Işık Üniversitesi’nden Türkiye’nin Yenileşim ve Girişimcilik Kültürüne Destek!

Türkiye’de yenileşimin gelişmesine ve yaratıcı gençler yetiştirilmesine yönelik çalışmalarıyla dikkat çeken Işık Üniversitesi, InnoCampus ile işbirliğine gidiyor. Detaylar haberimizde..

Türkiye’de yenileşimin gelişmesine ve yaratıcı gençler yetiştirilmesine yönelik çalışmalarıyla dikkat çeken Işık Üniversitesi, InnoCampus ile işbirliğine gidiyor. İmzalanan işbirliği anlaşmasıyla, InnoCampus-Işık FabLab’i 16 Temmuz’da başlayacak yoğun yaz kampıyla hayata geçecek. Işık Üniversitesi, InnoCampus-Işık FabLab’i ile yenileşim ve girişimcilik kampına ev sahipliği yaparak Türkiye’nin yenileşim kültürünün gelişmesine katkı sağlayacak.

Türkiye’nin köklü kurumlarından biri olan Işık Üniversitesi, yenileşimi ve girişimciliği desteklemek üzere InnoCampus ile işbirliği yapacak. İmzalanan işbirliği anlaşmasıyla birlikte, InnoCampus-Işık FabLab’i 16 Temmuz’da başlayacak olan yoğun yaz kampıyla hayata geçecek. Böylece Işık Üniversitesi, InnoCampus-Işık FabLab’i ile yenileşim, tasarım ve girişimcilik kampına ev sahipliği yapacak.

Şile Kampüsü’nde yaklaşık 500 m2’lik bir alana üretimhane, eğitim ve toplantı alanları kurulacağını belirten Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay, “Bu proje ile ülkemizin 12 yıl gerisinde kaldığı 3. sayısal devrim dediğimiz sayısal yerel bireysel üretimin yayılmasında büyük bir adım atacağız, yaratıcılık ve girişimcilik kültürüne katkıda bulunacağız” dedi.

40 “Yapıcı”nın Yararlanması Bekleniyor

İlk yıllarda 5, takip eden yıllarda 10, daha sonraki yıllarda ise 15 olmak üzere yılda 15 Start Up’ın Işık Üniversitesi bünyesinde kuluçkalandırılması hedeflenirken, yaz kamplarından girişimciliğe de destek verecek şekilde 40 kadar yapıcının yararlanması bekleniyor.

Yenileşimi, araştırma-geliştirmeyi ve girişimciliği öncelikte tutan bir üniversite olarak yapıcılık, sayısal üretim kültürlerini yaymayı amaçladıklarını belirten Rektör Tekinay proje hakkında şu bilgileri verdi:

“InnoCampus ile 2016 yazında 6 haftalık bir yenileşim ve girişimcilik kampına ev sahipliği yapacağız. Innocampus’ün mobil üretim ve eğitim laboratuvarını bu süreyle Şile Kampüsümüzde misafir ettikten sonra elimizde ülkemizin ilk FabLab’lerinden birisi sürekli olarak kalacak. FabLabler, yani, Fabrikasyon Laboratuvarları, bilgisayar kontrollü cihazlarla yerel, bireysel, tek üretim yaparak hızlı prototiplemeyi, deneme-yanılmayı mümkün kılan tasarımların sanaldan gerçeğe dönüştüğü atölyelerdir.”

Neler Yapılacak?

Girişimcilere yönelik ve halka, tüm yapıcılara açık FabLabler’de, üç boyutlu yazıcı, lazer kesici vs bilgisayar kontrollü üretim cihazlarının kullanımı, kuramı, tasarım dersleri teknolojik boyutunu oluşturulurken iş planı, muhasebe, fikri mülkiyet gibi girişimciliğin temelleri anlatılacak.

Ayrıca sektörden başarılı yöneticiler, teknokratlar, girişimciler dersler verecek, tasarımcılar, yapıcı (maker) hareketinin Türkiye’deki önde gelenleri seminerler düzenleyecekler. Rektör Tekinay, FabLab’e cihazların alımı dışında altyapı sağladıklarını, hizmet hibeleri aldıklarını, eğitimcilerden ve sektörden destekler aldıklarını da söyledi.

Herkesin Kullanımına Açık FabLab

Işık Üniversitesi'nin ev sahipliği yapacağı FabLab’i, Açık Erişim esasına sadık sistemi sayesinde takvimlendiği ve cihazlara ya da çevreye zarar vermediği sürece herkes kullanabilecek.

FabLab’lerin uluslararası FabLab Ağı’na Açık Erişim esaslarıyla bağlı olduğunu, tüm tasarımların dünyaca erişilebilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir halde olduklarına dikkat çeken Rektör Tekinay, “Bu tasarımlar, nano-skalada bilimsel araştırmalardan sanatsal ya da endüstriyel tasarıma, tıbbi protez üretimine kadar çok çeşitli. Üretilecek tasarımlar sensör ve robotik teknolojileriyle desteklenerek sadece hayal gücüyle sınırlı” dedi.

www.isikun.edu.tr/cias/innocampus web adresinden InnoCampus-Işık FabLab hakkında detaylı bilgi detaylı edinebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor