Aile Şirketleri İçin Kurumsal Yönetim Zirvesi 14 Ocak'ta İstanbul'da!

TKYD, 9. Kurumsal Yönetim Zirvesi'ni iş dünyasının önde gelen kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Sabancı Center'da düzenliyor. Zirvenin ana oturumunda G20 süreci, paralel oturumlarda ise OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri'nde oluşan değişiklikler ve aile şirketlerindeki kurumsallaşma ç

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), 9. Kurumsal Yönetim Zirvesi'ni iş dünyasının önde gelen kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Sabancı Center'da düzenliyor. Zirvenin ana oturumunda G20 süreci değerlendirilirken, eş zamanlı düzenlenecek paralel oturumlarda OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri'nde oluşan değişiklikler ve aile şirketlerindeki kurumsallaşma çalışmaları masaya yatırılacak.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD)'nin International Finance Corporation, Etik ve İtibar Derneği, TÜRKONFED ve İş Yatırım işbirliğinde Anadolu illerinde düzenlediği seminerlerin 42'ncisi, 9. Kurumsal Yönetim Zirvesi çerçevesinde 14 Ocak 2016 tarihinde Sabancı Center'da gerçekleştirilecek.

“Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik: Yarın Kimler Ayakta Kalacak?” başlıklı oturumda, TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Selim Oktar'ın başkanlığında TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Şükrü Ünlütürk, Etik ve İtibar Derneği (TEİD) Başkanı Selçuk Öncer ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ görüşlerini katılımcılarla paylaşırken, aile şirketlerindeki en iyi uygulamalar ele alınacak.

Türkiye'de Aile Şirketlerinin Ömrü 34 Yıl

Aile şirketleri Türkiye'deki şirketlerin ezici çoğunluğunu oluşturuyor. Türkiye'deki şirketlerin yüzde 98,8'ini KOBİ'ler oluştururken, bu şirketlerin yüzde 95'i aile şirketi. Ancak aile şirketlerinin ömrü uzun sürmüyor.

Türkiye'deki her 10 aile şirketinden sadece üçü ikinci nesli görüyor. Her 100 aile şirketinden ise sadece üçü dördüncü kuşağı görebiliyor. Aile şirketlerinde sürdürülebilirliği sağlayamamanın en önemli nedeni kurumsal yönetim uygulamalarını hayata geçirememekten kaynaklanıyor.

Aile şirketlerinin hızlı karar alabilme, uzun vadeli düşünme, hedef ve amaç birliği, aile birliğinden doğan 'biz' bilinci, kültür ve ahlaki değerlerin uyumu, işletmeye bağlılık, bilgi ve deneyim birikimi, zaman, çalışma ve sermaye konusunda esneklik, finansal kaynak temininde aile fonlarından yararlanma, ailenin tamamıyla işe odaklanması ve mesai gözetmemesi gibi güçlü yönleri bulunuyor. Ancak akrabaların ayrıcalığı, özsermaye ile büyüme isteği, finansal yetersizlik, aile üyelerinin çıkarlarıyla şirket çıkarları arasında çıkabilen sorunlar, merkezi örgüt yapısı, otoritenin ailede toplanması, aile üyeleri arasında rekabet, fikir ayrılığı ve uyumsuzluklar, verilere dayalı analize itibar edilmemesi, patronların profesyonelllerle yarışması, aile içi sorunların işe yansıması, işin çekirdeğinden gelinmesi ve işin çok iyi bilinmesine rağmen işin yönetiminde yeterli bilgi ve deneyimin olmaması, kurucu patron tecrübesine dayanma ve devir planının olmayışı gibi zayıf yönleri bulunuyor.

Aile şirketleri Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. Buna bağlı olarak, aile şirketlerinin yönetimde yaşadıkları sorunların çözüme kavuşturulması ve şirketlerin sürdürülebilir güçlü bir yapıya sahip olabilmesi için kurumsallaşma anahtar rol oynuyor. Bu nedenle TKYD'nin sürekli gündem konuları arasında bulunan aile şirketleri, 9. Kurumsal Yönetim Zirvesi'nin de gündem maddeleri arasında yer alıyor. Zirvenin “Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik: Yarın Kimler Ayakta Kalacak?” başlıklı oturumunda, aile şirketlerinin eylem planına almaları gereken öncelikli konular mercek altına alınacak.

Seminerde TKYD tarafından aile şirketlerinin faydasına sunulan “Aile Şirketleri Kurumsal Yönetim Rehberi” ve International Finance Corporation tarafından hazırlanan “Aile Şirketleri Yönetim Rehberi” katılımcılara hediye edilecek.

Kurumsal Yönetim Zirvesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.kurumsalyonetimzirvesi.com ve  www.tkyd.org  web adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi aile şirketleri olan KOBİ'ler, işletmeler ve girişimler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor