Tekstilcinin "Kur Ateşi"ne Karşı Eylem Planı Hazır!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde Türkiye'nin ihracatında önemli bir paya sahip olan tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri firmalarının, "kur riski" konusunda bilgilendirilmesi amacıyla bölgesel seminerler düzenlenecek. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde hazırlanan Türkiye'nin ihracatında önemli bir paya sahip olan tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri firmalarının, "kur riski" konusunda bilgilendirilmesi amacıyla bölgesel seminerler düzenlenecek.

2015-2018 dönemini kapsayan Türkiye Tekstil, Hazırgiyim ve Deri Ürünleri Sektörleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı'na göre, söz konusu sektörlerdeki firmaları kur riski konusunda bilgilendirme amacıyla bölgesel seminerler düzenlenecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) sorumlu kuruluş olarak, Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB, TOBB, Eximbank ve ilgili STK'larla işbirliği yapacağı eylem kapsamında, küçük işletme niteliğinde olan firmaların kur riskine yönelik bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Eylem planı kapsamında gelecek yılın sonuna kadar, KOBİ'lere yönelik ihracat alacaklarının ileriye dönük kur garantisi sağlanmasıyla ilgili bankalarla gerekli işbirliği anlaşmaların yapılması planlanıyor. Özellikle KOBİ'lere kur riski anlamında destekler sağlanması ve çeşitlendirilmesi amaçlanıyor.

Strateji belgesi ve eylem planı kapsamında, 2017 sonuna kadar ihracat sigortası konusunda yaşanan sorunların çözümüne yönelik de faaliyetler yürütülecek. Bu sorunun önüne geçebilmek için ilgili Bakanlıkların desteği ile Eximbank'ın başkanlığında, TİM'in ve TOBB'un işbirliği ile bu faaliyetin yürütülmesi ve mevcut ihracat sigortasının tanıtılması hedefleniyor.

Finansmana Erişim Kolaylaşacak

Sektörün finansmana erişim konusunda yaşamış olduğu sorunların çözümüne yönelik olarak gelecek yılın sonuna kadar bir platform oluşturulması öngörülüyor. Bu platformda sektörde faaliyet gösteren KOBİ'lerin finansmana erişim konusunda ihtiyaçlarının belirlenerek, bir çözüm paketi raporu oluşturulması amaçlanıyor.

"Tekstilcinin Lojistik Masrafı Azalacak"

Plan kapsamında, tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri sektörlerinin kümelendiği bölgeler ile İstanbul ve diğer liman kentleri arasında, lojistik maliyetlerini düşürmeye yönelik tedbirler alınacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın sorumlu kuruluş olduğu eylemle 2018 sonuna kadar bu sektörlerin lojistik ve coğrafi konum avantajının artırılması amacıyla, Türkiye'nin doğusu ve batısı arasında lojistik köyler kurularak ve söz konusu sektörlerin depo, fabrika gibi tesislerine ana hatlardan demiryolu bağlantı hatları yapılarak lojistik masraflarının azaltılması planlanıyor.

www.sanayi.gov.tr kaynaklı haberimizi tekstil, hazırgiyim ve deri ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor