin liderliğinde çok sayıda katılımcı ile Borsa İstanbul’da gerçekleştirildi. Dünyadaki gelir eşitsizliğini dengeleyecek, daha sürdürülebilir bir ekonomik sistem için alternatif ekonomi modelleri üzerinde duruldu. Detaylar haberimizde..

Ekonomi 2.0 Konferansı, düşünce kuruluşu GelecekHane’nin liderliğinde çok sayıda katılımcı ile Borsa İstanbul’da gerçekleştirildi. Alanında uzman konuşmacıların katıldığı konferansta paylaşım ekonomisi, dijital ekonomi, şeffaf ekonomi, döngüsel ekonomi, sosyal ekonomi ve yeni neslin ekonomisi üzerine dikkat çekici konuşma ve sunumlar yapıldı. Dünyadaki gelir eşitsizliğini dengeleyecek, daha sürdürülebilir bir ekonomik sistem için alternatif ekonomi modelleri üzerinde duruldu.

Günümüzün tüketim odaklı ekonomik sistemindeki dönüşümü inceleyen Ekonomi 2.0 Konferansı, çok sayıda takipçinin katılımıyla Borsa İstanbul’da gerçekleştirildi. Düşünce kuruluşu GelecekHane’nin düzenlediği konferansta paylaşım ekonomisi, şeffaf ekonomi, döngüsel ekonomi, sosyal ekonomi ve yeni neslin ekonomisi gibi konular masaya yatırıldı.

GelecekHane’nin kurucusu ve CEO’su Halil Aksu’nun açılış konuşmasıyla başlayan konferansta mevcut ekonomik sisteme alternatif olacak trendler üzerinde duruldu. Paylaşım ekonomisi ve serbest meslek ekonomisine değinen Aksu, “Dünyadaki gelir eşitsizliğini ortadan kaldırmak için çevresel denge sağlanmalıdır. Misyon, insan ve denge konuları unutulmazsa yeni ekonomik sistemde başarılı olunur” dedi.

Etkinliğe ev sahipliği yapan Borsa İstanbul’un Genel Müdür Yardımcısı Adnan Metin ise yaptığı konuşmada Borsa İstanbul’un merkez görevi üstlendiği Türkiye sermaye piyasalarının dönüşümüne ve bu dönüşümde dijital ekonominin yerine değindi. Son dönemde küresel ekonominin dijital ekonomiden büyük ölçüde etkilendiğine dikkat çeken Metin, “Dijital ekonomi akımı dünya borsalarını ve sermaye piyasalarını çok yakından etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Birçok borsa konsolidasyonların parçası olurken, bazı vizyoner borsalar dijitalleşmeyi fırsata dönüştürerek iş modellerine yeni servisler eklediler. Dünyada aracısız işlem platformları için yasal düzenlemeleri yapan ülkelerin sayısı artıyor. Borsalar için hız, iş sürekliliği ve entegrasyon başka hiçbir sektör için olmadığı kadar önemli. Hafta başından beri Londra’da çok sayıda sermaye piyasası yetkilisi ile görüştük. Türkiye olarak bizim de İstanbul’u bölgenin finans merkezi yapma çalışmalarımız var. İstanbul Finans merkezi vizyonun gereği olarak Borsa İstanbul da dijitalleşen dünyada ulusal çıkarlarımızı korumak için bir dizi dönüşüm hamlesi başlattı” dedi.

Yolsuzluğun toplumlar üzerindeki yıkıcılığını gidermek için yolsuzlukla mücadele eden Şeffaflık Derneği’nden Sevi Fırat, demokratik, sosyal ve ekonomik gelişim için şeffaflığın önemine değindi. Şeffaflığa uzanan yolda en çok konuşulan konunun açık veri olduğunu söyleyen Fırat, “Açık veri dolayısıyla verilere toplumun her kesimi tarafından ulaşılması sadece topluma değil, devletlere ve özel sektöre de fayda sağlayacaktır” dedi.

Sürdürülebilir Yaşam Platformu olan Yeşilist Derneği’nin kurucusu Ergem Şenyuva ise üretim ve tüketime dayalı mevcut lineer ekonomik sisteme alternatif olan döngüsel ekonomiye değindi. “Mevcut ekonomik sistemde çok hızlı üretiyor ve tüketiyoruz. Hem üretim hem tüketim esnasında çok fazla atık ortaya çıkıyor. Döngüsel ekonominin de ana konusu sıfır atık” şeklinde konuşan Şenyuva, atık sorununu azaltmanın en önemli yolunun üretim sırasında ortaya çıkan atıkları yeniden kullanmak olduğunu belirtti. Şenyuva, tüketicilerin sahip olduklarını paylaşım ekonomisi şeklinde değerlendirmelerinin atıkları azaltma noktasındaki önemine dikkat çekti.

Sosyal girişimciliğin önemine değinen Ashoka Vakfı Avrupa-Türkiye Direktörü Matthias Scheffelmeier, Türkiye’den ve dünyadan örneklerle iş insanı veya aktivist olmayan kimselerin sorunlara çözüm bulma noktasındaki girişimlerini değerlendirdi. Sosyal girişimciliğin iş girişimlerinden farklarına değinen Scheffelmeier, “Sosyal girişimcilikte gelir elde etmek amaç değil, araç. Fayda sağlamak ön planda olduğu için sosyal girişimcilik önemli” şeklinde konuştu.

SAP Pazarlama Direktörü Erdem Aksakal ise yeni neslin ekonomisi üzerinde durdu. Mevcut ekonomik sistemin dayalı olduğu “denge, sahip olma ve büyüme” kavramlarının kısıtlılığının sosyal ekonomiyi doğurduğunu aktaran Aksakal, paylaşım ekonomisinin de bu kısıtlılıktan dolayı ortaya çıktığını ifade etti.

Fortune Türkiye Dergisi'nden Kerem Özdemir’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde ise FonGoGo kurucusu Louise Westerlind, Zumbara Kurucusu Ayşegül Güzel, Atölye İstanbul Kurucusu Kerem Alper ve İskele 47 Kurucusu Bager Akbay, değişmekte olan ekonomi düzeni üzerine konuştu. Konferansın son konuşmacısı da Vatan Gazetesi Ekonomi Yazarı Ali Ağaoğlu oldu. Ekonominin geleceğine ilişkin bir sunum yapan Ağaoğlu, dijitalleşen dünya, yeni ödeme sistemleri ve big data gibi konuların önemine değindi.

Haberimizi ekonomik gelişmeleri yakından takip eden okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor