Gençler, Koddemy İle İçinizdeki Yazılımcıyı Ücretsiz Keşfedin!

Ücretsiz yazılım platformu "Koddemy", özellikle gençlerin yazılım teknolojileriyle erken yaşta buluşabilmesini sağlamak amacıyla kurulmuş, içerisinde uzmanlarının yazılım derslerinden oluşan video paylaşımlarının yer aldığı web tabanlı bir eğitim platformu. Detaylar haberimizde..

Ücretsiz yazılım platformu "Koddemy", özellikle gençlerin yazılım teknolojileriyle erken yaşta buluşabilmesini sağlamak amacıyla kurulmuş, içerisinde uzmanlarının yazılım derslerinden oluşan video paylaşımlarının yer aldığı web tabanlı bir eğitim platformu.

"Koddemy",  2014 yılında sosyal sorumluluk projesi kapsamında kamu kurumlarında, üniversitelerde ve yazılım sektöründe faaliyet gösteren uzman isimlerin bir araya gelerek oluşturdukları bir girişim.

Gençlerin yazılım teknolojileriyle erken yaşta buluşabilmesini sağlamak amacıyla kurulan koddemy.com sitesinin kurucusu, yazılımcı Özgür Öztürk, "Koddemy" hakkında merak edilenleri cevapladı.

Bu eğitim platformunu nasıl bir hedefle, ne zaman geliştirmeye başladınız?

"Önce Koddemy’nin ne olduğundan başlamak isterim. Koddemy bir ücretsiz eğitim platformudur. Koddemy’yi kurarken hedefim gençlerin yazılım teknolojileri ile daha erken yaşta buluşabilmesini sağlamaktı. Avrupa’da ve özellikle Amerika’da orta öğrenim seviyesindeki insanların yazılım teknolojileri ile çok daha ilgili olduğunu ve o yaşlarda ürün geliştirmeye başlayan pek çok insan olduğunu görüyoruz. Bizim ülkemizde de bunu sağlayabilmek için başlattığımız bir girişim aslında Koddemy. Ancak tabi ülkemizde yazılım teknolojileri ile ilgili olarak anadilde uygulamalı ve kaliteli bir içerik bulmak o kadar kolay değil. Amacımız, hem orta öğrenim seviyesindeki insanlar, hem üniversite öğrencileri hem de sektörde çalışan insanların hepsine anadillerinde uygulamalı içerik sağlamak ve bu sayede de yazılım geliştirme işini daha çok ilgi gören ve sevilen bir faaliyet haline dönüştürmek. Bu hedefle yaklaşık bir yıl önce kurulan bir platformdur Koddemy."

Koddemy neden var?

"Dünyanın en rekabetçi ürünlerinin geliştirildiği ve büyük ekonomilerin kaçınılmaz gereksinimi olan bilişim sektöründe ülke olarak bir söz sahibi olabilelim, dünya çapında yazılım ürünleri geliştirilebilelim istiyoruz. Gençlerimizi daha erken yaşlarda yazılım geliştirmeye çok daha etkili bir şekilde teşvik edebilelim istiyoruz. Bunu sadece Koddemy ile başarmak tabi ki mümkün değil, biliyoruz. Ama eğitim bu işte çok önemli bir yer tutuyor ve biz de Koddemy olarak bir yerden başlamak gerektiğine inanıyoruz. Koddemy’deki eğitim videolarını izleyenler arasında çok genç insanlar da var. Belki o insanlardan birisi beş yıl sonra karşımıza çok önemli bir girişim ile çıkacak, belki o genç arkadaşımıza bir ilham kaynağı olacağız. Belki o genç arkadaşımız bin kişide bir kişi olacak ama yarattığı girişim ile bin kişiyi işe alacak, istihdam yaratacak, bu alanda ülkemizin adını duyuracak. Bu heyecan ile çalışıyoruz biz. Değmez mi?"

Site ne zaman aktif olarak kullanıma sunuldu?

"Koddemy’yi yaklaşık 1 yıl önce kurduk ve insanlar yavaş yavaş video içerikleri ile buluşmaya başladılar. 8-9 aydır aktif bir şekilde kullanılmaktadır."

Ne kadar ziyaretçiniz var?

"Koddemy’nin arkasındaki felsefe, yazılım teknolojileri ile ilgilenen herkese kolay ulaşılabilir, kolay anlaşılabilir ve faydalı içerikler sağlayabilmek. Koddemy bir eğlence sitesi veya bir haber sitesi değil. Özel bir alanda eğitim videoları yayınladığımız daha niş bir alan. Buna rağmen, aktif olarak kullanıldığı bu 8-9 ay içerisinde 220 Bin ziayreti geride bıraktı. Ayrıca, sosyal medyada Yazılım Dünyası isimli bir de grubumuz var ve o grup da hızla büyümekte. Hem web sitemizde hem de sosyal medya grubumuzda bizi çok memnun eden yorumlar ve geri dönüşler var. İnsanların bu oluşuma dahil olduklarının ve bu platformda kendileri için de birşeyler bulduklarının bir göstergesidir bu durum. O nedenle Koddemy’yi ayakta tutmaya devam edeceğiz."

Koddemy’deki eğitim konuları neye göre belirleniyor?

"16 senedir yazılım/bilişim sektöründeyim ve birçok farklı bilişim projesinde görev alma fırsatı buldum. Sektörde kullanılan teknolojiler nelerdir, bu teknolojiler ile ilgili olarak insanlar genelde neleri öğrenmeye çalışıyorlar ve ne tip sorunlar ile karşılaşıyorlar biliyorum. Dolayısıyla Koddemy’deki eğitimleri belirlerken hem tecrübemizden hem de Koddemy’ye gelen taleplerden faydalanıyoruz."

Eğitim vermek isteyenlere de Koddemy’de yer var mı?

"Koddemy’de hem video içerikler var hem de bu sektördeki insanlarla paylaşmak istediğimiz düşünceleri içeren blog yazıları var. Öğrenciler, sektörde çalışanlar ve akademisyenler Koddemy’nin ziyaretçileri arasındadır. Kapımız herkese açık çünkü amacımız samimi. Biz, bu ülkede sadece bilgisayar mühendisliği ve benzeri alanlarda eğitim gören insanlara değil yazılım teknolojilerine ilgi duyan herkese faydalı içerikler sağlamayı hedefliyoruz. O nedenle blog yazarı olsun eğitim videosu hazırlayan olsun, bilgisini paylaşabilecek kadar tecrübe sahibi olmuş herkese kapımız sonuna kadar açık. Dileyen herkes, bu sektördeki tecrübesini eğitim videoları halinde Koddem’de paylaşabilir. Şimdi artık öğrencileri de teşvik etmeye çalışıyoruz. Koddemy’de eğitim videoları yayınlamalarını istiyoruz. En çok seyredilen eğitim videolarını hazırlayan öğrencilere Koddemy’de staj yapma fırsatı sunuyoruz. Öğrenci, profesyonel veya akademisyen...Kendini bu amaca yakın hisseden herkes bizimle iletişim kuraiblir."

Koddemy’deki bilgi birikimi başka nerelerde kullanılıyor?

"Koddemy, yazılım geliştirme teknolojileri ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen, birşeyler öğrenmek isteyen herkes için anaidlde ve ücretsiz eğitimler sunuyor. Bununla birlikte Koddemy platformu içerisindeki ekibin 20 yıla yakın bir sektör tecrübesi var. Birçok yazılım projesi, entegrasyon projesi bu ekibin elinden çıkmış durumda. Dolayısıyla, sektördeki firmalardan ve bilişim sektörü yöneticilerinden farklı yazılım/bilişim projeleri için görüş veya danışmanlık isteyenler olabiliyor. Böyle durumlarda profesyonel hizmetler de sunabiliyoruz. Koddemy bu anlamda çok ciddi bir sinerji yaratmış durumda."

2016 yılı plan ve hedefleriniz neler?

"2015 yılı içerisinde içerik miktarını ve çeşitliliğini hatırı sayılır ölçüde arttırdık. Bunun için de çok sıkı çalıştık, teknolojik altyapımızı da geliştirdik. 2016 yılında üniversiteler ile iş birliği içerisinde olmayı çok arzu ediyoruz. İstiyoruz ki bu amaca üniversitelerimiz ve hatta yazılım teknolojileri üreten büyük kuruluşlar de el versin, destek olsunlar. Sonuç itibariyle amacımız insanların bir şeyler öğrenebilmesine yardımcı olabilmek. Öğrenen insan bilgisini yine bu sektörde kullanacak. Yani bilgi paylaşılacak, büyüyecek ve yine bu sektörde faydalı bir ürünün geliştirilmesinde kullanılacak. Bu beni çok heyecanlandırıyor.

Koddemy’ye mesaj gönderen insanlar arasında 15 yaşında, yazılım geliştirme işini sevmeye başladığını söyleyen bir lise öğrencisinden tutun da iş yerinde kendisine verilen bir yazılım görevini Koddemy’deki bir videoyu seyrederek tamamladığını yazan profesyonel bir çalışana kadar pek çok kişi var. Bu durum beni tahmin edemeyeceğiniz kadar mutlu ediyor. Gerek sosyal medyada gerekse Koddemy’ye gönderilen mesajlar içerisinde buna benzer yüzlercesi var artık.

Sonuç itibariyle 5 dakikalık bir videonun yayına hazır hale getirilmesi uygun içeriğin hazırlanması, ön çalışmalar vesaire derken en az bir kaç saat zaman alıyor. Dolayısıyla, oldukça emek isteyen bir iş. O nedenle, bizi hızlandıracak, amacımıza ulaşmamızda bize yardımı olacak her türlü desteğe de ihtiyacımız var. Bu destek bize yazar olup bloglara katkıda bulunmak ya da eğitim videosu hazırlayarak bize göndermek gibi olabileceği gibi bize sponsor olarak hayatımızı kolaylaştırmak şeklinde de olabilir. Koddemy başta da dediğim gibi ücretsiz bir eğitim platformu. Kendini bu amaca yakın hisseden ve çorbada tuzu olmasını isteyen herkese kapımız açık."

"Koddemy" hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.koddemy.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi yazılım sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

Zahid Gürbüz
Zahid Gürbüz
Merhaba Koddemy yetkilileri,

Sitenizi inceledim güzel bir tasarımı var ve video anlatımlarını da beğendim.
Ancak diğer videolu konu anlatımı olan sitelerden farkınızı tam olarak anlayamadım. Gençlere yönelik olarak neler yapıyorsunuz biraz daha açıklar mısınız?

Bir hocamız udemy sitesinde bu konuyu anlatmıştım diyerek o konuyu bildiğimizi varsayıyor. udemy sitesine verdiği referansın linkini de konunun sayfasında göremedim ve ilgili içeriğe ulaşamadım.
Sinan T
Sinan T
Böyle güzel projelerin yaygınlaşması ve ilerlemesi dileği ile tebrikler özgür bey.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor