9. Uluslararası Girişimci Kadınlar Zirvesi (IWEC 2015) Gerçekleştirildi!

9. Uluslararası Kadın Girişimciler Zirvesi (International Women’s Entrepreneurial Challenge - IWEC), İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

9. Uluslararası Kadın Girişimciler Zirvesi (International Women’s Entrepreneurial Challenge - IWEC), İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

2007’den bu yana dünyanın çeşitli ülkelerinde büyük küçük girişimci kadınları destekleyen ve her yıl özel ödüller veren IWEC, bu yıl 27 kadını ödüllendirdi. Bu yıl ödüle layık görülen isimler arasında Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ve Hatice Güner Kal da bulunuyor.

W20 Bir İlk

Zirve öncesinde, İTO Yönetimi de IWEC'in ödüle layık gördüğü kadınları ve kadın gazetecileri bir araya getirdi. İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, “Bugün gündemimiz kadınların ekonomiye katkısının artırılmasıdır. Kadınların farklı bakış açıları var. Ülke olarak da bu konuya çok önem veriyoruz. G20 içinde ilk kez Women 20 (W20) başlığının da açılması bütün dünyaya verilmiş önemli bir mesajdır” dedi.

Eğitimden Başlamalı

İTO Meclis Üyeliği yapan ve AK Parti Erzurum milletvekili olarak TBMM’ye giren Zehra Taşkesenlioğlu ise ailesinden gizli olarak şirket kurduğunu; altı ay sonra annesini ofise çağırıp gerçeği anlattığını belirtti. Taşkesenlioğlu “Cinsiyet önemli değil. Ortamı tanımalı ve rakipleri iyi analiz etmelisiniz. Kadınları geliştirmenin yolu eğitim. Girişim ve iş geliştirme için devlet kurumların desteklerinden yararlanın” dedi.

Sakın Pes Etmeyin

IWEC 2015 Ödülü’nün diğer bir sahibi Hatice Güner Kal ise doktora yaptığı halde çalışmasına izin verilmediğini anlattı. Israrı sayesinde çalışma hayatına öğretmen olarak girdiğini ifade eden Kal, “Daha sonra aile şirketinde satış temsilcisi olarak çalışmaya başladım” dedi. Silikon Valley firmasını kuran Kal, “Başarının anahtarı azim, pes etmemek ve çalışmaya devam etmekte” diye konuştu.

2023 Hedefleri İçin

İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu ise IWEC'in Türkiye'ye gelmesinin önemine dikkati çekti. Soylu “Cumhuriyetimizin 100. yılı hedeflerine kadın-erkek el ele vermeden ulaşmamız mümkün değil. Toplum bunun önemini kavramalı, rol modelleri de çoğalmalı” dedi.

Zora Karşı Sabır

2012’de ödül alan Ruhsar Pekcan ise “Zorluklara karşı sabretmek önemli. Afrika'dan Hindistan'a kadar o kadar zor koşullarda o kadar başarı hikayesi görüyoruz ki şaşırmamak ve cesaretlenmemek mümkün değil” dedi.

2014 ödülünün sahiplerinden Emine Şahinkaya da “2009 yılında eşimi kaybettim. Çek nedir, vade nedir bilmiyordum. Finansal tabloları okuma eğitimi aldım. Şu anda deri giyim işinde 50 ülkeye ihracat yapıyoruz” diye konuştu.

IWEC 2013 Ödülü’nün sahibi Zuhal Mansfield de şunları söyledi: “Genç yaşta evlendirildim. Evlendikten sonra eşimin desteğiyle üniversiteye gittim. Fakat sonrasında eşim çalışmamı istemedi. Bu sebeple Afrika'ya gittim. Madenci olarak işe başladım, Türkiye'de çok az kadının yaptığı bir işi yapıyorum.”

İstanbul'da Networking

IWEC Zirvesi’nin bu yılki teması “Kadın girişimlerinin küresel ölçekte buluşması: Büyümeyi kadınların ekonomiye katılımıyla sürdürme” oldu. İTO Meclis Salonu'nda 16-17 Kasım'da düzenlenen 9. IWEC Ödülleri Zirvesi’nde, 28 ülkeden 100'den fazla kadın girişimci hem hikayelerini paylaştı hem de networking imkanı buldu.

2 Milyar Dolar Ciro

Zirvenin başlangıcında konuşan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, “Kadın girişimcilerimizin desteklenmesini çok önemsiyoruz” dedi. “Bugün bu yıl ödül alan kadınların ürettiği genel ciro 700 milyon dolar civarında” diyen Soylu “IWEC bünyesindeki kadınların 2 milyar dolarlık iş hacmine hükmettiğini görüyoruz. Türkiye'deki kadın girişimciler için de cesaret veren bir toplantı” diye konuştu

IWEC Gücümüzü Arttırıyor

IWEC Başkanı, ABD'nin Benin eski Büyükelçisi Ruth A. Davis de şunları söyledi: “İstanbul'daki bu toplantı sayesinde birçok ülkeden önemli paylaşımları dinliyoruz Kazanımlarımızı ortaya koyuyoruz. Kadın girişimciler ağı işletmelerin gücünü artırıyor ve uluslar arası pazarların gelişmesi için önemli. Bu toplantıda ABD Ticaret departmanı sponsorluğunda katılan görevliler var. Pakistan’dan, Hindistan’dan temsilcilerimiz burada. İTO başta olmak üzere IWEC için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

5 Temel Nokta

IWEC Başkanı Ruth A. Davis, IWEC'in ticaret odalarının ve ABD'nin desteğiyle kurulduğunu söyledi. İstanbul'daki toplantıya ABD'den devlet yetkililerinin de katıldığını belirten Davis, “İTO'da harika bir programa daha imza atıyoruz” dedi.

Davis, Kadın girişimciler için 5 ana noktaya dikkati çekti:

  • Ekonomik bağımsızlık şart. Kesinlikle kadınların özgürlüğünün anahtarıdır. Toplumun özgürlüğü ve ilerlemesinde kadınların ekonomik bağımsızlığı kilit rol oynuyor.
  • Kadınların bağımsızlığına yardımcı olan entegre-bütünsel yaklaşımlara ihtiyaç var.
  • Uluslar arası katılımcılar destek sağlamalı.
  • Herbirimizin mentörler ile desteklenmesi önemli.
  • Erkeklerin de yardımcı olması lazım.

2015 IWEC Ödülü Alan Kadınların Hikayeleri:

Hatice Dinçbal Kal: "Daha fazla kadının ve kadın girişimlerinin desteklenmesi için İTO içinde çok iyi çalışmalar yapılıyor. Kadın Girişimciler Kurulu'nda çok şeyler öğrendik. Kadına yapılan yatırımın, onlara verilen eğitimin, onlara güvenmenin; onların geleceğine yatırım yapmanın çok önemli olduğunu ve çok başarılı iş kadınları çıktığını gördük."

Lika Chkonia (Gürcistan): "Kliniğimizde kadınlara yardımcı oluyoruz. Gürcistan'ın 3 milyonluk nüfusu sebebiyle demografik sıkıntı yaşıyoruz. Ekonomik başarı için buna da ihtiyaç duyuyoruz."

Huda Muhamet Abdulla Janahi (Bahreyn): "4 bin dolar sermaye ile ikinci el kamyon alarak kargo taşımacılığı işine girmiştik. Bir kadın olarak bu sektöre girdiğim için çok tepki aldım. Gümrükten mal çekmek için gerekli lisansı kadın olarak alamayacağımı söylediler. İki yıl uğraşarak yasayı değiştirdik. Şimdi beş şirketimiz var ve sermayemiz 25 milyon dolara ulaştı."

Falguni Padode (Hindistan): "ASAPP Media adıyla dergi basıyorum. Özellikle, mimarlık-mühendislik dergileri. Çok zorlukla karşılaştım, neden bu işi yapıyorsun diyen çok oldu. Çalışmalarımız sayesinde sektörün durumunun tartışıldığı bir forum oluştu."

Marysol Leon (Peru): "Quantum Comsultores adıyla 2005'te şirketimi kurdum. Danışmanlık, muhasebe, vergi hukuku hizmetleri veriyoruz. Global firmalara rakip olduk. İş ahlakı, şeffaflık gibi konuları topluma yansıtmak istiyoruz. Kadınların da bunun sürdürülmesinde çok büyük etkisi var."

Ljiljana Karaklajic (Sırbistan): "Özel posta ve nakliye hizmeti veriyoruz. 650 çalışan ve 400 araç ile emekleri sınır ötesine taşıyoruz. Artık online taraf ağır basıyor. Teknoloji yazılımları konusunda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor."

Wendy Kemp (Güney Afrika): "Teknolojik çözümler ve finansal hizmetler sunuyoruz. Gelirimizin yüzde 13'ünü, tacize uğramış çocuklara harcıyoruz. Aslında önemli olan insanların düşlerini başkalarıyla paylaşması. Sonrasında ürünlere odaklanarak başarıya ulaşmaları için çalışıyoruz. Bir işe girecekseniz çok sağlam anlaşmalar yapmalısınız."

Ulusal ve Kurumsal Vizyon Oluşturulmalı

İTO’daki IWEC zirvesinde “Küresel Ticarette Kadın Perspektifi” başlıklı sunum yapıldı. Quantum Leaps’tan Virginia Littlejohn, sunum sırasında, kadın girişimcilere somut destek için, iş dünyasının çarklarının biraz daha hareket ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Littlejohn, şu noktalara dikkat çekti:

  • Ulusal ve kurumsal vizyon oluşturulmalı. Veri ve istatistik toplanmalı.
  • Sermayeye erişim sağlanmalı.
  • Pazara erişim, networklere erişim sağlanmalı. Uluslar arası olarak bir araya gelmek çok önemli.
  • Devlet satın almaları da işin içinde önemli bir yere sahip.
  • Hesaplar çok önemli. Kadınların ölçeklenebilirlik konusunda yetilerinin artırılması gerekiyor.
  • Teknoloji, inovasyon, sistem. Kadınların da ticarette etkinliklerini artırmak için teknolojiye sahip olmaları gerekiyor.
  • Politika ajandası oluşturulmalı. Bu konunun temelleri; düşünme, planlama, yönetimdir.
  • Erkeklerin de olması lazım. Politikaların ve sistemlerin değişmesi için erkek yöneticiler değişime öncülük etmeli.

9. Uluslararası Kadın Girişimciler Zirvesi (IWEC) hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.iwec2015istanbul.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi kadın okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor