Türkiye’deki Başörtüsü ve Mütevazi Giyim Pazarlarındaki Yenilikler!

Başörtü ve mütevazı giyim global pazarlarını başarıyla idare eden e-ticaret şirketlerinden Modanisa ve SefaMerve, 24 milyar dolar değerinde mütevazı giyim satışı yaparak Türkiye’nin global pazarda %10’luk bir paya sahip olmasını sağladı. Detaylar haberimizde..

Başörtü ve mütevazı giyim global pazarlarını başarıyla idare eden e-ticaret şirketlerinden Modanisa ve SefaMerve, 24 milyar dolar değerinde mütevazı giyim satışı yaparak Türkiye’nin global pazarda %10’luk bir paya sahip olmasını sağladı.

Mütevazı giyim pazarı, 2010 yılından itibaren üniversitelerde, resmi dairelerde ve pek çok özel sektör şirketinde başörtüsü yasağının kaldırılmasından sonra ivmesini arttırdı. Türk kadınları, toplumda ve iş hayatında her zaman aktif rol oynamaktadırlar ve aynı zamanda mütevazı giyimi en çok talep eden kişilerdir. Muhafazakar giyimi tercih eden 20 milyondan fazla kadın, büyük şehirlerde yaşıyor ve mütevazı giyim pazarının temelini oluşturuyor.

Online giyim markası Kayra’nın Pazarlama Müdürü Derya Seyhan Kaya şunları söylüyor, “Sektör kesinlikle yeniliklerle gelişiyor. 10 yıl önce sadece 3 çeşit ürün piyasaya sürülüyordu. Bunlar çarşaf, kaban ve uzun etekti. Şimdi ise stilize edilmiş abaya konseptlerinden plaj kıyafetlerine kadar mütevazı giyim ile her şeyi adapte edebilirsiniz. Özellikle genç ve eğitimli Müslüman kadınlar, yenilikçi üretimlere ilgi gösteriyorlar.” dedi.

Başarılı Yenilik

Eski spor başlıkları giyen kişiye baş ağrısı yaptırıyor ve dikişli yapısı nedeniyle teri dışarı atmaya yönelik tasarlanmamışlardı. SefaMerve bu sorunu başlığı dikişsiz olarak yeniden tasarlayarak çözdü. 2.50 dolar fiyatındaki başlık, yıl içerisinde tam 0.7 milyon adet sattı. SefaMerve’nin spor başlıklarındaki başarısı , diğer mütevazı spor giyim alanlarının da gelişmesini sağladı. SefaMerve CEO’su Oya Okur Erciyes, “Ar-Ge ve tasarım ekibimiz İslami prensiplere uygun takım kıyafetler geliştirdi. Şimdi Suudi Arabistan kadın basketbol takımı geliştirdiğimiz mütevazı spor kıyafetleri giyiyor ve Rio 2016 Olimpiyatlarında mücadele edecek olan 3 Müslüman kadının giyim sponsoruyuz. Şu anda saç kaybını ve teri önleyen ve E Vitamin kapsülleri içeren başlıklar üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

Sosyal Medya ile Müşteri Çekmek

Türkiye’nin online giyim şirketleri Facebook’u kendi avantajlarına kullanıyorlar.

takipçiye sahip. SefaMerve müşteri çekebilmek için sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanıyor. E-ticaret alanına yatırım yaparak, 3 yıl içerisinde 4.2 milyon Facebook takipçisine ve yıllık 20 milyon dolar gelire sahip oldu. Şirket Facebook’daki tartışmaları ve paylaşımları analiz ediyor.  Erciyes şunları söylüyor, “Müşterilerimiz ile şirketimiz arasındaki en büyük iletişim kanalı Facebook. Ar-Ge ekibimiz geri bildirim alabilmek ve hatalarımızı düzeltebilmek için organik olarak müşterilerimiz ile birebir irtibata geçiyor. Sonra da yenilikler geliyor.”

Global Markalar için Mücadele

Global moda markaları, Müslüman kadın müşterilerin ince farklarını anlamak için mücadele ediyor. Bazı uzmanlar bu mücadelenin yerel şirketler ile global markalar arasında olduğunu söylüyor. Çünkü global markalar bu alanda nasıl yenilik yapacaklarını henüz bilmiyorlar. Fakat bir avuç global marka bu pazara giriş yaptı. Bunlardan bazıları DKNY, Tommy Hilfiger ve Uniqlo.

SefaMerve’nin ortak kurucusu ve Başkanı Mehmet Metin Okur şunları söylüyor, “Global markalar yeterli tecrübeye ve bizim bu işi nasıl yaptığımıza dair bilgilere sahip değil. Bu pazarda üstün olmak için muhafazakar giyimi tercih eden Müslümanların dünya üzerinde nerelerde olduklarının fark edilmesi gerekiyor.”

Salaam Global Islamic Economy Gateway kaynaklı çeviri makaleyi mütevazi giyim ve başötrüsü sektörlerinde faal olan girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor