Çin'in En Büyük Yatırımcıları İstanbul'da Türk Firmaları ile Tanıştı!

İstanbul Hilton Bosphorus Hotel'de gerçekleştirilen “Şanghay – İstanbul İpek Yolu Ticaret ve Ekonomi Forumu”, Çin'in en büyük yatırımcıları ile Türk firmalarını bir araya getirdi. Detaylar haberimizde..

İstanbul Hilton Bosphorus Hotel'de gerçekleştirilen “Şanghay – İstanbul İpek Yolu Ticaret ve Ekonomi Forumu”, Çin'in en büyük yatırımcıları ile Türk firmalarını bir araya getirdi.

Çin Hükümeti 21. Yüzyılın İpekyolu çalışması olarak “İpekyolu Ekonomik Kuşağı - One Belt, One Road” projesini 2,1 trilyonluk bir yatırım ile başlattı. 65 ülkeyi kapsayan projenin en büyük ayaklarından birini de Türkiye oluşturuyor. Bu kapsamda Çin’in Gayrisafi Milli Hasılasına 351 milyar dolar katkısı ile ilk sırada yer alan Şanghay’ın Belediye Başkanı Sayın Yang Xiong ve önderliğindeki İşadamları Heyeti Türkiye’de “Şanghay – İstanbul İpek Yolu Ticaret ve Ekonomi Forumu’nu” düzenledi. Çin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde öncülük eden China Homelife Turkey Fuarları ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (DEİK) gerçekleştirilen forumda ev sahipliğini üstlendi.

Düzenlenen forumda, 23 Ekim 1989 tarihinde Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında imzalanan “Ekonomik İş Birliği” anlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla; Şanghay Belediyesi ve DEİK arasında “Mutabakat Sözleşmesi” (MOU) imzalandı.

China Homelife Turkey Fuarı; Çin’in deniz ticaretini güçlendirmek adına başlatılan ve Dünyanın yüzde 63’üne ulaşılması hedeflenen “İpek yolu Ekonomik Kuşağı” projesinin Dünya çapındaki uygulayıcılardan biri olma ve Şanghay – İstanbul İpek yolu Ticaret ve Ekonomi Forumu’nun resmi platformu olma görevini üstlendi.

Hilton Bosphorus Hotel’de düzenlenen etkinliğe mühendislik, bilişim, inşaat, gayrimenkul, lojistik, sanayi, denizcilik, elektrik, enerji, mücevherat, tekstil, danışmanlık ve bitkisel yağ üretimi sektörlerinde faaliyet gösteren Çin’in önde gelen firma temsilcileri katılarak ikili görüşmeler ile yeni yatırımlar için imzalar atıldı.

Forumun açılış konuşmalarının ardından, 23 Ekim 1989 tarihinde Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında imzalanan “Ekonomik İş Birliği” anlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla; Şanghay Ticaret ve Sanayi Odası ve DEİK arasındaki “Mutabakat Zaptı (MOU)”, Şanghay Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Wang Xinpei ve DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan tarafından imzalandı.

Şanghay Belediye Başkanı Yang Xiong, “İpek yolu Ekonomik Kuşağı - One Belt, One Road” ticari işbirliği forumu ve girişimciler toplantısına katılmaktan memnun olduğunu belirterek, Çin ve Türkiye’nin ekonomik iş birliği ile Şanghay-İstanbul dostluk ilişkilerinin geliştirilmesinin etkili bir şekilde desteklenmiş olacağını söyledi.  Şanghay’ın her zaman Türk iş adamlarının önemli bir durağı olduğunu belirten Xiong, Çin-Türkiye ticari hacminin her yıl beşte birinden fazlası, Şanghay’dan karşılandığını söyledi. Geçtiğimiz iki ayda iki ülkenin ticari hacminin yüzde 13,6 artarak 1 milyar doları geçtiğini belirten Xiong, karşılıklı yatırım iş birliği de büyük gelişme gösterdiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Bugüne kadar Türk şirketlerinin Şanghay’daki yatırım projeleri 100’ü aşmıştır. Türkiye’deki Şanghay firmalarının yürüttüğü proje sayısı ise 68’dir. Yapılan sözleşmelerin değeri 1 milyar 400 milyon dolarıdır. Özellikle Şanghay Elektrik firmasının ‘Hunutlu Entegre Termik Santrali’ projesi, bugüne kadar Şanghay, hatta tüm Çinli şirketlerin projeleri içinde en büyük yatırımlardan biridir.”

“İpek yolu Ekonomik Kuşağı - One Belt, One Road” inşasının gelişmesiyle, Şanghay-İstanbul ve Çin-Türkiye ekonomik ilişkilerinin daha sıkı hale geleceğini vurgulayan Xiong, projenin finansal pazarı genişletmesinin yanı sıra Şanghay ve Türkiye arasında kültürel bir köprü kurulacağını da belirtti.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye-Çin ekonomik ortaklığın güçlendirmesi için bu forumun önemli bir fırsat teşkil ettiğini söyledi. Avrupa'nın son 20 yılda dünyanın en büyük tek pazarı haline geldiğini belirten Vardan, küresel üretim ekseninin de batıdan doğuya, Asya - Pasifik Bölgesi'ne kaymakta olduğunu söyledi. Asya ve Avrupa arasında yeni taşımacılık koridorlarına ihtiyacının ortaya çıktığını belirten Vardan, tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması ve bu güzergâh üzerinde bulunan ülkelerin küresel ekonomik sisteme entegrasyonuna ihtiyaç  doğduğunu söyledi. Vardan, “İpek Yolu’nun bir ucunda küresel ekonominin büyüme motoru Çin, diğer ucunda da dünyanın en büyük pazarı Avrupa Birliği varken, güzergâh üzerinde de G20 ekonomisi Türkiye var. Bölgesinin en büyük sanayi gücü olan Türkiye, Çin’den İtalya’ya uzanan geniş coğrafyada en büyük serbest piyasa ekonomisidir” dedi. İpek Yolu güzergâhının üzerinde bulunan ülkelerin küresel ekonomik sisteme entegrasyonunun güçleneceğini belirten Vardan, demiryolları ve otobanlar ile Pasifik Okyanusu, Akdeniz ve Karadeniz üzerinden Avrupa’ya bağlanacağını belirterek, yeniden refah ve istikrar yaratmaya başlayacağını söyledi. Türkiye’yi ziyaret eden Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in “Türkler ve Çinliler Tarihi Ortak Yazmış bir millet” sözüne atıfta bulunan Vardan, “Gelin, tekrar beraber tarih yazalım. Tarihi bu sefer Asya Steplerini demir yolları ile aşarak Avrupa’da, Afrika’da, Balkanlar’da, Kafkasya, Ortadoğu’da Lira ve Yuan’la yazalım” dedi.

Shanghay Belediyesi Ticaret Komisyonu Genel Direktörü Shang Yuying, Şanghay'ı  bir pencere gibi, Çin’i dünyaya açılan reformlardaki büyük başarılarının bir numunesini sergilemekte olduğunu söyledi. Şanghay'ın meşhur ve başarılı üniversiteleri, teknolojik innovasyon aktiviteleri, uluslararası film ve sanat festivaller, moda haftası ve büyük markaların kültürel aktivitelerinin uluslararası etkisinın artmakta olduğunu belirten Yuying, Şanghaylı firmaların İpek Yolu ülkelerinde pazarlama bağlantıları için teşvik edeceklerini söyledi. İpek Yolu ülkeleri ve bölgelerinin de Şanghay’da ihraç malları için bir merkez kurmalarını ümit ettiklerini söyleyen Yuying, karşılıklı olarak ticari fuarları ve toplantıları destekleyerek, ticaret ölçeğini genişletmek için çalışacaklarını vurguladı.

DEİK Türkiye - Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Necati Abacıoğlu, Çin ile ticari ilişkilerin ithalat ağırlıklı bir gelişim sergilediğini söyledi. 2014 yılı itibari ile 24.6 milyar dolara ulaşan ticaret hacmiyle Çin’in, Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biri hâline geldiğini söyleyen Abacıoğlu, yatırım faaliyetlerinde Çinli firmalara yardım etmek amacı ile bu forumda olduğunu belirtti. Çin’in Dünya ekonomisine yön verdiğini belirten Abacıoğlu, Çin’in ağırlığını daha derinden hissettirdiğini vurgulayarak, 2011 yılında yürürlüğe koyduğu 12. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın da etkisiyle yabancı yatırımlara daha çok açıldığını söyledi. Türk firmalarının Çin’de daha fazla iş ve yatırım yapması için önemli fırsatların bulunduğunu belirten Abacıoğlu, forumun Türkiye’nin Çin ile ikili ekonomik ilişkilerinin gelişmesine olumlu katkı sağlamasını dilediğini söyledi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor