Yerli Yolcu Uçağı Projesi'nin Girişimcisi SNC'den NASA Başarısı!

Yerli Yolcu Uçağı Projesi'yle Türkiye'de tanınan Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahip olduğu Sierra Nevada Corporation, NASA'dan çok önemli bir projeyi alma başarısı gösterdi. SNC tarafından geliştirilen uzay mekiği Uluslararası Uzay İstasyonu'na seferler yaparak yük taşıyacak. Detaylar haberimizde

Yerli Yolcu Uçağı Projesi'yle Türkiye'de tanınan Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahip olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC), NASA'dan çok önemli bir projeyi alma başarısı gösterdi. SNC tarafından geliştirilen uzay mekiği Uluslararası Uzay İstasyonu'na seferler yaparak yük taşıyacak. Proje 2024'e kadar devam edecek. Uzaya yapılacak her bir uçuşta toplam 5 bin 500 kilogram kargo taşınacak.

SNC firması, uzayda çeşitli araştırmaları yürüten Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) kargo teslimatı, iade ve boşaltım hizmetlerinin sağlanması işinin yüklenicisi seçildi. NASA'nın SNC'yi seçmesiyle birlikte, 2024 yılına dek ABD'nin kargo Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) erişimi ve kargo teslimatında kullanılacak uzay araçlarının tekrar kullanıma uygunluğu ve piste iniş yapma imkânı da sağlanmış olacak.

Sierra Nevada Corporation'ın Başkanı Eren Özmen, ABD'nin bu kritik önem taşıyan programı için NASA'nın SNC'yi seçmiş olmasından onur duyduklarını dile getirerek, "Böylesine büyük bir yarışta, SNC'ye duyulan güvenin bu şekilde gösterilmesi gerçekten göğsümüzü kabarttı; Dream Chaser uzay aracının muazzam özelliklerini tüm dünyaya başarılı bir şekilde göstermek için sabırsızlanıyoruz. SNC'nin bu ihaleyi kazanması hepimiz için bir Amerikan Rüyasının gerçekleşmesi anlamına gelmekte. CRS2 ihalesine destek vererek bu ehemmiyetli projenin önemini takdir ettikleri için NASA'ya, İdareye ve Kongreye teşekkürlerimizi sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

SNC, NASA geliştirme ve uzay mekiği alanındaki 40 yılı aşkın mirasından yola çıkarak, altı yılı NASA'nın Ticari Mürettebat Programı kapsamında olmak üzere, 10 yılı aşkın bir süredir geliştirilmekte olan, yeniden kullanıma uygun Dream Chaser uzay aracının sahibi ve ana işleticisi konumunda.

SNC'nin Dream Chaser Cargo Sistemi'nin özellikleri arasında şunlar yer alıyor:

  • Dream Chaser uzay aracının mevcut fırlatma aracı kaportalarının içine sığabilmesine imkân veren yenilikçi katlanır kanat tasarımı; bu özellik aracı çok çeşitli bir roketler grubuyla kullanıma uyumlu hale getirerek uzaya erişim garantisi sağlamaktadır.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na aynı anda 5500 kg basınçlı ve basınçsız kargo teslim kabiliyeti; bu rakam NASA'nın CRS2 Teklif Talebinde belirtilen gereksinimlerin üzerinde.

  • Maliyetleri azaltan ve hızla yeniden uçuşa hazır hale gelmesini sağlayan yüksek yeniden kullanıma uygunluk özelliği. Basınçlı kargo iadesine duyarlı hizmet kabiliyeti; bu sayede bilimsel deneylerin amaçlanan şekilde ve kontaminasyona yol açmaksızın hızla araştırmacılara geri dönüşü sağlanmakta.
  • Düşük g kuvvetiyle yeniden atmosfere giriş ve piste iniş; bu özellik hassas yüklerin ve bilimsel deneylerin geri dönüşü ve kargoya anında erişim imkânı sağlaması açısından çok önemli.
  • Tamamıyla toksik olmayan yakıtların ve sarf malzemelerinin kullanılması; Dream Chaser tarihte çevre sorumluluğu bu derece yüksek olan ilk araç.

Dream Chaser programı Louisville, Colorado'da bulunun merkez üzerinden yürütülmeye devam edecek. SNC, ihale kapsamındaki ihtiyaçlara destek vermek üzere, uluslararası ortaklarıyla bağlantılı olarak, Colorado'daki ve ABD genelindeki faaliyetlerini önemli ölçüde genişletmeyi planlıyor. SNC'nin ve Rüya Takım adını verdiği ortak kuruluşlarının istihdam artışı ve ekonomi bağlamındaki etkisi günümüzde Amerika çapında 25 eyalete ve 15 ülkeye yayılmış olup, CRS2 ihalesiyle bu etkinin daha da artması bekleniyor.

SNC'nin Dream Chaser Programı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.SNCspace.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor