III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda Ödüller Sahiplerini Buldu!

Bu yıl 3. kez düzenlenen EİB Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na Türkiye genelinde toplam 450 başvuru yapıldı. Birçok yenilikçi ve özgün projenin sergilendiği etkinlikte 21 Nisan akşamı ilk üç dereceye giren projeler açıklandı. Detaylar haberimizde..

Tarım sektöründe ihtiyaç duyulan, yenilikçi, özgün, yaratıcı proje ve fikirlerin teşviki amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen EİB Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na Türkiye genelinde toplam 450 başvuru yapıldı.

Ambalaj, baharat, biyoteknoloji, et, gıda, gıda işletme, hububat, kuru meyve sebze, şeker, su, süt, tarım, yağ, yaş, yem, zeytin ve diğer olmak üzere farklı kategorilerde değerlendirilen projeler arasından 179 proje yarışmaya uygun bulunarak seçildi. En yüksek oy alan 60 proje ise 21-22 Nisan 2015 tarihlerinde Swissotel’de sergileniyor.

Zeytinyağı üretim atığından üretilen ve doğada kendiliğinden yok olan biyobozunur gıda ambalajından, meyve ve sebze tozları ile antioksidan aktivitesi arttırılmış çikolataya kadar birçok yenilikçi ve özgün projenin sergilendiği etkinlikte 21 Nisan akşamı ilk üç dereceye giren projeler açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ile Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep tarafından ödülleri verilen projeler şu şekilde sıralandı;

  • 15 bin TL’lık birincilik ödülünü Ege Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Analitik Kimya Anabilim Dalı’ndan Ece Ekşin, Gülşah Çongur ve Arzum Erdem Gürsan gıdalarda glütenin elektrokimyasal tayinine yönelik kullan-at sensör teknolojisi projesi ile kazandı. 
  • 10 bin TL’lık ikincilik ödülü Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Mustafa Kürşat Demir’e ısıl olmayan teknolojiler ile buğday rüşeymi stabilizasyonu projesi ile gitti.
  • 7 bin 500 TL’lık üçüncülük ödülünün sahibi ise Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Aykut Önder Barazi ve Bengisu Erşan’ın birlikte hazırladığı erimeyen lokum dondurması projesinin oldu.

Ayrıca üç projeye 1 bin 500 TL’lık mansiyon ödülü verilirken, İzmir’li iki lise öğrencisi de yarışmanın en genç katılımcıları olarak yaratıcı fikirleri ile özel ödüllere sahip oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ödül töreninde yaptığı açılış konuşmada; “Tüm dünyada şehirlerde yaşayan nüfus oranının ve büyük metropollerin sayısının hızla artmasıyla birlikte, küresel gıda talebi ve birim tüketim giderek artıyor. Nanoteknoloji gibi yeni teknolojiler gıda alışverişi alışkanlıklarını kökten değiştiriyor. Bu anlamda farklı ürün talebine cevap verebilmek için yenilikçi üretim teknikleri geliştiriliyor. Türkiye gerek coğrafi konumu gerek sahip olduğu iklim ve toprak koşulları ile gıda üretimi açısından büyük avantajlara sahip. Bu avantajları kullanan bazı firmalarımız dünya markası olurken, bazı firmalarımız da dünya markalarını satın alarak Türk markası yapıyor. Sektör yeni atılımlarla ilerliyor” dedi.

Gıda sektöründe 2023 yılı hedefinin 55 milyar olduğunu belirten Mehmet Büyükekşi; “Bu hedeflere ulaşmak için gıda sektörümüzün geleneksel düşünce tarzını aşıp, inovasyondan daha fazla yararlanması gerektiğine inanıyoruz. Hepinizin bildiği gibi biz TİM olarak “inovasyona” özel önem veriyoruz ve bu konuda birçok çalışma yapıyoruz. Son dönemde üzerinde büyük önemle durduğumuz “2023 İnovasyon Stratejisi”nin belirlenmesini tamamlamak üzereyiz. Bu projede tüm sektörlerimizin “inovasyon yol haritalarını” çıkarıyoruz. Gıda sektöründe inovasyon olmazsa olmaz. 2012 yılında ilkini düzenlediğimiz proje pazarından çıkan “balık pullarını değerlendirme fikrini” birincilikle ödüllendirdik. Bu fikir, TÜBİTAK desteğiyle gıda jelatinine dönüştü. Türkiye’de ilk defa balık pulundan gıda jelatini üretildi ve proje, sektörde taşları yerinden oynattı. III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarında sergilenen 60 projenin de sektöre soluk getireceğine inanıyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.

III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın ikinci gününde projelerin sergilenmesi devam ederken; Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Uygun Aksoy moderatörlüğünde Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ve Pınar Enstitüsü Direktörü Ümit Savcıgil’in konuşamacı olarak katılacağı “Başarı Öyküleri” konulu bir panel de gerçekleştirilecek.

Haberimizi gıda sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor