İnovasyonun Dünya Şampiyonları, İnovaLİG Ödüllerini İstanbul'da Aldılar!

Türkiye İnovasyon Haftası'nda dünya şampiyonlar ligi olarak adlandırılan Küresel IMP³rove Ödülleri'nde Büyük Firmalar kategorisinde şampiyonluğu Tarkett, Kobi Grubu kategorisinde ise şampiyonluğu Cosberg firması elde etti. Yarışmanın Türkiye ayağı İnovaLİG'de de ödüller 5 kategoride verildi.Detaylar

Türkiye İnovasyon Haftası'nda dünya şampiyonlar ligi olarak adlandırılan ‘Küresel IMP³rove Ödülleri'nde Büyük Firmalar kategorisinde şampiyonluğu Fransa'dan Tarkett, Kobi Grubu kategorisinde ise şampiyonluğu İtalya'dan Cosberg firması elde etti. Yarışmanın Türkiye ayağı İnovaLİG'de de ödüller 5 kategoride verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da etkinliklere katılarak Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi için çıtanın yükseltilmesi gerektiğinin altını çizdi ve bunun için gençleri işaret etti.

Etkinliklere katılan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ise Mevlana'nın, ‘"İnsanın kanadı, gayretidir" sözlerini hatırlatarak, "Bizler birbirimizden bir şey öğrenmezsek, işbirliği yapmazsak, inovasyonu başaramayız” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'de 3 gün süren etkinliklere 50 bin kişinin katılımıyla yeni bir rekor kırıldığını vurguladı.

Türkiye İnovasyon Haftası, İstanbul'da başarıyla tamamlanırken, etkinlikleri 50 bin kişi izleyerek yeni bir rekor yaşandı. Etkinlikte ayrıca İnovaLİG şampiyonları ile ‘Küresel IMP³rove Ödülleri' de sahiplerine verilerek inovasyon için başlatılan seferberlik, zirvede noktalandı.

Türkiye İnovasyon Haftası'nın son günü etkinliklerine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 hedeflerini hatırlatarak, Türkiye'yi bugünlere getiren politika ve uygulamaların çok önemli olduğunun kaydetti. Ancak bu politikalarla hedefe ulaşılamayacağının altını çizen Erdoğan, "Hedeflerimiz için çıtayı yükselterek ve yeni politikalar geliştirerek yolumuza devam etmeliyiz. Elbette üretmeye devam etmeliyiz. Marka değeri yüksek, ileri teknoloji üretmek zorundayız. Bunun için eğitim ve öğretime önem vermeliyiz” diye konuştu.

Ar - Ge konusunda Türkiye'nin çok daha atak ve kararlı adımlar atması gerektiğine de değinen ve bu nedenle inovasyonun önemine vurgu yapan Erdoğan, milli gelirden Ar-Ge için yapılan harcamaların yüzde 3 seviyesine yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan ayrıca, ihracatta ileri teknoloji ürünleri oranının yüzde 10'a, orta yüksek teknoloji ürünlerinin oranını da yüzde 50 seviyesine çıkarmanın gerekliliğinin önemine değinerek, "Sürüdürülebilirlik için bunu yapmamız önemlidir. Başka türlü 500 milyar dolar hedefine ulaşamayız. İnovasynon kültürünü bunun için hem bireysel hem kurumsal anlamda geliştirmeliyiz” diye konuştu.

Gençleri Yetiştirirsek İnovasyonda Atamayacağımız Adım Yok

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da Türkiye'nin inovasyon alanındaki gelişimi için gençlerin potansiyelinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin yeterince petrol, doğalgaz, altın madeni gibi kaynağının olmadığını, buna karşın genç, üretken, çalışkan bir genç nüfusunun olduğunu vurgulayan Elitaş, "Türkiye'de toplam nüfusun yaklaşık 12 milyonu 15-24 yaş aralığında. Türkiye İnovasyon Haftası'nda öğrencilerin gözlerindeki kıvılcımı, zekalarını, heyecanlarını gördük. Gençlerdeki bu potansiyeli daha ileriye götürürsek, inovasyon konusunda atamayacağımız adım, ulaşamayacağımız menzil olmayacaktır. Gençlerin buluşlarını ekonomik değer haline dönüştürmek, devletin olduğu kadar iş dünyasının da görevidir. Mevlana, ‘İnsanın kanadı, gayretidir' demiş. Bizler birbirimizden bir şey öğrenmezsek, işbirliği yapmazsak, inovasyonu başaramayız” dedi.

Gençler, Yükselen Türkiye'nin Kanatları Olacak

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dört yıl önce ilki yapılan Türkiye İnovasyon Haftası'nı 12 bin kişinin ziyaret ettiğini, bu yıl sayının 50 bine ulaşacağını ifade etti.

Anadolu topraklarının tarih boyunca yeniliklere öncülük ettiğini, Aristoteles'ten Hazerfen Ahmet Çelebi'ye, Piri Reis'e kadar çok sayıda bilim insanı yetiştirdiğine dikkat çekti.

Bu topraklardaki devletlerin, yeniliklere değer verdiği sürece dünyanın en güçlü toplumları olduğunu hatırlatan Büyükekşi, "Tarihte imkansız olan bazı şeyler, bu topraklarda mümkün kılındı. Tekrar silkinip sıçrama yapacak beyin gücümüz, sermayemiz, bu yönde ihtiyaç olduğuna dair fikir birliğimiz ve insan kaynağımız gençler var. Cumhurbaşkanımızın da liderlik ettiği büyük inovatif düşünce çağını daha ileriye taşıyacak, Türkiye'yi global çapta güçlü bir ülke haline getireceğiz. Türkiye'nin gençleri, Hazarfen Ahmet Çelebi'nin torunları olarak geleceğin yükselen Türkiye'sinin kanatları olacak. 2023 hedefimiz Ar-Ge payını yüzde 3'e çıkarmak. Türkiye güçlü dinamik ekonomisi, katma değerli ihracatı, dünyaya yayılan markaları ile bölgesinin ve dünyanın parlayan yıldızı olacak” dedi.

Dünyanın İnovasyon Şampiyonları İnovasyon Haftası'nda Belirlendi

Türkiye İnovasyon Haftası'nın etkinlikleri arasında yer alan ve dünyanın inovasyon şampiyonlarının belirlendiği ‘Küresel IMP³rove Ödülleri'ni Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomi Bakanı Elitaş ve TİM Başkanı Büyükekşi birlikte verdi. 

Bu yıl ilk kez İstanbul'da verilen ‘Küresel IMP³rove Ödülleri, Büyük Firmalar ve  Kobi Grubu kategorilerinde gerçekleştirildi. İki ayrı kategoride finale kalan 10 firma arasındaki Grupo Fleury, Labris, Arçelik, Action, Fidko, Solwa, Tarkett, PICC, Cosberg, Rosenbauer yarıştı. Burada  Büyük Firmalar kategorisinin şampiyonu Fransa'dan Tarkett, Kobi Grubu kategorisinin şampiyonu ise İtalya'dan Cosberg firması oldu. Büyük firmalar finalistleri kategorisinde Türkiye'yi temsil eden Arçelik adına başarı ödülünü Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Büyükekşi'den aldı.

TİM tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen İnovaLİG Ödül Töreni'nde de 5 ayrı kategoride şampiyonlar ödüllendirildi. Burada ise İnovasyon Stratejisi kategorisinde Kordsa Global, İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü kategorisinde İETT, İnovasyon Döngüsü kategorisinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkeziİnovasyon Kaynakları kategorisinde MİR Ar-Ge, İnovasyon Sonuçları kategorisinde ise Teklas birinci oldu.

 

Türkiye İnovasyon Haftası - ‘Küresel IMP³rove Ödülleri
Kategori Kazananların Sıralaması
İnovasyon Strateji Kategorisi
  1. Kordsa Global,
  2. Brisa,
  3. Procter Gamble
İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü  Kategorisi
  1. İETT,
  2. Kümaş,
  3. SOCAR
İnovasyon Döngüsü Kategorisi
  1. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi,
  2. Koruma Temizlik,
  3. Shell Turkas
İnovasyon Kaynakları Kategorisi
  1. MİR Ar-Ge,
  2. İSTAÇ,
  3. Yiğit Akü
İnovasyon Sonuçları Kategorisi
  1. Teklas,
  2. Berdan Civata,
  3. Triodor Yazılım

Türkiye İnovaLig İnovasyon Şampiyonları hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.inovalig.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

TİM kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor