Başarılı Firmalar Hangi Alanlarda İnovasyon Yapıyor?

İnovasyon ülkemizde Ar-ge ile karıştırılır. Hâlbuki Ar-ge ile inovasyon aynı şey değil birbirini tamamlayan süreçlerdir. Peki başarılı firmalar hangi konularda inovasyon yapıyorlar? Detaylar haberimizde..

İnovasyon ülkemizde Ar-ge ile karıştırılır. Hâlbuki Ar-ge ile inovasyon aynı şey değil birbirini tamamlayan süreçlerdir. Bu konuda ki tanımlama şöyledir: Ar-ge parayı yeni bilgiye dönüştürme” sürecine verilen isimken inovasyon ise “parayı yeni bilgiye dönüştürmenin” adıdır ve inovasyon yapmak isteyen firmalar karşılarında inovasyon yapacakları birçok konu /alan bulabilir.

Peki Başarılı Firmalar Hangi Konularda İnovasyon Yapar?

Renk

Firmalar sadece renkleri ile oynayarak rakiplerinin bilinilirlikte önüne geçebilirler ve bu durum rekabette firmaya avantaj kazandırır. Mesela İNG Bank baştanbaşa oranja boyanması onu sektörde bir numara yapmıştır.

Yine “İnci Akü” Akü’yü ilk beyaz yapan firma olarak rakiplerine ciddi fark atmıştır.

Sosyal Sorumluluk

Bir firma sosyal sorumluluk yaparak müşterinin algısında bambaşka bir yere oturur ve sektöründe bir anda öne geçmenin avantajınız elde eder.

Örnek olarak “NIKE Kampanyası”nı örnek olarak verebiliriz. “NIKE” ayakkabılarına sensor yerleştirdi ve ayakkabılarında “yakıt bileziği” kullanıyor. Bununla enerji tüketimini takip ediyor. Ne kadar koşarsan o kadar puan alıyorsun. Artık bağırarak reklam yok. Hizmet ve uygulama üzerinden yürüyor.

İlginç Sloganlar Bulmak

Akılda kalmak markaların en önemli sorunlarından bir tanesi. Markanın müşterinin aklında kalması için bir çıpaya ihtiyaç vardır. Slogan akılda kalmak için önemli bir çıpa.

Örnek olarak Whole Foodsun sınırlı sayıda piyasaya sürdüğü “ ben plastik bir torba değilim” yazılı torbalar dikkat çekti ve kapış kapış gitti. Bu müşterilerde farklı bir deneyim oluşturdu.

Ayrıca Atlas Jetin “biz ikinciyiz” sloganı da firmanın akılda kalmasını sağlayan çıpalardan bir tanesi.

Gizem

Pazarlamadaki değişimler bütün piyasaları alt üst etmeye yetiyor da artıyor. Yeni pazarlama anlayışında “gizem” ayrı bir öneme sahip. Yeni nesil müşteriler özellikle gizeme ayrı bir ilgi duyuyor. Mesela Unilever Hindistan’da satışa sunduğu şampuanda x 5 faktörü yazar. Ama bu yanlışlıkla olmuş olaydır. Oluruna bırakırlar. Sonraki partide yazmazlar ve bütün müşteriler bu üründen isterler.

Ortaya koyduğunuz gizemli bir satış yöntemi veya gizemli bir mesaj, müşterinin size dikkatlerini yöneltmesine yol açabilir ve konuşulursunuz.

Seçenek Azaltma

Müşterinin ihtiyaçlarını belirlemek ve müşteriye kendi ihtiyaçlarını sunmak önemsenecek bir hizmettir.

İnsanların artık zamanları çok kıymetli, siz onların yerine tam olarak neye ihtiyaç duyduklarını söylerseniz müşterinin ilgisini çekecektir.

Müşterinin yerine siz onun seçeneklerini azaltan bir sistem kurun.

Hiper Kisileştirme

Dünya kitlesel üretim ve satış anlayışından bireysel üretim ve satış anlayışına doğru bir evrilme yaşıyor. Hatta bu konuda kafa yoran filozorlar “hiper kişiselleştirme” akımının yakında hakim olacağını belirtiyorlar. Aslında “3D” yazıcıların yaygınlaşması zaman içinde herkesin kendi ihtiyaçlarını herhangi bir üreticiye ihtiyaç duymadan üretebilmesini sağlayacak ve “hiper kişisel” üretim aslında gerçekleşmiş olacaktır.

Üretici iseniz tam kişiye ait bir üretim yapın; eğer değilseniz o zaman tam kişiye uygun bir satış şekli geliştirin.

İşinizi Altı Yaşında Bir Çocuğun Hayal Gücüyle Birleştirmek

Hayal gücünü işinize nasıl dâhil edeceğinizi düşünmeye başlasanız iyi olur. Bununla ilgili olarak dünyada çeşitli firmalar “hayal departmanı” kurmaya başladılar bile.

Hayal gücünün bir firmayı nereye taşıdığını görmek için Swatch saatlerini örnek olarak verebiliriz. Swatch saatleri ileri teknolojiyi temasla birleştirdi ve frapan modeller ortaya koymaya başladı.. Ve “saatlerde güzellik, cinsellik, duygusallık üreterek bunların bileklerde yüksek teknolojiyle uyumunu sağladı” …Ve Swatch saatleri bir düşünce tarzı haline geldi.

Süreçleri Basitleştirme Yaklaşımı

Müşteri karmaşıklıktan haz etmez; işinin en basit şekliyle karşılanmasını ister. Ve bu süreçlerin de kendisini yormamasını ister. Buna örnek olarak Alman Beck Werk firmasını verebiliriz.

Beck Werk firması iş süreçlerini basitleştirerek piyasada ciddi bir marka haline gelmeyi başarmış bir firmadır. Beck Werk Almanya kökenli bir fırın zinciri.

Radikal biçimde maliyetleri azaltmayı amaçlıyor ve müşteriye daha sade bir şekilde sunum yapıyor. Dükkânlarını gösterişsiz bir şekilde dizayn ediyor. İçinde 100 farklı çeşit bulunan dükkân, self servis yerler açıyor ve benzerlerinden %30 ucuz satıyor. Ürünlerinin hepsini aynı fiyata satmak suretiyle müşterinin kafasındaki fiyat karmaşasına son veriyor ve ürünleri müşteriler kendileri dolduruyorlar. Dolayısıyla en az servis personeli kullanmış oluyor.

Cemex

Dünyanın üçüncü büyük çimento firması, yaptığı farkındalıklarla oyunun kurallarını tamamen değiştiriyor.

Tam zamanında teslim ve anlık sipariş olanakları sağlayarak müşteri için toplam maliyeti azaltıyor Bu konuda Dominos ve Fedex’ ten tam zamanında teslim için destek alıyor.

Firma, kamyonlara bilgisayar koyarak bir uydu sistemi oluşturuyor. Ana bilgisayar navigasyon ve lokasyonlar arasında bir optimum tahmin yaparak müşteriye istenilen zamanda çimento yetiştirilmiş oluyor. Hatta zamanında yetiştirilmediğinde ise müşteriye ceza olarak ödeme yapılıyor.

Dışarıya Yaptırmak

Dış kaynak kullanımı da denilen “Outsourcing” dünyada oldukça yaygınlaşmaya başladı.

Konunu özü asıl işinize odaklanmak. Gerekirse üretimi dışarı yaptırmak. Örnek olarak Dell firmasını verebiliriz. Üretim yerine çok sistemli çalışan küresel tedarik zinciri içerisinde büyük ölçüde dışarıdan bu hizmeti alıyor. Yine Toyota dünyanın birçok yerinde üretim yaptırarak bir yerde birleştirmek suretiyle dünyada ilk beş içinde olmayı başarmaktadır.

Koku

Satış ve pazarlamada beş duyuya da hitap etmek oldukça önemli olmaya başladı. Koku bu duyulardan bir tanesi. Dünya firmaları kendilerine has kokular üreterek müşterinin bu şekilde de etkilenmesini ve akılda kalmasını sağlıyorlar.

Örnek olarak bir şampuan firmasından gelen zarfları yırttığınızda koku yayılmasını sağlayan mikro kapsüller var. Ve etrafa koku yayılıyor.

Yine Alfa Romeo markası yeni arabalarındaki deri koltukların kokularının bağımlılık yaptığını fark edince kokunun daha kalıcı olması için koltluklarda koku kapsülleri kullanıyor; bağımlılık artsın diye.

Dış Görünüş

Görsellikte inovasyon en fazla ilgilenilen konulardan bir tanesi. Çünkü müşteriler ambalaja/dış görüntüye neredeyse içi kadar önem veriyorlar. Görsellik sadece bir estetik konusunu değil aynı zamanda ürün ve /veya hizmete duyulan güven algısını da besliyor.

Örnek olarak; dijital fotoğraf makinesi ne kadar ince olursa sanki o teknolojinin o kadar hassas olduğuna hükmederiz- Bir kumanda markası sadece ağır ürünler daha sağlamdır diye içine ağırlıklar koydu- Duracell mermi şeklinde bir pil yaptı. Fenere konan bu pillerin ve bu pillerin daha güçlü olduğunu düşünüyor musunuz anketine evet diyenlerin sayısı neredeyse %100 idi.

Müşterinin Hassas Olduğu Konuya Dönük Proje Yapmak

Satın alma mantıkla değil daha çok duygularla ilgili bir konudur. Dolayısıyla müşterinizin davranışlarını ve hassasiyetlerini iyi kavramak suretiyle ürün ve hizmet anlayışlarınızda bu yönde farkındalık oluşturabilirsiniz.

Bir mayonez firması light mayonezin bir araştırması yapıldı. Aynı ürün iki farklı şişeye konuldu. Biri ince belli diğeri kalındı. Alıcıların hepside ince belli şişeyi seçti. Çünkü zayıflıkla bir bağlantı kurdular.

Bir Ürün veya Hizmette Uzmanlaşmak

İşinizde en iyi yaptığınız şeyi bularak buraya odaklanmak önemli. Bu rakiplerinizden daha iyi yaptığınız bir alan olmalı ve sizin seviyenize bir çırpıda ulaşılamamalı.

Örnek olarak Tholstrup firması mavi peynirde pazarı sıkıca kavradı ve belirli bir Pazar diliminde başarı hızla geldi. Modern mavi peynirde uzmanlık fırsatını ele geçirdi.

Honda motor teknolojisinde uzmanlaşarak bütün sektörlerde iddialı olmaya başladı. Bütün yatırımını en iyi olduğu alana yapıyor.

Bu içeriği 11.330 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi, İnovasyon
Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorumlar

Kocaeli Bilgisayar
Kocaeli Bilgisayar
11 yıllık ilaç sanayi ve gıda sanayi deneyim ve inovasyon yönetimi konusunda yaptığım çalışmalara göre şirketler, bugün içinde bulunduğumuz ‘hiperrekabetçi’ ortamda etkin ve rekabetçi inovasyon yönetimi uygulamak zorundalar.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor