Müslümanlar Seyahat İçin 2015'te de Türkiye'yi Tercih Ediyor!

MasterCard ve CrescentRating “Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi” raporunu yayımladı.Araştırmaya göre Malezya ve Türkiye Müslüman tatilciler için en çok tercih edilen ülkeler. Detaylar Haberimizde

MasterCard ve CrescentRating, Müslüman ülkelerdeki turistlerin seyahat tercihlerini araştıran yıllık raporu yayımladı. Müslüman turist segmentinin küresel turizmde giderek artan ağırlığına vurgu yapan “Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi” raporunda 100 hedef şehir birçok kriter açısından değerlendirildi. Araştırmaya göre Malezya ve Türkiye Müslüman tatilciler için en çok tercih edilen ülkeler.

MasterCard ve CrescentRating’in 2011 yılından beri hazırladığı “Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi” raporu 2015 yılı için yayımlandı. Beş yıldır birinciliği diğer ülkelere kaptırmayan Malezya’nın ardından Müslümanların en çok tercih ettiği ülke yine Türkiye oldu.

Rapordaki verilere göre Müslüman nüfus 2030 yılında toplam dünya nüfusunun dörtte birinden fazlasını teşkil edecek. Bugün Müslüman nüfusun büyük kısmı hızlı gelişmekte olan Türkiye, Malezya, Endonezya ve Ortadoğu ülkelerinde yaşıyor. Tüm dünya ekonomisi için önemli bir müşteri haline gelen Müslümanlar birçok endüstri için odak segmente dönüşmüş durumda. Özellikle tatil tercihlerinde aile değerlerine uygun hizmetleri ve lokasyonları tercih eden tüm dünyadan Müslümanlar, ürün ve hizmetlerde helal kriterlerinin sağlamasını vazgeçilmez olarak görüyor.

Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi’ne göre 2014 yılında Müslüman turizm segmenti 145 milyar dolarlık bir ekonomi yarattı. Global seyahat ekonomisinin %10’una karşılık gelen bu miktarı sayıları 108 milyona ulaşan Müslüman tatilciler karşıladı. Rapordaki verilere göre mevcut büyüme hızıyla 2020’de tatil için seyahate çıkan Müslümanların sayısı 150 milyona ulaşacak. 2020’de Müslümanlar 200 milyar dolarlık bir turizm ekonomisini mümkün kılarak pazarın %11’ini ortaya çıkaracak. Bu veriler ışığında Müslümanlara yönelik hizmetlerin, turizm sektörünün en hızlı büyüyen segmentleri arasında yer alacağı hesaplanıyor.

Müslümanların Birinci Tercihi Malezya ve Türkiye

MasterCard’ın raporuna göre 2015 yılında endeks skoru 83,8 olarak belirlenen Malezya, Müslümanların seyahatte en çok tercih ettiği ülke oldu. Araştırmanın beşinci yılında, Malezya yine birinci ülke konumunu korudu. İkinci sırada ise 73,8 puanla Türkiye geldi. Üçüncülüğü 72,1 puanlık skoruyla Birleşik Arap Emirlikleri takip etti. İslam İşbirliği Konferansı üyesi olmayan ülkeler arasındaki değerlendirmede ise birinci sırayı Singapur, ikinci sırayı Tayland aldı. Singapur ve Tayland, Müslümanların seyahat tercihlerinde ilk 20 sırada gelen ülkeler arasında İslam İşbirliği Konferansı üyesi olmayan yegane iki ülke olarak dikkat çekiyor.

Müslümanlar seyahatte Avrupa ülkelerini de tercih ediyor fakat Avrupa, seyahat önceliklerinde üst sıralarda yer almıyor. Örneğin Birleşik Krallık üçüncü sırada gelirken, Fransa beşinci sırada, Belçika ise altıncı sırada kendine yer buluyor. ABD ise sıralamada sekizinci sırada, Müslümanlar tarafından seyahatte tercih edilmeyen ülkeler arasında geliyor.

2014 yılında toplam Müslüman turist sayıları ele alındığında en çok tercih edilen iki ülke olan Malezya ve Türkiye’nin toplam Müslüman tatilcilerin %13’lük büyük çoğunluğunu çektiği raporda vurgulanıyor. Araştırmaya göre Müslümanların yarısı, seyahat ettiğinde mutlaka ailesiyle birlikte seyahat ediyor. Bu sebeple aile değerlerine uygun ülkeleri, eğlence ve dinlenme mekanlarını tercih ediyor.

Haberimizi turizm sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor