Değer Odaklı Uluslararası Yatırımcıların Piyasamıza İlgisi Sürüyor!

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve IPREO’nun işbirliğiyle hazırlanan ve Türkiye’deki fon akışıyla ilgili trendleri inceleyen Fon Akışı “Flow of Funds” raporu, 2015 yılı ilk çeyreğini değerlendirdi. Detaylar haberimizde..

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve IPREO’nun işbirliğiyle hazırlanan ve Türkiye’deki fon akışıyla ilgili trendleri inceleyen Fon Akışı “Flow of Funds” raporu, 2015 yılı ilk çeyreğini değerlendirdi.

TÜYİD - IPREO “Fon Akışı” raporuna göre değer odaklı yatırımcılar birinci çeyrekte alım yaparken, büyüme odaklı yatırımcılar satışa geçti.

Rapora göre, Türkiye ve Polonya hisse senedi piyasaları bu dönemde önemli bir çıkış yaşarken, Macaristan’da durum nispeten durağan seyretti. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde net satış yapan büyüme ve değer odaklı yatırımcılar dördüncü çeyrekte net alıma geçti. Değer odaklı yatırımcılar birinci çeyrekte satın almaya devam ederken, son üç çeyrektir Doğu Avrupa’da satışta olan büyüme odaklı yatırımcılar Türkiye’de de önemli ölçüde satış gerçekleştirdi. Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve İskandinavya Bölgesi yatırımcıları net satışa geçerken, İngiliz yatırımcılar son üç çeyrektir negatif konumlarını sürdürdü.

2014’ün son çeyreğinde Türkiye’ye gelen net alım dalgası 2015’in ilk çeyreğinde 521.2 milyon dolarlık çıkışa döndü. Bunun ana sebebi İngiltere ve Kuzey Amerika’da bulunan büyüme odaklı yatırımcıların sırasıyla 582 milyon dolar ve 421 milyon dolarlık satış gerçekleştirmesi oldu. İngiliz Aberdeen Asset Managers, Ltd 313 milyon dolarlık satış yaparken, en yüksek satışı 377 milyon dolar ile Amerikalı OppenheimerFunds gerçekleştirdi.

Bu dönemde piyasaya en büyük destek son iki çeyrektir alım yapmayı sürdüren ve net 430 milyon dolarlık alım yapan değer odaklı fonlardan geldi. Ancak bu rakama karşılık büyüme odaklı fonların 1.1 milyar doları aşan satış yaptıkları gözlendi.

Sektörler açısından bakıldığında en büyük çıkış finansal sektörde iken teknoloji sektörü en çok yatırım girişi olan sektör olarak öne çıktı.

En büyük yatırımlar İngiltere ve Kuzey Amerika’dan gelirken Londra ve New York hala en önemli roadshow merkezleri olarak önemini korudu.

TÜYİD Hakkında

Yeni Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD), Türkiye'de yatırımcı ilişkileri ile ilişkili farklı hedef kitleleri kurumsal ve bireysel platformda bir araya getirerek, mesleki bilgi üretmek ve yatırımcı ilişkileri uygulamalarında dünya standartlarına ulaşmak amacıyla kurulmuş. Misyonu, piyasa ve şirketlerin yatırımcılara en iyi şekilde tanıtılmasına ve şirketlerin adil piyasa değerlerine ulaşmalarına katkıda bulunmak ve Türkiye sermaye piyasalarının derinlik kazanmasını desteklemek. TÜYİD 2009 yılında kurulmuş olup Türkiye sermaye piyasalarına ve ülke ekonomisine önemli katkısı olan 59 şirket kurumsal üyeleri arasında yer almakta.

TÜYİD hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tuyid.org web adresini ziyaret edebilir, Fon Akışı “Flow of Funds 2015” raporunun ingilizce halini ise buradan inceleyebilirsiniz.

Haberimizi yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor