Huzurlarınızda 2015'in En Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteleri Endeksi!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ta düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin en girişimci ve en yenilikçi ilk 50 üniversitesinin sıralandığı, 2015 yılı TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksini açıkladı. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ta düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin en girişimci ve en yenilikçi ilk 50 üniversitesinin sıralandığı, 2015 yılı TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksini açıkladı.

Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi üniversiteleri açıklandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin 2015 yılında en girişimci ve yenilikçi üniversitesinin, 88,40 puanla Sabancı Üniversitesi olduğunu bildirdi. Bu yılın birincisinin 88,40 puanla Sabancı Üniversitesi olduğunu aktaran Işık, ikinci sırada 85,96 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), üçüncü sırada ise 79,66 puanla Boğaziçi Üniversitesi'nin bulunduğunu ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üniversite ve teknoloji transfer ofisi sayılarında önemli artışlar yaşandığını ancak hala arzu edilen noktada olunmadığını belirterek, üniversitelerdeki kalitenin artırılması gerektiğini bildirdi. Endeks sıralamasına giren üniversiteleri tebrik eden Işık, listenin hazırlanmasında katkısı bulunan kurum ve kuruluşlara da teşekkür etti.

Türkiye'nin mutlaka bilgiyi ve teknolojiyi üreterek, katma değere yansıtması gerektiğini vurgulayan Işık, şunları kaydetti:

"Şunu memnuniyetle ifade etmeliyim ki ülkemizde bilimin, teknolojinin ve girişimciliğin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor ve bu alanda güzel gelişmeler yaşanıyor. Ülkemizde bilim ve teknoloji alanındaki bazı gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Nitelikli insan kaynağı bakımından 2002'de 28 bin 964 olan Ar-Ge personeli sayısı 2013'de 112 bin 969'a yükseldi. Son 13 yılda ülkemizde 76 olan üniversite sayımız 193'e, 2 olan teknopark sayımız 61'e, Ar-Ge merkezi sayımız 192'ye ve teknoloji transfer ofisi sayımız ise 34'e ulaştı.

Üniversite sayısındaki bu artışla birlikte 2002 yılında 74 bin olan akademisyen sayısı da 2014 yılında 142 bine yükseldi. Ülkemizde 2002 yılında 8 bin 995 olan bilimsel yayın sayısı 2013 yılında 26 bin 259'a çıktı. Patent açısından da 2002 yılında 414 olan başvuru sayısı, yaklaşık 12 kat artış göstererek, 2014 yılında 4 bin 869'a yükseldi. Bu rakamlar ülkemizde bilim, teknoloji ve Ar-Ge alanındaki gelişimi net olarak ortaya koyuyor."

Temel Bilimleri Tercih Eden Öğrencilere 2 Bin Liraya Kadar Burs

Bilgi ekonomisinin temelini, nitelikli insan kaynağı ve nitelikli bilgi üretiminin oluşturduğunu belirten Işık, bu bilgiyi üretmek için de temel bilimlerdeki yetkinliklerin güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Bugün üniversite tercihlerinin ilk günü olduğuna işaret eden Işık, temel bilimleri tercih edenlere verilen burslara dikkati çekti.

Bakan Işık, geçen yıl üniversite giriş sınavlarında ilk 10 bine giren öğrencilere temel bilimleri tercih etmeleri halinde aylık 2 bin liraya kadar burs vermeye başladıklarını hatırlatarak, bu yıl ise söz konusu bursu, ilk 25 bine giren öğrenciler için de uygulamaya başladıklarını açıkladı.

Temel bilimlerin daha cazip hale getirilmesi için çalışmaların devam edeceğini anlatan Işık, "Asıl hedefimiz, gençlerimizi üniversite tercihinde asıl motive eden mezuniyet sonrasında iş bulma noktasında açılım yapmak. Bunun üzerinde çalışıyoruz." dedi.

 "Üniversitelerdeki Kalite Mutlaka Artırılmalı"

Üniversite ve teknoloji transfer ofisi sayılarında önemli artışlar yaşandığını ancak hala arzu edilen noktada olmadıklarını dile getiren Işık, üniversitelerdeki kalitenin mutlaka artırılması gerektiğini bildirdi.

Her üniversitenin bir misyon üstlenmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Işık, bunun, ülkenin sosyo ekonomik kalkınmasına da büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Bakan Işık, üniversitelerin rekabet etmeleri gerektiğini de belirterek, "Bu endeksi açıklamamızın önemli nedenlerinden biri de budur. İsteğimiz, arzumuz, Türkiye'de dünya ile yarışan üniversitelerin sayısının çoğalması. Şu anda bir elin parmaklarını geçmeyen üniversitemiz var dünyayla yarışan. Halbuki Türkiye gibi potansiyeli güçlü bir ülkenin, dünyada ilk 400'de en az 10'un üzerinde üniversitesinin olması gerekiyor." diye konuştu.

 "Endeks, Üniversitelerin Eğitim Kalitesine Göre Sıralandığı Bir Liste Değil"

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'ni çok önemsediklerini vurgulayan Işık, 4 yıl önce başlattıkları endeks çalışmasının bugün kamuoyu tarafından merakla beklenen bir sıralamaya dönüştüğünü bildirdi.

Bakan Fikri Işık, söz konusu endeksin, üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste veya en başarılı üniversiteyi ortaya koyan bir sıralama olmadığını vurgulayarak, "Bu endeksin amacı, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performansını ölçmektir" dedi.

Endeks belirlenirken üniversiteleri; bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, iş birliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 göstergeye göre planladıklarını anlatan Işık, bu yıl, geçen yıla göre tüm üniversitelerin puanlarında artış olduğunu ifade etti.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Sıralaması 2015

tübitak.gov.tr kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor