MÜSİAD 25 Yılın Yorgunluğunu Değil 250 Yılın Enerjisini Taşıyor!

Müstakil Sanayici ve işadamları Derneği (MÜSİAD), Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi'nde 25. Kuruluş Yıldönümü Özel kutlama Programı'nı bir dizi etkinlikle kutladı. Detaylar Haberimizde

Müstakil Sanayici ve işadamları Derneği (MÜSİAD), Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi'nde 25. Kuruluş Yıldönümü Özel kutlama Programı'nı bir dizi etkinlikle kutladı. Programa Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, MÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri, MÜSİAD kurucu üyeleri ile davetliler katıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “En çok heyecanlandığım husus, bu salonda bulunun MÜSİAD yöneticilerinin, bu 25 yılın yorgunluğunu değil önümüzdeki 250 yılın enerjisini taşımış olmalarıdır” dedi.

Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “MÜSİAD Anadolu'daki, kendi halindeki küçük ve orta işletmeleri, girişimcileri önce bir Türkiye vizyonu ile buluşturdu, sonra da bu girişimcilere bir küresel vizyon kazandırdı” dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD'ın kuruluş zamanına işaret ederek, 90'lı yılların siyasal, toplumsal ve iktisadi açıdan, Türkiye'nin türbülanstan geçtiği bir dönem olduğunu söyledi.

MÜSİAD Yeni Logosu İlk Defa Sergilendi

25. yılına özel kurumsal kimlik çalışması gerçekleştiren MÜSİAD, yeni logosu ile logosunun hikayesini hologram teknolojisi kullanarak davetlilere ve basına duyurdu. Yeni logo davetliler tarafından beğenildi.

MÜSİAD 25. Yıl Belgeseli Davetlilerden Büyük Beğeni Aldı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), 25. yılına özel etkinlikler kapsamında ‘MÜSİAD 25. Yıl Belgeseli’ni ilk defa etkinlikler kapsamında kutlamaya katılan davetlilerine izletti ve büyük beğeni kazandı. Ayrıca programa katılan davetlilere, belgesel filminin yanı sıra; Prestij Kitabı olan ‘Türkiye’nin Yüz Akı’ kitabı, ‘25. Yılın Hikayesi’ kitabı, Çerçeve Dergisinin son sayısı ve MÜSİAD yeni logosunun bulunduğu rozet hediye edildi.

‘Ticaretimizle Dünya’ya Yön Vereceğiz’

MÜSİAD 25. Kuruluş Yıldönümü Özel kutlama Programı’nda açılış konuşması yapan MÜSİAD Kurucu Genel Başkanı Erol Yarar, MÜSİAD üyelerinin ticari ahlakıyla dünyaya yön vereceğini söyledi. Yarar, “MÜSİAD’ın misyonunda yer alan ‘Yüksek Ahlak İleri Teknoloji’ sloganının uygulanmasının yansımalarını özellikle yurt dışı ziyaretlerimizde görüyoruz. Müslümanlığın ilk dönemlerinde ‘Yüksek Ahlak’ anlayışla hareket eden sahabe efendilerimiz İslam dinini ticaret sayesinde yaydılar. Ticaret toplumların çok çabuk etkileşime girmesine ve değişmesine neden oluyor. Bizlerde bu anlayışla hareket edersek dünya ticaretindeki bozulmaları önleyip onları ticaretlerinde etkileyebiliriz” dedi.

‘MÜSİAD Bir Başlangıç Değil, Diriliş Hareketidir’

MÜSİAD 25. Kuruluş Yıldönümü Özel kutlama Programı’nda açılış konuşması yapan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD'ın kuruluş zamanına işaret ederek, 90'lı yılların siyasal, toplumsal ve iktisadi açıdan, Türkiye'nin türbülanstan geçtiği bir dönem olduğunu söyledi. İş dünyasının o dönemde bir yönüyle, dağınık ve sahipsiz, bir başka yönüyle, tek sesli olduğuna dikkat çeken Olpak, “MÜSİAD, bu dağınıklığı ve tek sesliliği ortadan kaldırmak üzere bir antitez olarak değil, tez olarak, gündeme geldi ve iş alemine, yeni bir soluk verdi, ufuk çizdi. Hayalleri olmayanlar, başkalarının hayallerinin parçası olur. Başkalarının hayallerinin parçası olmayı reddeden, müstakillik fikrine gönül vermiş 12 işadamı, 25 yıl önce, Türkiye ile sınırlı olmayan bir işbirliğinin çatısını kurdu. Aslında bu, bir başlangıç değil, bir diriliş hareketiydi” dedi.

‘MÜSİAD Yeni Bir Zihniyet İnşa Etti’

MÜSİAD Başkanı Olpak, MÜSİAD'ın, kendi yağıyla kavrulan Anadolu'ya, "Sadece bir işveren örgütü olarak kalmayacağım" diyerek, müstakil, ümitvar, samimi, idealist, aşık ve dürüst bir anlayışla, ekonomik birlikteliğin ötesinde, milletin değerlerine sahip bir STK olarak, yeni bir zihniyet inşa ettiğini ifade etti. Olpak, “Bu vesileyle, kadim ve gönüllü yürüyüşümüzde, öncelikle, bu yürüyüşü başlatan 12 kişilik kurucu heyetimiz, Erol Yarar, Ali Bayramoğlu, Natık Akyol, Şekip Avdagiç, Abdurrahman Esmerer, Mahmut Ensari, Halil Ayan, Mehmet Gönenç, Cihangir Bayramoğlu, Mehmet Turgut, Ahmet Yıldırım, Arif Gülen ve sonrasında bu bayrağı taşıyan Başkanlarımız, Ömer Bolat ve Cihat Vardan'dan, en yeni üyemize kadar, bize destek veren, gönlünü ve yüreğini koyan herkese, candan teşekkür ediyor, vefat edenlere, Cenab-ı Hak'dan rahmet diliyorum” diye konuştu.

‘Geride Kalan 25 Yılda Önemli Bir Boşluğu Doldurduk’

MÜSİAD'ın, geride bıraktığı 25 yılda, hem çok önemli bir boşluğu doldurduğu, hem de zor bir görev ifa ettiği değerlendirmesinde bulunan Olpak, var olan hedef ve hayalleri olduğunu, gerektiğinde "Hayır" demeyi bilip, "Yanlış"ları söylediklerine değindi. Nail Olpak, özellikle kritik dönemlerde ortaya koydukları tavrın, doğru kararlar alınmasında etkili olduğuna işaret ederek, yanlışları söylemenin yanı sıra, doğruya ulaşabilmek için de, istişareyi hep önde tuttuklarını, vurguladı.

‘MÜSİAD İlklerin Uygulayıcısı Oldu’

Doğru ve güzel yapılan her işin, arkasında durup, teşekkür ettiklerini bildiren Olpak, “Türkiye'de, ekonominin ve ticaretin gelişmesinde, etkin rol oynadık. Kurulduğumuz günden beri, hür düşünceyi savunduk. Ülkemizin ekonomi politikalarının, dünya ekonomisiyle bütünleşmiş bir şekilde oluşturulmasına katkı sağladık. MÜSİAD, ilklerin uygulayıcısı oldu. Sosyal hayattan ekonomiye, ticaretten uluslararası politikaya kadar, geniş bir yelpazede, milletimize hizmet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ticari itibara sahip üyelerinin ve entellektüel altyapılarını oluşturan raporlarının ​daima iftihar ettikleri 2 temel direkleri olduğuna dikkati çeken Olpak, "Şimdi, kibirden Allah'a sığınarak diyoruz ki, ilk çeyrek yüzyılımız, ahlak ve erdeme dayalı ekonomik zihniyet için bir geçiş süreciydi. İkinci 25 yılımız, ideal ekonomik zihniyet için yoğunlaşma dönemi olacaktır” dedi.

‘MÜSİAD’ın Gebze Kurucularından Biriyim’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD), 25. Kuruluş Yıldönümü Özel kutlama Programı’nda yaptığı konuşmasında, kendisinin MÜSİAD'ın Gebze kurucularından olduğunu, o dönemde verilen emeklerin değere ve ürüne dönüşmesinin kendisini ne kadar mutlu ettiğini söyledi.

MÜSİAD'ın Türkiye'nin kalkınmasına verdiği destekten bahseden Işık, "MÜSİAD Anadolu'daki, kendi halindeki küçük ve orta işletmeleri, girişimcileri önce bir Türkiye vizyonu ile buluşturdu, sonra da bu girişimcilere bir küresel vizyon kazandırdı" dedi.

‘İslam Dünyasındaki En Büyük Problem Bölünmüşlük ve Parçalanmışlıktır’

İslam dünyasındaki en büyük problemin bölünmüşlük ve parçalanmışlık olduğunu dile getiren Işık, MÜSİAD'ın bunu özellikle kendi içerisindeki birlik, beraberlik, ahenk ve uyumla aştığını, bir yerde birlik ve beraberlik olması durumunda orada başarı ve bereket olduğunu belirtti.

Bakan Işık, Türkiye'nin son 13 yılda çok büyük bir başarı hikayesi yazdığını ifade ederek, artık Türkiye'nin karanlıklar ülkesi olmadığını, başarı hikayesini yazan aktörlerin başında da MÜSİAD'ın geldiğini ifade etti.

‘MÜSİAD Türkiye'nin Büyümesine Katkı Veriyor’

“Bazılarının hazıra alışmış anlayışını MÜSİAD hiç benimsemedi, Türkiye'nin büyümesine en fazla katkı veren Sivil Toplum Örgütleri'nin başında da MÜSİAD geliyor” diyen Işık, “Türkiye MÜSİAD'la, MÜSİAD Türkiye ile beraber büyüdü. Bugün Türkiye orta-yüksek gelir grubu ülkesi. Türkiye tam 50 yıl orta gelir grubunda kaldı, Güney Kore bunu 17 yılda aştı. Şimdi orta-yüksek gelir grubundan, yüksek gelir grubuna geçmemiz gerekiyor. Türkiye inşallah önümüzdeki süreçte, 7 Haziran ile başlayacak yeni süreçte yeni başarı hikayesinin altına imza atacak, bundan hiç tereddüt, kuşku duymuyorum. Bu yeni başarı hikayesinin mimarları, inanıyorum ki MÜSİAD'ın değerlerini benimsemiş, onlarla beraber hareket eden sanayicilerimiz, iş adamlarımız ve girişimcilerimiz olacak” diye konuştu.

Bakan Işık, yeni başarı hikayesi kapsamında katma değerli üretim ve bilgi ekonomisinin önemine dikkati çekerek, “Türkiye 2023 hedeflerini bilgi ekonomisi ile yakalayacak, Türk toplumu bilgi toplumu olacak, Türk ekonomisi de bilgi ekonomisi olacak” diyerek konuşmasını tamamladı.

‘MÜSİAD Yöneticileri 25 Yılın Yorgunluğunu Değil 250 Yılın Enerjisini Taşıyor’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cevahir Kongre Merkezi'ndeki Müstakil Sanayici ve İşadamlarıDerneği'nin (MÜSİAD) 25. kuruluş yıl dönümü programına katıldı. Başbakan Davutoğlu, MÜSİAD'ın 25 yılına bakıldığında çok ciddi gayretlerin ortaya konulduğunun görüldüğünü ancak ileriye doğru bakıldığında aslında daha başlangıç aşamasında olunduğunu belirtti. En çok heyecanlandığım hususun, kutlamanın yapıldığı salondaki MÜSİAD yöneticilerinin, 25 yılın yorgunluğunu değil önümüzdeki 250 yılın enerjisini taşıdığını belirten Davutoğlu, “Yine daha yakın dönemlere baktığımızda hep Türkiye'deki toplumsal dönüşümle ekonomik atılımlar arasında, dünyadaki dönüşümlerle birlikte bir irtibat olmuştur” dedi.

‘Müsiad Bir Zihniyetin Adıdır’

“MÜSİAD'la niye gurur duyuyoruz? Çünkü MÜSİAD bunu siyasal alanda da en vakur şekilde temsil etti” diyen Davutoğlu, “25 yıl içinde her türlü baskıyla karşı karşıya kalındı, özellikle 28 Şubat'ta. Ama MÜSİAD çizgisini hiç değiştirmedi. Küçük menfaatler ve hesaplar için siyasal alanla iş birliği yapabilmek adına o medeniyet çizgisi dediğimiz değerlere dayalı çizgiyi hiç terk etmedi” diye konuştu.

‘MÜSİAD Bir Dernek veya Hukuki Sistem İçindeki Bir Kurum Adı Değildir’

“Anadolu sermayesi, gücünü Anadolu'nun bereketinden, zihninden aldı” diyen Davutoğlu, “Gücünüz eğer buna dayanırsa emin olunuz MÜSİAD 250 yıl da sürer, 2 bin 500 yıl da sürer. MÜSİAD sadece bir dernek veya hukuki sistem içindeki bir kurum adı değildir. MÜSİAD, bir zihniyetin adıdır ve bu zihniyeti de şu ana kadar onurla tarih içinde temsil etmiştir. Devletten beslenerek ya da devleti kullanarak sermaye oluşturmaya çalışanlar, 28 Şubat'ta hani o beşli çete manzaralarını ve birçok şeyi hatırlarsınız, onlar o resmin içinde yer alırken MÜSİAD tarihi resim içinde milletin yanında yer aldı" ifadelerini kullandı. Davutoğlu, "Başka bazı yapılar iş adamları adına,Türkiye'deki her müspet harekete eleştiri getirirken, Türkiye'deki her vesayet çabasına ise meşruiyet kılıfı bulmaya çalışırken MÜSİAD hiçbir vesayetin, hiçbir darbenin, hiçbir örtülü ya da örtüsüz milli iradeyi dışlayan çabanın içinde yer almadı. Hep demokrasinin, özgürlüklerin ve kendi emeğiyle, alnının teriyle inşa edici bir iktisadi faaliyet içinde bulunan o geniş kitlelerin yanında yer aldı" diye konuştu.

‘12 Yılda Milli Gelir 600 Milyar Dolarlar Arttı’

Davutoğu, “Türkiye'ye bakınız. Tam da MÜSİAD'ın birtakım baskılara direndiği o günleri tekrar hatırlamanın vaktidir bugün. Türkiye 1990'da 200 milyar dolar civarında bir milli gelire sahipti. 2002 AK Parti iktidarı hükümeti devraldığında milli gelirimiz 230 milyar dolardı. Sadece 30 milyar dolarlık bir artış. Son 12 yılda ise 230 milyar dolarlardan 830 milyar dolarlara milli geliri taşımışsak, bunda siyasi kadroların, başta Cumhurbaşkanımızın dirayetli yönetimi olması yanında MÜSİAD gibi her türlü meydan okumaya, hesaplaşmaya, zorluğa göğüs germeye hazır bir iş adamları kitlesinin mevcudiyeti etkili olmuştur. En onur duyduğum çalışmalardan biri, MÜSİAD'ın oluşum sürecinde istişare kurullarında yer almış ve bu anlamda ilim adamı olarak katkıda bulunmuş olmamdır" dedi.

‘Türkiye'nin Son 12 Yılda Özgüven Devrimi Yaşandı’

Davutoğlu, ”2001-2002'de bütün öz güvenini kaybetmiş, psikolojik olarak büyük bir darbe yemiş, tabiri caizse dumura uğramış bir toplumdan 12 yılda her türlü hamleye hazır, her türlü meydan okumaya karşı dirençli yeni bir toplumsal psikoloji oluşmuşsa, bunun arkasındaki devrimin adı öz güven devrimidir. Bunu hepbirlikte yaptık. Bu sadece siyasal değil, ekonomik ve kültürel bir başarıdır. Önümüzdeki dönemde daha birçok yüzleşmelerle karşı karşıya geleceğiz. Bugünkü tarihi akışı doğru okumak ve geleceğin temelini bu tarihi akış üzerinde en sağlam bir şekilde atmak. Bu çerçevede MÜSİAD'ın 25 yılı başarılarla dolu altın bir çeyrek yüzyıldır. Türkiye'nin son 10-12 yılı başarılarla doludur. Bu başarıların taçlanabilmesi için mutlaka güven ve istikrarın sağlanması, iş dünyası ile siyaset ve ilim dünyası arasındaki bağların güçlenmesi şart” şeklinde konuştu.

‘Türkiye Ateş Çemberi İçerisindeki İstikrar Arasıdır’

“Türkiye için kaos senaryoları yapanlar çıkabilir” diyen Davutoğlu, ”Etrafımızda bir ateş çemberi var. Suriye, Irak, Lübnan, Libya, Ukrayna, Yemen. Ülkeler parçalanma riskleriyle karşı karşıya. Türkiye ise bütün bu ateş çemberi içinde bir istikrar adası. Demokrasisini sağlam bir şekilde sürdürüyor. Toplumsal gelişmesini özgürlükler temelinde güçlendiriyor ve ekonomik kalkınmasını da dünya ekonomisinin daralmasına ve krizlere rağmen sürdürebiliyor. Bunun arkasındaki temel saik, bütün bu ateş çemberinin ortasında bizi bir arada tutan o tarih mayasıdır. Bu mayayı güçlendireceğiz. Ekonomik anlamda kaos senaryoları çıkaranlar olabilir. Türkiye'de kaos senaryosunun olmasından memnun olacak çevreler olabilir içeride ve dışarıda. Ama gücünü Anadolu'dan ve Rumeli'den, sınırlarımızı genişletmeden büyüttüğümüz gönül coğrafyamızdan alanlar için bu kaos senaryosunun hiçbir karşılığı yoktur” ifadelerini kullandı.

‘Sanayi Üretimindeki 4,7’lik Büyüme Önemli Bir İşarettir’

Son ekonomik verilerin, dün açıklanan sanayi üretimi rakamlarındaki yüzde 4,7 ölçeğindeki büyümenin önemli bir işaret olduğunu ifade eden Davutoğlu, son 4 ay içinde otomobil satışlarındaki yüzde 57 artışın, ülkedeki hem üretimin hem de refahın daralan dünya ekonomisine rağmen sürdüğünü ortaya koyduğunu dile getirdi. Davutoğlu, Nisan ayındaki 532 milyon dolarlık borsa girişinin, dışarıdaki ekonomik daralmaya rağmen, dışarıdan Türkiye'ye gelen finansal akım bakımından dason derece önemli göstergeler olduğunu belirtti.

MÜSİAD'ı 25.yılında yeniden tebrik eden Davutoğlu, "25 yıl kurumsal tarih bakımından uzun gelebilir ama büyük tarihi yürüyüşümüz bakımından yeni 250 yılların, 2500 yılların habercisidir" dedi.

Konuşmasının ardından Davutoğlu'na ağaç dikim sertifikası ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak'la çektirdiği fotoğraf takdim edildi.

MÜSİAD hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.musiad.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

25. yaşı nedeniyle MÜSİAD'ı tebrik ediyor, haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor