İş Liderleri İtiraf Etti: Henüz Gelecek İçin Hazır Durumda Değiliz

EMC tarafından gerçekleştirilen araştırma, Bilgi Nesli’ne ayak uydurmak için işletmelerin sahip olması gereken nitelikleri ortaya koyuyor. Detaylar haberimizde..

EMC tarafından gerçekleştirilen araştırma, Bilgi Nesli’ne ayak uydurmak için işletmelerin sahip olması gereken nitelikleri ortaya koyuyor.

İster çalışıyor ya da fit kalmak için egzersiz yapalım; ister öğreniyor, oynuyor, internetten alışveriş yapıyor ya da TV seyredelim, etkileşim içinde olduğumuz her tür kurum ya da kuruluştan yeni dijital taleplerde bulunuyoruz. “Bilgi Nesli: Geleceği Dönüştürme” isimli yeni bir araştırma, dijital vatandaşlardan oluşan global bir toplumun etkisini araştırdı. Bu bireyler daima internete bağlı halde ve internet üzerinde etkileşim halinde. Dünyanın bilgisi parmaklarının ucunda. Bu bireyler dünyayı da çok farklı bir şekilde görüyor. 18 ülkeden direktör seviyesinden CEO, CFO, COO seviyesine kadar toplam 3 bin 600 kişinin katıldığı araştırma, bu bireylerin yeni beklentilerini ortaya çıkarıyor ve bu yeni ortamda işletmelerin başarılı bir şekilde çalışabilmeleri ve rekabet edebilmeleri için sahip olmaları gereken en önemli nitelikleri tanımlıyor.

Beklendiği gibi, araştırmaya katılan iş liderlerinin neredeyse hepsi (%96) yeni teknolojilerin iş ve ticaret kurallarını sonsuza dek değiştirdiğine inanıyor. Bunun yanı sıra katılanların %93’ü teknolojideki son gelişmelerin müşteri beklentilerini tamamen değiştirdiğini ve hemen hemen hepsi de bu değişimin önümüzdeki on sene içinde daha da hızlanacağını belirtiyor. Müşteri beklentileri arasında en üst sıralarda hizmetlere daha hızlı erişim; 7/24 “her yerde” erişim ve bağlanırlık; daha fazla cihaza erişim ve daha benzersiz kişiselleştirilmiş deneyim yer alıyor.

Yeniden Tanımlama: Gelecek İçin İşletmelerin Sahip Olması Gereken Nitelikler

İşletmeler Yeni Bilgi Nesli’nin taleplerine bağlı olarak dönüşümün kritik öneme sahip olduğunu kabul ediyor. Liderler, yeniliklere hızlı bir şekilde ayak uydurmak ve işleyişlerinde aksama yaşamamak için temelinde bilgi olan beş gerekli niteliği tanımladı:

1. Pazarlardaki yeni fırsatları önden tespit etmek,

2. Şeffaflık göstermek ve güven aşılamak,

3. Çevik şekilde yeniliklere imza atmak,

4. Benzersiz ve kişiye özel deneyimler sunmak,

5. Gerçek zamanlı çalışmak.

İş liderleri bu niteliklerin yüksek öncelikli nitelikler olduğunu kabul etseler de, yalnızca çok az işletmenin bu niteliklere tam anlamıyla sahip olduğunu ve işletme içinde benimsendiğini de itiraf ediyor. İşletmelerin yalnızca %12’si yeni fırsatları önsezili bir şekilde tespit edebiliyor; yalnızca %9’u çevik yöntemlerle yeniliklere imza atabiliyor; yalnızca %14’ü şeffaflık gösterebiliyor ve güven aşılıyor, yalnızca %11’i benzersiz ve kişiye özel deneyimler sunabiliyor ve yalnızca %12’si gerçek zamanlı çalışabiliyor.

Gartner ve IDC’nin raporlarına göre 2020 senesine kadar 7 milyardan fazla insan en az 30 milyar cihaz üzerinden 44 zetabayt veri (44 trilyon gigabayt) yaratacak. Bu da hızla yaşamın neredeyse her unsurunun veriler tarafından yönlendirileceği, veri merkezli olacağı bir dünyaya dönüşüme neden oluyor. İşletmeler bu verilerden değer elde edebileceklerini biliyor, ancak %49’u bunu nasıl gerçekleştirebileceklerini bilmiyor:

  • %70’i verilerden bilgi ve içgörü elde edebileceklerini söylemelerine karşın, yalnızca %30’u bunu gerçekleştirebilmek için gerçek zamanlı bilgilerine dayanarak hareket edebiliyor.
  • %52’si verilerini etkin biçimde kullanmadıklarını ya da verilerle ilgili iş yükü dağı altında ezildiklerini itiraf ediyor.
  • Yalnızca %24’ü kendilerini veriyi faydalı içgörü ve bilgilere dönüştürme konusunda “çok iyi” görüyor.

Şirketler değişen müşteri beklentilerini karşılamak için kendilerini hazırlasalar da, dünya da aynı yüksek hızda değişmeye devam ediyor. Institute For The Future bu araştırmada, teknolojinin 2024 senesinde kadar dünyayı nasıl dönüştüreceğine dair önemli makro değişimlerle ilgili tahminlerde bulundu. Yaşamın neredeyse her unsurunun veriler tarafından yönlendirileceği bir dünyaya doğru bir kayma olduğuna dair güçlü işaretler var. Bireyler ve kurumlar açık bilgi alış verişleri yoluyla bilgileri satacak, bağışlayacak ya da takas edecek. Cansız nesneler etrafımızda hayat bulacak, daha bilinçli, duyarlı ve bağlı olacak. Karar verme süreci yapay zeka tarafından hiç olmadığı kadar daha kapsamlı bir hal alacak. Bilgiler karşılıklı iletilebilecek ve birden çok duyuyla algılanabilecek. Tüketiciler yeni araçlar sayesinde kendi gizli bilgilerini daha etkin biçimde kontrol edebilecek. Bu yeni dünya düzeninde, değer kavramı ürün ve hizmetlerden bu ürün ve hizmetlerin ürettiği bilgilere kayacak.

Yönetici Görüşleri

EMC Bilgi Altyapısı CEO’su David Goulden; “Tüketiciler etkileşim halinde oldukları kurum ve kuruluşlardan her geçen gün daha fazlasını talep ediyor. Buluttan doğan işletmeler şimdiden bu yeni yaşam şeklini şekillendirmeye ve yönlendirmeye başlamış durumda. Olgun işletmelerin de müşterilerinin bu yeni beklentilerini karşılamak için nasıl dönüşecekleri ve adapte olacaklarını yeniden düşünmeleri gerekiyor. Bu yeni dünyaya yönelik olarak kendilerini yeniden tanımlayanlar için dönüşümün odaklı, amaca yönelik ve tüm şirketi kapsayacak şekilde olması gerekiyor.

Institute for the Future’un Araştırma Direktörü Rachel Maguire; “Misyonumuz hızlı bir değişim geçiren bir dünya için kullanışlı öngörüler sunmak ve içgörüleri aksiyona dönüştürmeye yardımcı olmak. Bilginin yaptığımız herşeyin merkezinde olduğu, hayal bile edemeyeceğimiz şekilde bizi yenilediği bir çağın uzun vadeli etkilerini sistematik biçimde araştırmamız kritik önem taşıyor. Dünyanın bilgi konusunda en uzman işletmeleri kendilerini hazırlarsa, tarihin en önemli dönüşümlerinden birinin de öncüleri olabilir.

Araştırmada Kullanılan Metodoloji

Araştırma EMC adına Vanson Bourne ve Institute for the Future tarafından gerçekleştirildi. Vanson Bourne 180 ülkede, dokuz farklı sektörden orta ve büyük ölçekli işletmelerde üst düzey pozisyonlarda çalışan 3 bin 600 yöneticiye bugün ve önümüzdeki on senede başarılı olmak için işletmelerin sahip olması gereken nitelik ve koşullar hakkında sorular sordu. Institute for the Future araştırma kapsamında yeni dijital dünyadaki değişimler ve bu değişime ayak uydurmak için gerekenleri tanımladı ve tahminlerde bulundu. Araştırma soruları ve tanımlanan nitelik ve koşullar 40’ın üzerinde karar verme konusunda etkili yönetici ve birden çok sektörde uzman yöneticiyle yapılan kapsamlı birebir görüşmelere dayanıyor.

Haberimizi işletme sahibi okurlarımız başta olmak üzere tüm okuralrımzın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor