Bir Köyün Kaderi Çiçekle Nasıl Değişir? Örnek Bir Hikaye!

Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü, kıraç, susuz ve verimsiz toprakta yetişebilen lavantayı arazilerine dikerek, 3 bin dekarlık alan ile Türkiye’deki toplam lavanta üretiminin yüzde 93’ünü karşılıyor. Detaylar haberimizde..

Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü, kıraç ve susuz arazileri yüzünden yıllar önce göç vermeye başladı. Ancak köyün kaderi bir çiçekle tersine döndü. Kıraç ve susuz toprakta yetişebilen lavantayı keşfederek arazilerine diken Kuyucaklılar, bugün yaklaşık 3 bin dekarlık alanda Türkiye’deki toplam lavanta üretiminin yüzde 93’ünü karşılıyor.

Kuyucak Köyü: "Turizmde Biz de Varız"

Yaklaşık 3 bin dekarlık arazide lavanta yetiştiren Kuyucaklılar, bitkinin tohumunun yanı sıra köyde üretimi yapılan şifa kaynağı lavanta balını da satıyor. Ancak Haziran sonunda lavanta tarlalarının mora boyadığı Kuyucak, lavanta ve fotoğraf tutkunlarının da akınına uğramaya başlayınca köylüler “turizmde biz de varız” diyerek kolları sıvadılar.

Yılda 120 Ton Lavanta Tohumu Satılıyor

Kuyucak Muhtarı Mehmet Aydoğdu, 120 tonun üstünde lavanta tohumu elde ettiklerini belirterek, “Geçtiğimiz yıl lavanta tohumunun kilosu 15 TL’den alıcı buldu. Yaş lavanta sapının kilosu ise 2 TL’den satıldı. Köyümüzde üretilen lavanta balı da kilogramı 50-60 TL arasında satılıyor. Lavanta üretiminden oldukça memnunuz. Ziyaretçilerimizin temel ihtiyaçlarını karşılayacak alt yapı sorunlarının çözülmesiyle Kuyucak tam anlamıyla kaderini tersine çevirmiş olacak” dedi.

Kaymakamlık ‘Keçiborlu Lavanta ile Kalkınıyor’ Projesi ile Birinci Seçildi

Kuyucak köyündeki lavanta öyküsü, köyün bağlı bulunduğu Keçiborlu Kaymakamlığı’nı da harekete geçirdi. Keçiborlu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Keçiborlu Yardımlaşma ve Eğitim Derneği’nin ortaklaşa hazırladığı ‘Keçiborlu Lavanta ile Kalkınıyor’ projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, BM Kalkınma Programı ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen ‘Gelecek Turizmde’ başlıklı destek fonuna başvuran yüzlerce proje arasından birinci seçildi. Projenin bu başarısı, Kuyucak köyünde başlayan lavanta turizmi için önemli bir katkı sağladı.

Uçucu yağları, kozmetik ve parfümeride kullanılan lavanta bitkisi, ilaç sanayinde ve aromaterapide olarak kullanılıyor. Lavanta çayı ise sakinleştirici etkisiyle ünlü. Türkiye’de ekonomik anlamdaki lavanta üretimi yalnızca Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak başta olmak üzere Kuşçular ve Çukurören köylerinde gerçekleştiriliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’deki lavanta üretiminin yüzde 93’ü Kuyucak’ta yapılıyor.

Lavanta nerelerde kullanılabilir?

  • Lavanta sakinleştiricidir.
  • Yatmadan önce koklanan lavanta uyku kalitesini artırıcı etkiye sahiptir.
  • Sinek ısırıkları ve arı sokmalarına karşı kaşınmayı azaltmak ve şişkinliği önlemek için kullanılabilir.
  • Kesikler üzerine biraz lavanta yağı damlatmak kanamayı durdurun.
  • Kuru ya da çatlamış deri için lavanta kullanılabilir.
  • Nezle ve soğuk algınlıklarında kullanılabilir.
  • Kepeklenme için kullanılabilir.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor