Teknoloji Meleği Kadın Girişimcilerin Hayalleri Projelerle Gerçekleşiyor!

Kadınların çalışma hayatındaki rolünün artırılması hedefiyle hayata geçirilen "Fikrim Artık İşim" ve "Teknoloji Melekleri" projeleri, kadın girişimcilerin hayallerini gerçekleştirmesini teşvik ederken, sağladığı istihdamla ekonomiye katkıda bulunuyor. Detaylar haberimizde..

Kadınların çalışma hayatındaki rolünün artırılması hedefiyle hayata geçirilen "Fikrim Artık İşim" ve "Teknoloji Melekleri" projeleri, kadın girişimcilerin hayallerini gerçekleştirmesini teşvik ederken, sağladığı istihdamla ekonomiye katkıda bulunuyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve İstanbul Ticaret Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen "Teknoloji Melekleri" projesiyle, 18 - 25 yaş arası ve en az lise mezunu genç kadınların mobil teknolojiler sektöründe istihdam edilmesi ve girişimcilik kapasitelerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor.

İTO ve TOBB'un yanı sıra Coca-Cola ortaklığıyla hazırlanan "Fikrim Artık İşim" projesiyle ise kadın girişimci adaylarının özgüvenlerinin artırılması, iş dünyasına aktif katılımlarının sağlanması ve onların ekonomik refahlarının iyileştirilmesi amaçlanıyor.

AA muhabirine, eğitim sürecinde yaşadıklarını anlatan "Fikrim Artık İşim" projesi katılımcılarından Feyza Aktulga, eğitimler sürecinde girişimciliğin gerçek anlamını kavradıklarını söyledi.

Aktulga, sadece iyi bir iş fikrinin yeterli olduğunu düşünürken, aslında planlı, programlı ve stratejik hareket edilmesi gerektiğini öğrendiklerini dile getirerek, daha önce moda tasarımcısı olarak çalıştığını ifade etti.

Eğitimlerin mesleğe bakışını değiştirdiğini anlatan Aktulga, şöyle devam etti:

"Mesleğimdeki deneyimlerimi girişimcilik eğitimiyle birleştirdim ve defile organizasyonlarına katıldım, dizilere kostüm tedariğinde bulundum. Hatice Hanım ve ekibi, eğitim sonrasında bizi hiç yalnız bırakmadı. Her türlü teknik ve bilgi desteğinin yanı sıra, kendi iletişim kanallarını bize açtı. Eğitim sonrasında Mutlu Alkan benim mentorüm oldu. Şu anda kendisinin kurucusu olduğu bir e-ticaret şirketinin yöneticiliğini yapmaktayım. Aynı zamanda markamın ilerlemesi için bu şirketin içinde benim de bir butiğim var. Ticari anlamda bir markanın nasıl yönetileceğini profesyonel bir ekiple öğreniyorum. Eğitimlerle fikir değil, o fikrin nasıl hayata geçirileceğini öğrendim. Yapabilmeyi, kendime güvenmeyi ve asla vazgeçmemeyi öğrendim."

"Her Kadının Becerebileceği Bir İş, Mutlaka Vardır"

"Fikrim Artık İşim" projesinin katılımcılarından Türkan Kanbur de Almanya'da doğup büyüdüğünü, evlendikten sonra Türkiye'ye yerleştiğini söyledi.

Kanbur, 10 yıl sonra eşinden ayrıldığını ve 2 çocuğuyla hayat mücadelesi verdiğini kaydederek, "Daha önce sekreterlik ve muhasebe elemanı olarak çalışıyordum. Projeyle tanıştıktan sonra herşey tamamen değişti." dedi.

Kendisinin, eğitime katılanlar arasından iş fikri seçilen 10 kişiden biri olduğunu belirten Kanbur, "Bayanlara özel alkolsüz karaoke kafe iş fikri ile Coca-Cola'dan 50 bin lira hibe aldım. Burada kına, doğum günü, nişan, mezuniyet, kadınlar matinesi gibi kadınlar için aklınıza gelebilecek her türlü etkinlik düzenliyoruz. Proje bitti ama Hatice hanım ile Coca-Cola çalışanları hala yanımda. Maddi ve manevi her türlü destek sağlıyor." ifadelerini kullandı.

"Fikrim Artık İşim" projesi katılımcılarından Emine Eyüboğlu ise devlet memurluğu görevi süresince emekli olduğunda Karadeniz'de ekolojik turizm alanında çalışmayı hayal ettiğini, bu projeyle hayalini gerçeğe dönüştürmeye adım attığını söyledi.

"Hem insanlara hizmet vereyim, hem hayalimi gerçekleştireyim, hem emekliliğimi doğada geçireyim istedim" diyen Eyüboğlu, şunları kaydetti:

"Eğitimler sonunda işin alfabesini öğrendim. Eğitim bittikten sonra uygulama aşamasında bocalayabiliyorsunuz. Benim hayalim için çok fazla sermaye gerekti. Emeklilik sermayemi bu işin içine koydum ancak yeterli olmadı. Bu noktada bize atanan mentorler devreye girdi ve yol gösterici oldu. Yaptığımız görüş alışverişleri sonrasında gerekli sermayeyi mesleki deneyimimi finansa dönüştürerek toparlamaya karar verdik. Şu anda İlkyardım Eğitim Merkezi'nde yönetici olarak çalışıyorum. Bu işten kazandığım ve emekli maaşımı her ay hayalim olan işe aktarıyorum. Şu anda projemin fizibilite ve inşaat çalışmaları devam ediyor. Hayalimi eninde sonunda gerçekleştireceğim. Hibe almak önemli değil. Her kadının becereceği mutlaka bir iş vardır. Bununla hayallerini gerçekleştirebilir."

"Ticarette Artık Kadınlar Ön Plana Çıktı"

"Teknoloji Melekleri" projesi katılımcılarından Ezgi Eskici, lise öğrencisiyken ticarete atılmayı hedeflediğini belirterek, öğretmenlerinin kendisini bu projeye katılması yönünde teşvik ettiğini kaydetti.

Eğitimin ardından iki aydır çalışma hayatına atıldığını, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi'nde İşletme alanında öğrenimi gördüğü bilgisini veren Eskici, "Ticaret denildiğinde erkekler ön, kadınlar arka plandaydı ama artık öyle değil. Kadınlar da ön plana çıktı. Teknolojiden uzaktım ama işin içine girince iyi yerlere geleceğime inanıyorum." diye konuştu.

Aynı projenin katılımcılarından Melek Dilara Baştaş ise üniversitede gıda teknolojisi alanında eğitim aldığını, mezun olduktan sonra uzun bir süre iş bulamadığını söyledi.

Projenin tamamlanmasının ardından bir teknoloji mağazasında istihdam edildiğini aktaran Baştaş, "Bu işe girmeden önce 10 günlük başka bir eğitim aldık. Burada da iletişim teknikleri, beden dili uzmanlığı ve satış alanında teknik bilgiler edindik. Mezun olduğum alandan çok farklı bir iş yapıyorum ama işimden çok memnunum. Teknolojinin sonu yok, size çok fazla kariyer basamağı sunuyor. Şu anda iletişim danışmanı olarak başladık ama bunun ilerisini hedefliyorum" değerlendirmesini yaptı.

"Kadınların Dinamizmi ve Pratikliği Teknolojik İlerlemede Önemli Bir Rol Oynayacak"

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, teknolojinin sağlam ve sürdürülebilir ekonomik gelişmenin temeli olduğunu belirterek, birçok ileri teknoloji şirketinin, yüzlerce ülke ekonomisinden daha büyük ve güçlü durumda bulunduğunu kaydetti.

Bu nedenle Türkiye'nin bu konudaki girişimci yönü ve potansiyelini daha aktif bir şekilde kullanması gerektiğini vurgulayan Çağlar, "Kadınlara bu konuda büyük iş düşüyor. Onların dinamizmi ve pratikliği teknolojik ilerlemede önemli bir rol oynayacaktır. Biz İTO olarak bu konuda girişimcileri desteklemeye ve katkı sunmaya devam edeceğiz. Kadın girişimcilerin teknoloji alanındaki başarılarının ve kadın istihdamı konusunda atılan adımların meyvelerini ülkece toplayacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Komisyonu İcra Kurulu Başkanı Hatice Dinçbal Kal da girişimci ruhuna sahip kadınların istihdamının artırılmasına yönelik gerçekleştirdikleri "Fikrim Artık İşim" ve "Teknoloji Melekleri" projelerine ilişkin bilgi verdi.

"Fikrim Artık İşim" projesinde kadınlara KOSGEB aracılığıyla girişimcilik eğitimleri verdiklerini anlatan Kal, "Bu eğitimlerin sonunda 50 bin liralık hibe vardı. Ancak biz gördük ki hibe önemli değil. Kadının aldığı eğitim ve desteğin yanı sıra özgüvene kavuşması çok daha önemli. Yola beraber başladığımız arkadaşlarımızın, yolun sonunda söylediği 'Siz bize hibe verseniz de vermeseniz de biz yolumuza devam edeceğiz ve girişimci olacağız' cümlesi bizim için çok değerli. Balığı vermek değil, balığı tutmayı öğretmeyi önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kal, "Teknoloji Melekleri" projesiyle ise kadınların mobil teknoloji sektöründe faaliyet göstermelerini amaçladıklarını dile getirerek, proje sonunda katılımcılara uluslararası geçerliliğe sahip 'Teknoloji Satış Uzmanı' sertifikası verdiklerini bildirdi.

Sertifikalarını alan katılımcıların işe yerleştirildiğini aktaran Kal, sözlerini şöyle tamamladı:

"İstihdam projenin ilk ayağıydı. İkinci ayağı ise girişimcilik. Bu kapsamda KOSGEB'in girişimcilik eğitimlerine katılan 20 genç kızımızla 'Proje Pazarı' etkinliği de düzenleyeceğiz. Buradan seçilecek 2 kızımız da Silikon Vadisi'ne gidecek ve önemli yatırımcılara projelerini sunma, dünya pazarına açılma fırsatı yakalayacak. Türkiye'nin geleceği ve 2023 hedeflerine ulaşılmasının tek yolu girişimcilikten geçiyor. Türkiye'de kadın girişimcilerin sayısının 103 bini bulduğu söyleniyor. Ne zaman ki girişimci kadın sayısı 1milyonlara ulaşırsa, o zaman iyi bir yerdeyiz demektir. Silikon Vadisi'ne gidecek kızların projelerinin sağlam olması gerek."

"Teknoloji Melekleri Projesi" hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.teknolojimelekleri.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi kadın girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor