Sessizlik Huzur Vermesin! Yenilikler Fırtınasına Hazır mısınız?

Henry Ford, sanayi çağının ikonu idi. Bilgi çağının ikonu ise Bill Gehts. Nasıl herkes arabayı elde ettiyse, şimdi herkes bilgisayara kavuşuyor. Peki, hayal çağının ikonu kim olacak? Detaylar haberimizde..

Neler oluyor dünyada, bunları bir bir görmek lazım. Mesela şu anda dünyanın bir yerlerinde espri danışma merkezleri var. Bu eğlence üretme merkezi olarak görev yapıyorlar. İsviçre’de sezgi merkezlerinin sayısı yüzü geçmiş durumda.

Ülke olarak biz de bu zamana kadar etkisiz ve çelimsiz inovasyonlara kafa yorup durmuşuz. Süreç hala devam ediyor. Çelimsizden çelimliye geçmek için işin arka tarafına odaklansak iyi olacak.

Bizler güçlü bir gelecek kurgusu geliştirebilir ve buna uygun alt yapılar oluşturabilirsek eğer işte o zaman kendi bulunduğumuz yerlerden daha yukarı çıkma imkânımız olabilir. Ve bizler ancak, geleceğe dönük güçlü öngörü ve uygulamalar sayesinde gelecek üzerinde hâkim olabileceğiz.

Son on yıl içinde birçok meslek yok olurken ortaya yepyeni meslek dalları ve meslek erbapları çıkıyor.

Bilgi çağı kendini ortadan kaldırmakta. Rutin işler “makinelere” aktarılırken yönlendirici ve sezgisel işler ise “insana” bırakılıyor. Yani bilginin organizasyonu ve işlevselliği mekanize olurken insan başka bir alana makinelerin hükmetmediği alanda otorite olmaya doğru gidiyor.

Henry Ford, sanayi çağının ikonu idi. Bilgi çağının ikonu ise Bill Gehts. Nasıl herkes arabayı elde ettiyse,  şimdi herkes bilgisayara kavuşuyor. Peki, hayal çağının ikonu kim olacak?

Muhtemelen şu an okulda sorun olan bir ilkokul öğrencisidir. Olaylara tersinden bakan, yeni boyutlar katan ve yakalayan bir kişiliktir. Bu kişilik bu asrın en büyük hikâyecisi olacak. Duygularımıza hitap eden hikâyeler anlatmaktaki başarıları onları ikonalaştıracak.

Yakın zamanda öne çıkacak meslekler ve piyasalar neler olacak?

Hayal Mühendisliği: Birçok firma hayal departmanı kurmaya başladı. Yakında üniversitelerde hayal mühendisliği kurulmaya başlanacak.

Hot-Line İşletmeciliği: Teknik sorunları yerinde saptayıp, onaran tamircilerin yerini, uzaktan onarım yapan akıllı yazılımlar ve 3 boyutlu hologramlar alacak.

Taşeron- Fason Yöneticiliği: Kurumlar sabit, ücretli çalışanlar kadar, hatta daha fazla, kendi uzmanlık alanlarında bağımsız hizmet sağlayıcı kişi ve/veya küçük-butik kurumlarla çalışacaklar.

Değişim Yöneticiliği: Güncel operasyon sürerken, kurumların gelecek hedeflerini oluşturmak ve bunlara ulaşmak için değiştirilmesi gereken alanları (insan, teknoloji, ürün, hizmet, süreç, paydaş, iletişim vb. tüm unsurlar) öngörüp, planlama üzerine çalışacaklar.

Yönetici Menajerliği: Her türlü kurum için en önemli kaynak, sermaye; yöneticiler ise bugünkülerden daha da üstün özelliklere sahip, yaratıcı insanlar olacak. Bu kişilerin en doğru işlerde olmalarını sağlayan, onları portföylerinde bulunduran menajerleri olacak.

Akıllı Tedarik Yöneticiliği: Tedarik zinciri yöneticiliği, inovasyondan, üretime, ambalajlamadan, stoklamaya, taşımaya, faturalamaya, pazarlamadan satışa kadar tüm süreçlerde etkin ve sorumlu olacak. Tedarik Zinciri Yöneticiliği, Akıllı Tedarik Yöneticiliğine dönüşecek.

Sanal Market İşletmeciliği: Bugünün perakende sektörü yöneticilikleri büyük ölçüde Sanal Market İşletmeciliği ve Yöneticiliği ile yer değiştirecek.

Robotik Sorunlar Avukatlığı: Üretim ve hizmet alanlarında satın alınan robotların kullanımında karşılaşılan sorunların çözümünde, robotları üreten, satan, kullanan kişi ya da kurumların hak ve sorumlulukları alanında çalışan sektörel uzman Avukatlar geliyor.

Yapay Zekâ Pazarlamacılığı: Yapay Zekâ Pazarlamacıları insan düşünce sisteminin elektronik cihazlara aktarılması sonucu ortaya çıkacak ürünlerin satıcılığını yapacaklar.

5 Duyu Reklam Tasarımcılığı: Yapay zekâ ile koku almak, dokunuş hissetmek vb. duygular da uzaklara  iletilebilecek. 5 duyuyu hissettirebilecek teknoloji ile sunulan reklam spotlarının tasarımcılığı en popüler, yaratıcılık gerektiren alanlardan olacak. Ve 5 duyu Reklam Tasarımcıları ise bu alanlarda hizmet verecek.

Soru Bankası Tasarımcılığı: İnsanların kapasiteleri giderek artacağından, gelişim sağlayacak, yeni şeyler sorabilmek zorlaşacak. Yenilikleri tetikleyecek soru sorabilmek ayrı bir uzmanlık alanına dönüşecek ve sektörel, tematik soru bankaları ve soru üreten tasarımcılar gelişecek.

Duygu Tasarımcılığı: Genetik ve nano teknolojilerin gelişmesi ile yapılacak işe, yaşanılacak duruma uygun duyguların belirlenmesi ve gerekli kimyasal drog reçetelerinin, yapay zekâ, sanal ortam uygulamalarının kurgulanması mümkün olacak. Bunu ihtiyaca göre Duygu Tasarımcıları yapacak.

Bilgi Madenciliği: Sınırsız bilgi üretme, yayma kapasitesi nedeniyle insanların; "neyi bilmek, neyi bilmemek gerekli, gerekli olmayanlar nasıl elenecek, asıl ve öncelikli olanlara nasıl erişeceğim?" sorularına yanıt vermeye yarayacak sistemlerle uğraşanlara "bilgi Madencileri" denecek.

Alternatif Besin Müh.: Beslenme için gerekli maddelerin konsantre ve karma tabletlere, sıvılara  dönüştürülmesiyle uğraşacaklar. Genetik ve Nano teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanarak insanların beslenme ihtiyacına yanıt verecek alternatifler üzerinde çalışacaklar.

Franken Food Denetçiliği: Genetiği ile oynanmış ürünlerin sağlığa zarar vermemesi için oluşacak denetim mekanizmaları ve bunları uygulayanlara Franken Food Denetçiliği denecek.

Kaynak: M-GEN Gelecek Planlama Merkezi

Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor