Cyberpark'tan Firmaların İhracatlarına 1 Milyon TL Katkı!

Bilkent Cyberpark’ta geçtiğimiz yıl kurulan, bilişim ve telekomünikasyon şirketlerinin yer aldığı Cyberpark Bil-Tel Kümesi içerisinde yer alan firmalarının Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerine açılması için 1,2 milyon liralık yatırım yaptı. Detaylar haberimizde..

Bilkent Cyberpark’ta geçtiğimiz yıl kurulan, bilişim ve telekomünikasyon şirketlerinin yer aldığı Cyberpark Bil-Tel Kümesi içerisinde yer alan firmalarının Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerine açılması için 1,2 milyon liralık yatırım yaptı. Kümede yer alıp, Bilkent Cyberpark tarafından desteklenerek yurtdışı pazarlara açılan firmaların yatırımları T.C.Ekonomi Bakanlığı’nca da destekleniyor.

Firmalara ihracat alanları yaratmak için yoğun çalışma yapan Bilkent Cyberpark; fuarlar, birebir görüşme etkinlikleri ve forumların yanısıra, ihtiyaca göre kurgulanan özel programlar ile firmalarına bugüne dek 700’ün üzerinde görüşme sağladı.

Cyberpark Bil-Tel Küme üyesi firmalar bugüne dek, Dubai’de gerçekleşen Orta Doğu’nun en büyük Bilişim ve İletişim Teknolojileri (BİT) Fuarı olan GITEX Technology Week’e, BİT sektörünün Türk Cumhuriyetlerindeki en bilinen fuarı Bakütel’e ve Almanya'nın Hannover şehrinde düzenlenen sektörün en büyük fuarı olarak kabul edilen CeBIT ‘e katıldı.

Siyah İnci Afrika Pazarına Türk Açılımı

Fuar katılımlarının yanısıra, yurt dışında Bilişim Teknolojileri ve Savunma sektörlerinde de iş forumları düzenleyen Bilkent Cyberpark, ilk çıkarmasını Afrika pazarının parlayan yıldızı Etiyopya’ya yaptı. Bilkent Cyberpark’ın yaklaşık bir yıldır yakından takip ettiği Etiyopya’da 9 -10 Mart 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen Ethio-Turkish Business ForumICT and Defense”, Türk ve Etiyopyalı birçok firma, kurum ve kuruluşu bir araya getirdi.

Türkiye’den aralarında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, T.C. Ekonomi Bakanlığı, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), Türk Eximbank gibi kamu kurumları ile birçok firma temsilcisinin yer aldığı toplam 45 kişilik heyet Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da kamu ve özel sektör yetkilileriyle birebir temaslarda bulundu. Kurum ziyaretleri ve 300’den fazla ikili iş görüşmesi ile büyük bir başarı hikayesi olan Ethio-Turkish Business Forum, Türkiye’den Etiyopya’ya kurulan önemli bir köprü oldu.

Ayrıca Bilkent Cyberpark bu ay içerisinde, Cyberpark Hızlandırıcı Programı (Cyberpark Accelerator Program - CAP) kapsamında yer alan firmalarını ABD’nin Colorado eyaletinde bulunan Kuluçka Merkezi Innosphere‘e götürecek. Yazılım alanında faaliyet gösteren firmaların yer alabildiği CAP, firmalara ihracat için gereken tüm nitelikleri hizmetleri içeriyor. CAP kapsamında toplam 16 haftalık birebir danışmanlık ve mentörlük seansları alan firmalar, ayrıca iki defa düzenlenecek birer haftalık ABD seyahatleri ile kendilerine özel belirlenmiş potansiyel müşteriler, yabancı yatırımcılar, ve mentörler ile bir araya gelecek.

Cyberpark bunlara ek olarak iki yıldır, Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı (UTTP) kapsamında her yıl on girişimcinin teknolojisinin ticarileştirilmesi için strateji ve iş planı eğitimleri sağlıyor. Program kapsamında seçilen girişimciler, tamamı The University of Texas at Austin – IC2 Institute eğitmenlerince verilen bu yüz saatlik eğitimde, girişimciler kendi teknolojileri için en uygun ihracat stratejilerini belirliyorlar. Program sonunda en başarılı planı yapan ekip, ürününü ticarileştirmek için bir haftalığına ABD’ye gidiyor. Programın online versiyonu olan Bootcamp ise ilk turunu geçtiğimiz ay tamamladı. Sonbaharda gerçekleştirilecek ikinci tur için başvurular alınmaya başlandı.

Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Canan Çakmakcı:

“ Türk bilişim ve telekom sektörü yerli pazardan ötesine yönelmek, sahip olduğu yetkinlik ve potansiyeli artık yurtdışına yansıtmak istiyor. Bizlere düşen de firmalarımıza bu yolda ihtiyaç duydukları hizmetleri sağlamak. Bu amaçla yürüttüğümüz BİL-TEL kümelenmesi, Cyberpark Hızlandırıcı Programı CAP,Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı (UTTP) ve BOOTCAMP kapsamında yaklaşık 1.2 milyon TL’ye yakın bir bütçe kullandık ve 50 ye yakın firmaya ihracat desteği ve danışmanlık sağladık. Bu programların gerçekleşmesinde T.C.Ekonomi Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı desteklerinin çok büyük katkısı var.

Bilkent Cyberpark bünyesindeki şirketlerin özellikle yurtdışına yaptıkları her satış, aldıkları her teklif bize doğru yolda olduğumuzu gösteriyor ve daha çok çalışma azmi veriyor.”

Bilkent Cyberpark hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.cyberpark.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi bilişim ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor