Kimya İhracatında Katma Değerimizi Arttıracak Projeler Yarıştı!

Kimya ihracatında katma değeri artırmak ve sanayicilere inovatif fikirler sunabilmek amacıyla düzenlenen “Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe AR-GE Proje Pazarı” bu yıl beşinci kez gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Kimya ihracatında katma değeri artırmak ve sanayicilere inovatif fikirler sunabilmek amacıyla düzenlenen “Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe AR-GE Proje Pazarı” bu yıl beşinci kez gerçekleştirildi. Elektronik atıklardan nano altın üretimi, yeni nesil kanser ilaçlarının geliştirilmesi, rutenyum tabanlı yeni nesil güneş pili, çamaşır ve bulaşık makinasında kullanılabilen 2si 1Arada çevre dostu deterjan, kalıcı kalp pili bataryası, nanoteknolojik yüzey koruma kimyasalı ile yanıklar, yara izleri ve böcek sokmalarında çözüm sunan acil durum spreyi gibi 30 yaratıcı proje yarıştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinatörlüğünde İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) ortaklığı ve TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirilen “5. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe AR-GE Proje Pazarı” İstanbul Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlendi. Bu yıl beşincisi hayata geçirilen ve kimya sektörünün en büyük inovasyon etkinliği olan Ar-Ge Proje Pazarı; üniversiteler, araştırma kurumları, sanayiciler, girişimciler ile ilgili kamu kurumlarını bir araya getirdi.

İlaç ve Eczacılık Ürünleri, Boyalar ve Yapıştırıcılar, Plastik ve Kauçuk, Kozmetik, Sabun ve Temizlik Ürünleri ile Temel Kimyasallar alanlarında başvuruda bulunan ve değerlendirmeye uygun görülen 140 proje, akademisyen ve sanayicilerden oluşan Değerlendirme Kurulu Üyeleri tarafından “online” ortamda puanlama sistemiyle değerlendirildi. İlk 30’a giren proje sahipleri, Ödül Kurulu Toplantısı’nda projelerini jüri üyelerine detaylı olarak anlattıkları sunumlar yaptı. Değerlendirme sonucunda kategoriler bazında en başarılı projeler 15 bin TL ile ikinciler 10 bin, üçüncüler ise 5 bin TL ile ödüllendirildi.

Kimya AR-GE Proje Pazarı Ödül Töreni’nde konuşan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, “Kimya sektörü katma değer potansiyeli yüksek plastik, kozmetik, ilaç ve eczacılık, boya gibi önemli alt sektörlere sahip. Kimya sektörü Türkiye ihracatının ilk üçünde yer almasına rağmen biz bu rakamların çok daha yukarısına çıkabileceğine inanıyoruz. Bunun için de her fırsatta katma değeri artırıcı AR-GE ve inovasyon çalışmalarını destekliyoruz. Amacımız ihracatımızın kilogram başına değerini gelecek yıllarda en az 2,5 dolar seviyesine getirebilmek. Kimya AR-GE Proje Pazarı bu anlamda bizi geleceğe dair umutlandıran bir proje. İlk yola çıktığımız günden bu güne tanık olduğumuz yaratıcı fikirler ve proje sahiplerimizdeki girişimci ruh da bizlere cesaret veriyor.” dedi.

Akyüz, yapılan çalışmaların yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladığını belirterek, “2013 yılında gerçekleştirdiğimiz AR-GE Proje Pazarı etkinliğimizde ticarileşen cilt lekelerini gideren portakal özlü krem bu yıl Dubai Beautyworld Fuarı’nda ilk kez tanıtıldı. Temennimiz bu projelerin diğer sektörlerde yayılması ve sayılarının artması” diye konuştu.

AR-GE Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Necmi Sadıkoğlu, “AR-GE Proje Pazarında bu yıl tüm sektörlerde iyi hazırlanmış, kendi alanlarında bir ilk olan çok başarılı projeler yarıştı. Zorlu bir değerlendirme sürecinin ardından 30 proje sona kalmayı başardı. Bu projelerin her biri ödül alsın ya da almasın sanayicilerimiz tarafından üretime kazandırılabilecek nitelikte değerli projeler. Artık bu noktada biz sanayicilerimizin ilgisini bekliyoruz. Ayrıca dereceye giren projelerimiz yıl boyunca sektörel fuarlarda sergilenerek sanayiciyle buluşacak.”

5. Kimya Arge-Proje Pazarında Ödül Kazanan Projeler

İlaç ve Eczacilik Ürünleri Kategorisi:

Birincilik Ödülü:
Proje Adı: Platin Metalinin Saflaştırılarak İlaç Sektörüne Kazandırılması
Proje Sahibi: Cem Özer - Mert Zerin

İkincilik Ödülü:
Proje Adı: Endüstriyel ve Moleküler Kullanıma Yönelik Pankreatik Tripsin ve Kimotripsin Enzimlerinin Üretimi
Proje Sahibi: Dursun Kısa

Üçüncülük Ödülü:
Proje Adı: Doku Mühendisliği için İpek Proteinine Dayalı Yara Yanık Malzemesinin Üretimi
Proje Sahibi: Kemal Kesenci

Plastik ve Kauçuk Kategorisi

Birincilik Ödülü:
Proje Adı: Atık Pilastiklerin Tek Seferde Yoğunluklarına Göre Kademeli Ayrıştırılması
Proje Sahibi: Saim Bayrak - Oğuzcan Ünver

İkincilik Ödülü:
Proje Adı: Citycar: L7 Sınıfı Taşıt İmalatı
Proje Sahibi: Bahram Dovletov

Temel Kimyasallar Kategorisi:

Birincilik Ödülü:
Proje Adı: Su Hazırlama ve Atık Su Arıtımında Kullanılan Poliakrilamid Sentezi
Proje Sahibi: Emrah Vaydoğan

İkincilik Ödülü:
Proje Adı: Kalıcı Kalp Pili Bataryası Prototipi Geliştirilmesi
Proje Sahibi: Hamide Aydın

Üçüncülük Ödülü:
Proje Adı: Rutenyum Tabanlı Yeni Nesil Güneş Pillerin Üretimi
Proje Sahibi: Nilgün Kayacı

Boyalar ve Yapıştırıcılar Kategorisi:

Birincilik Ödülü:
Proje Adı: Nanoteknolojik Yüzey Koruma Kimyasalı
Proje Sahibi: Emre Akar

İkincilik Ödülü:
Proje Adı: Beton Güçlendirici Donatı Telleri İçin Yerli, Uygun Fiyatlı, Doğada Çözünebilen Su Bazlı Yapıştırıcı Üretimi
Proje Sahibi: Nilgün Kalaycıoğlu Özpozan

Üçüncülük Ödülü:
Proje Adı: Metalik Malzemelerin Boyanması İçin Yeni Nesil Manyetostatik Boyaların Geliştirilmesi
Proje Sahibi: İmren Özcan

Kozmetik, Sabun ve Temizlik Ürünleri Kategorisi:

Birincilik Ödülü:
Proje Adı: Çamaşır ve Bulaşık Makinesinde Kullanılabilen 2si 1Arada Çevre Dostu, Doğal Kaynaklı Deterjan Üretilmesi
Proje Sahibi: Derya Akgün

İkincilik Ödülü:
Proje Adı: Yanıklar, Yara İzleri, Böcek Sokmaları Durumlarında Çözümünüz; Acil Durum Spreyi
Proje Sahibi: Alim Ozan Evliyaoğlu

5. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe AR-GE Proje Pazarı yarışmasına katılan ve ödül kazanan tüm girişimci firmaları, bu organbziasyonu düzenleyen tüm Kurum ve STK'ları tebrik ediyoruz.

5. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe AR-GE Proje Pazarı yarışması hakkında detaylı bilgiyi www.kimyaargeprojepazari.com web adresinden edinebilirsiniz.

Haberimizi kimya sektöründe faal olan girişimci ve profesyonel okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 4.790 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Etkinlik, Reel Sektör, Ulusal, Yarışma
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor