Hacettepe Teknokent Yerli, Spor, Elektrikli Otomobil Üretti!

Hacettepe Teknokent, tamamen yerli imkânlarla, yerli tasarımla ve yerli mühendislerle Türkiye'nin ilk elektrikli otomobilini üretti. Detaylar haberimizde..

Hacettepe Teknokent, tamamen yerli imkânlarla, yerli tasarımla ve yerli mühendislerle Türkiye'nin ilk elektrikli otomobilini üretti.

Teknokent mühendisleri ve Hacettepe Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden oluşan bir ekibin görev aldığı proje,  yüzde yüz Türk tasarımı. Spor görünümü ve deneme sürüşlerindeki performansı ile göz dolduran EVT S1, 3 yıllık büyük bir çalışmanın ürünü ve şimdiye kadar yapılan elektrikli otomobiller arasında seri üretime en uygun araç.

Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili EVT  S1’in  şasisi  dayanıklı ve çok işlevli olması için yüksek mukavemetli alüminyum alaşımlı, arabanın gövdesi  ise lifli polimer, karbon fiber ve glass fiber malzemeleri  ile güçlendirilmiş. EVT S1 aerodinamik gövde tasarımı ve olağanüstü düşük ağırlığı sayesinde benzerlerine göre oldukça az elektrik tüketiyor. EVT S1 90km/saat sabit hızda 100km'de sadece 10 kwsaat enerjiye ihtiyaç duyuyor. Böylece şarj verimi de hesaba katıldığında, standart elektrik tarifesi (31krş/kwsaat) ile km'de tüketim yaklaşık olarak 4 kuruş oluyor.

30 Dakikalık Şarjla 300 km Yol

EVT S1, tamamen elektronik sisteme sahip ve otomatik vitesli. Bataryalar zarar görmesin diye son hızı 180'e limitlenen araç, 0'dan 100 km'ye 7,5 saniyede ulaşıyor. Türk icadı elektrikli otomobil 1050 kg ağırlığa sahip. 35 kw saat batarya kapasitesi olan otomobilin normal batarya şarj süresi 10 saat olup hızlı şarj süresi ise 30 dk.  141 beygir motor gücüne sahip EVT S1'in ön ve arka süspansiyon sistemi, Türkiye şartlarına uyum sağlaması için çift salıncaklı yapıldı. Toplam 350 litrelik 2 adet bagaja sahip araç 90 km/saat hızla 300 km mesafe gidebiliyor. İstanbul- Ankara arasını 18 liralık elektrik enerjisi ile alabiliyor.

Parçaları Hacettepe, Ostim ve İvedik'te üretildi

Aracın parçalarının büyük kısmı Hacettepe Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği laboratuvarında, Ostim ve İvedik organize sanayi bölgelerinde üretildi. EVT S1, Türkiye'ye Amerika'dan 150 bin dolara satılan elektrikli otomobil ile benzer özellikler taşıyor, seri üretim onay belgesi alınmasının ardından  ilk etapta bin adet üretilip piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Mühendisler, Spor elektrikli arabanın, makam ve dört kapılı aile modelleri üzerinde çalışırken,  mevcut ikinci elektrikli otomobili tamamlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Hacettepe Teknokent kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor