Katma Değersiz Üretim Her Zaman Krize Davetiye Çıkarır!

Türkiye’nin tamamen yerli ilk 3D yazıcısı ‘TeTe’nin üreticisi olan LTS Teknoloji Grup Başkanı Talat Sam, Türk sanayicisinin dünya pazarlarında söz sahibi olması için ‘yükte hafif pahada ağır, katma değeri yüksek’ ürünler üretmekten başka yolu olmadığını dile getirdi. Detaylar Haberimizde..

Türkiye’nin tamamen yerli ilk 3D yazıcısı ‘TeTe’nin üreticisi olan LTS Teknoloji Grup Başkanı Talat Sam, ülke ekonomisinin geçmişten bu yana tedarik ve ucuz iş gücü gibi kavramların arasına sıkışıp kaldığını ifade ederek, “Eğer 2023 yılında ihracatta 500 milyar dolar seviyeleri yerine ‘sanayi krizi’ ile karşılaşmak istemiyorsak katma değeri yüksek ürünlere yönelmek zorundayız.” dedi.

Türkiye'nin en değerli markaları sıralamasında bankacılık ve hizmet sektörünün ön sıralarda çıkması, üretimde AR-GE çalışmaları ve markalı ürünlerin önemini bir kez daha gündeme getirdi. “3D Babayiğidi” olarak bilinen Talat Sam da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türk sanayicisinin dünya pazarlarında söz sahibi olması için ‘yükte hafif pahada ağır, katma değeri yüksek’ ürünler üretmekten başka yolu olmadığını savundu.

Türkiye’nin genellikle montaj ülkesi olarak yoluna devam ettiğini ifade eden Sam, “Küresel Rekabet Endeksi’nde Türkiye 45. sırada yer alıyor. Küresel rekabet yolcuğuna bizimle ya da bizden daha geç başlayan Finlandiya, Şili, Portekiz gibi ülkeler dahi bizim önümüzde. Bunun tek sebebi bahsettiğimiz ülkelerin AR-GE yatırım ve çalışmalarına bizden daha fazla önem vermesi.” dedi.

“Katma Değersiz Üretim Sanayi Krizine Davetiye Çıkarır”

Ülke ekonomilerinin sağlam olması ve sürdürülebilir büyüme oranlarına imza atması için temel yapı taşının AR-GE yatırımlarına ayrılan kaynak olduğunun altını çizen Sam, “ABD, geçen yıl bütçesinin yüzde 16’sını AR-GE faaliyetleri için ayırdı. Aynı dönemde Çin yüzde 14,5, Japonya yüzde 4,8 gibi değerlere ulaştı. Türkiye ise AR-GE faaliyetleri için bütçesinin sadece yüzde 1,27’sini ayırdı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin gelişmiş-gelişmekte olan ülkeler kategorisinde AR-GE yatırımlarına en az bütçe ayıran ülkelerden biri olmasının önemle takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Sam, şöyle devam etti:

“AR-GE bütçelerindeki bu fark, en değerli 100 şirket içerisinde neden hizmet sektörünün ve özellikle bankaların öne çıktığını gösteriyor. Maalesef Türkiye, üretmeden tüketen bir yapıda. Düşük girdili ürünlerle süreci sadece idare edebilirsiniz. Ülkemiz son 5 yıldır süreci idare etmeye çalışıyor. Önümüzdeki 10 yılı kapsayan süreçte üretimsiz büyüme tuzağı bizi çok kötü yerlere çekebilir. Eğer 2023 yılında ihracatta 500 milyar dolar seviyeleri yerine ‘sanayi krizi’ ile karşılaşmak istemiyorsak AR-GE yatırımları ile yükte hafif pahada ağır ürünlere yönelmeliyiz. Bu süreçte tamamen yerli, katma değeri yüksek, ihraç potansiyeli taşıyan ürünlere imza atmak zorundayız. LTS Teknoloji Grup olarak ilk yerli 3D yazıcı ile biz bu hedefe doğru önemli bir adım attığımıza inanıyoruz. Türkiye’de bizim gibi markalar artmadığı sürece azalan işsizlik oranları, giderek düşen cari açık ve sürdürülebilir büyüme gibi kavramlar hayal olarak kalabilir.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor