Tehlikeli Madde Taşıyanlara Güvenlik Danışmanı Bulundurma Şartı!

Tehlikeli madde işlemi yapan işletmelere Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurma zorunluluğu getirildi. Söz konusu işletmelerin güvenlik danışmanı istihdam etme zorunluluğu 1 Ocak 2018'te başlayacak. Detaylar haberimizde..

Tehlikeli madde işlemi yapan işletmelere Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurma zorunluluğu getirildi. Söz konusu işletmelerin güvenlik danışmanı istihdam etme zorunluluğu 1 Ocak 2018'te başlayacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Türkiye'de yıllık yaklaşık 35 milyon ton tehlikeli madde hareketinin olduğunu hatırlatarak, "Bir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanının (TMGD) 5 işletmeye hizmet vereceği dikkate alındığında, 1 Ocak 2018 itibarıyla 16 bin ila 18 bin arasında TMGD’nin ülkemiz için yeterli olabileceği düşünülmektedir." dedi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında, bir yılda net 50 ton ve üstü miktarlarda tehlikeli madde taşımacılığı yapan, taşıyan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan konumunda olan işletmelere Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurma zorunluluğu getirildiğini belirtti.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğe göre işletmelerin TMGD istihdam etme veya hizmet alması zorunluluğunun 30 Haziran'da başladığını anlatan Aydın, ancak akaryakıt istasyonlarının tümü, LPG ve CNG tüp satışı yapan işletmeler, liman tesisleri ile havayolu kargo terminalleri gibi bazı faaliyet türlerine 1 Ocak 2018'e kadar geçici bir muafiyet sağlandığını kaydetti.

Bu güvenlik danışmanlarının asıl görevinin işletme sahibinin sorumluluğu altında, işletmenin imkanları dahilinde, uygun araçları ve faaliyetleri belirlemek ve uygun olan en güvenli yolla bu faaliyetlerin yönetimini sağlamak olduğunu belirten Aydın, Bakanlıkça yetkilendirilen, sayıları 61'e ulaşan eğitim kuruluşlarında 49 saatlik eğitimin ardından Bakanlığın yaptığı sınavda başarılı olanlara, 5 yıl geçerli TMGD Sertifikası düzenlendiğini bildirdi.

Son zamanlarda medyada, tehlikeli madde güvenlik danışmanı ihtiyacının 50 bin ila 80 bin olduğu, 30 Haziran'dan itibaren zorunlu olan güvenlik danışmanı bulunmasında sıkıntı yaşanacağının dile getirildiğini ifade eden Aydın, bugüne kadar sınavlarda yaklaşık 2 bin 100 kişinin başarı gösterdiğini, bunlardan bin 356 kişiye sertifika düzenlendiğini belirtti.

Söz konusu işletmelerden yaklaşık yarısının güvenlik danışmanı istihdam etme zorunluluğunun 1 Ocak 2018'te başlayacak olması nedeniyle sektörde söz konusu personelin istihdam edilmesinde sıkıntı yaşanmasının beklenmediğini dile getiren Aydın, "Ülkemizde yıllık yaklaşık 35 milyon ton tehlikeli madde hareketinin olması ve bir TMGD’nin 5 işletmeye hizmet vereceği dikkate alındığında 1 Ocak 2018 itibarıyla 16 bin ila 18 bin arasında TMGD’nin ülkemiz için yeterli olabileceği düşünülmektedir" dedi.

Aydın, tehlikeli madde taşımacılığı sektöründe yer alan tarafların Bakanlık tarafından yapılacak duyurulara itibar etmesini istedi.

AA kaynaklı haberimizi tehlikeli madde taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor