İstanbul'dan İslam Dünyasına Yenilenebilir Enerji Çağrısı!

İstanbul'da düzenlenen Uluslar arası İslami İklim Değişikliği Sempozyumu'nda 20 ülkeden uzmanlar iklim değişikliğini tartıştı. Sempozyumda, dünyadaki 1,6 milyar Müslümana iklim değişikliğiyle mücadele çağrısı yapılırken, İslam ülkelerine ise yenilenebilir enerji kullanmaları daveti yapıldı. Detaylar

İstanbul'da düzenlenen Uluslar arası İslami İklim Değişikliği Sempozyumu'nda 20 ülkeden uzmanlar iklim değişikliğini tartıştı. Sempozyumda, dünyadaki 1,6 milyar Müslümana iklim değişikliğiyle mücadele çağrısı yapılırken, İslam ülkelerine ise yenilenebilir enerji kullanmaları daveti yapıldı.

İklim değişikliği konusunda çalışan sivil toplum örgütleri Islamic Forum for Ecology and Environmental Sciences ve GreenFaith tarafından önceki gün İstanbul'daki Retaj Royale Oteli'nde gerçekleştirilen sempozyuma, Müslüman bilim insanları, Müslüman aktivistler ve BM temsilcileri, sivil toplum liderleri ile bazı dini liderler katıldı.

17-18 Ağustos’ta gerçekleşen Uluslararası İslami İklim Değişikliği Sempozyumu kapsamında 60 katılımcı tarafından kabul edilen açıklamanın, bu yıl içerisinde Paris’te düzenlenecek ve yeryüzü hakkında önemli tedbirlerin alınacağı öngörüsünde bulunulan İklim Değişikliği Konferansı öncesinde bütün ülkeleri uluslararası bir anlaşma yapmaya zorlaması bekleniyor.

Sempozyumun ardından yayımlanan "İslami İklim Bildirisi"nde fosil yakıtlardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve enerjinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi çağrısında bulundu.

Sempozyumun sonuç bildirgesinde dünyadaki 1,6 milyar Müslümana, iklim değişikliğiyle mücadele için yılsonunda imzalanacak Paris Anlaşması'na destek çağrısı çıktı. Bildiride, İslam'ın, iklim değişikliğinin tahribatından, fosil yakıt kirliliğinden bağımsız ve yüzde 100 temiz, güvenli ve yenilenebilir temelde bir dünya yaratmak için rolünü vurgulamak için cami ve medreselerde acil bir global eylem ihtiyacının altı çizildi.

Açıklamada fosil yakıt kullanımına bir an önce son verilmesi ve yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımına geçilmesi gerektiği vurgulanırken iklim değişikliğinden zarar gören toplululuklara da destek çağrısı yapıldı.

Yoksulluğun ve açlığın giderek arttığı çağımızda, bu sorunu ortadan kaldırmak için sürdürülebilir kaynak yönetiminin önemini belirten yetkililer, dünyadaki şirketlerin “yeşil ekonomi”ye yatırım yapması için çağrıda bulundu.

Ayrıca, en zengin ve en güçlü ülkelere, sera gazlarını büyük ölçüde azaltmaya ve hasar görebilirliği yüksek olan toplumlara destek çağrısı yapıldı. Bildiride, Kuran'dan bazı ayetler ve Hz. Muhammed'in hadisleri de alıntı yapılarak kullanıldı.

Uganda Baş Müftüsü Şeyh Shaban Ramadhan Mubaje, "Herkes, gezegenimize verdiğimiz zarar ve bu zararın en yoksul kesimler üzerinde yıkıcı etkileri konusundaki katkısınının farkına varmalı. İslam bize şunu öğretir. "İnsanoğlu dünyada olanı güvende tutan bir kahyadır." Bu yüzden, insanoğlu gelecek nesillere bulduğumuzdan daha güzel bir dünya bırakmak için yapılması gereken ne varsa yapmalıdır." dedi.

BM Çevre Programı Yönetici Yardımcısı ve BM Genel Sekreteri Asistanı İbrahim Thiaw da, "Uluslararası toplumun iklim değişikliği ile nasıl mücadele edeceğine ve sürdürülebilir kalkınmayı nasıl sağlayacağımız konusunda karar vereceği bu önemli yılda, farklı din ve inanışlara sahip grupların insanlığın gidişatının etik ve ruhani değerler ışığında değişmesi gerektiği konusunda ortak paydada buluşuyor olması cesaret verici. Müslüman liderler tarafından hazırlanan ve 1.6 milyar İslam inancına sahip insanları bir dini vecibe olarak iklim değişikliği ile mücadeleye çağıran bu deklarasyon, umarım, insanlığın şu ana kadar yüzyüze kaldığı en büyük sorunu çözmeye dair çabaları güçlendirecektir." diye konuştu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor