Girişimciler, 1 Mayıs'ta E-Ticaret'te Yeni Bir Dönem Başlıyor!

"Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor. Yeni yasa daha fazla kullanıcının internetten alışveriş yapmasını sağlarken hem de online alışveriş hacmini de artıracak. Detaylar haberimizde..

"Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor. Yeni yasa daha fazla kullanıcının internetten alışveriş yapmasını sağlarken hem de online alışveriş hacmini de artıracak.

Türkiye’de e-ticaret pazarının büyüklüğü yaklaşık 14 milyar lira civarında. Toplam perakende içerisindeki harcamaların yaklaşık yüzde 1,3’ünü online alışveriş oluşturuyor. Bu oran gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında düşük ama önümüzdeki dönemde önemli bir büyüme potansiyelinin olduğu aşikar.

Bilgisayar, tablet veya cep telefonu gibi mobil cihazlar aracılığıyla internet üzerinden yapılan işlemler; "Online" yani “Çevrimiçi” işlemler olarak adlandırılmakta. Bu nedenle, “e-ticaret” ürün ya da servis siparişi online kanaldan verilen, teslimatı online ya da çevrimdışı yani elden, kargo aracılığı ve benzeri online olmayan teslimatlar olan, ödemesi online kanaldan ya da çevrimdışı yani kapıda ödeme, havale ve EFT şeklinde yapılabilen alışveriş şekli olarak tanımlanıyor.

Emarsys Türkiye Ülke Müdürü Murat Erdör’ün, açıklamalarına göre; internet üzerinden yapılan tüm elektronik işlemleri ve ticareti düzenleyerek belli kurallara bağlayan 6563 No’lu “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor. Yeni yasanın hem daha fazla kullanıcının internetten alışveriş yapmasını sağlayacağı hem de online alışveriş hacminin de artmasına destek olacağı tahmin ediliyor.

Çünkü, bilgi verme yükümlülüğü, sipariş ve ödeme süreçleri, ticari iletişim, kişisel verilerin korunması ve cezai hükümler gibi farklı alanlarda önemli değişimleri getirecek olan yeni kanunun yaratacağı en büyük farklılık, haksız rekabetin ortadan kaldırılması olacak.

Öte yandan, tüketici odaklılık artık bir zorunluluk haline gelirken, bunun yanında e-ticaret başta olmak üzere tüm sektörlerin geleceğe doğru daha emin adımlar atması ve sağlıklı büyümesi sağlanacak.

Peki Yeni Yasa Hangi Hak ve Yaptırımları Beraberinde Getiriyor?

Örneğin izinsiz iletişim dönemi sona eriyor. Yeni kanunla birlikte internetten alışveriş anlamında en çok şikayet edilen konuların başında gelen istenmeyen e-posta, SMS gibi uygulamalar sona eriyor. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra herhangi bir elektronik ileti gönderilmeden önce izin alma şartı gelecek. Yazılı ya da elektronik olarak alınmış herhangi bir onay olmadan, şirketler tüketiciye ileti gönderemeyecek.

Yasanın getirdiği bir başka yenilik ise kişisel bilgiler artık yasa ile korunacak. Yeni kanun, bilgi verme yükümlülüğü, sipariş ve ödeme sayfaları, ticari iletişim, kişisel verilerin korunması ve cezai hükümler alanında önemli değişimleri beraberinde getirecek.

Öte yandan satış işlemi sırasında tüketici ya da müşteri ile yapılan ticari sözleşme öncesinde, hizmet sağlayıcısının tüm bilgilerini eksiksiz ve net bir şekilde sunması artık zorunlu hale geliyor. Sipariş onayından önce ödenecek toplam bedel ile birlikte sözleşme şartları müşteriye gösterilecek. Hediye ve promosyonlarla ilgili tüm şartlar net bir şekilde sunulacak. Hizmet sağlayıcı, kampanyalarında, bültenlerinde, yarışmalarında tüketicileri her adımda ve değişiklikte bilgilendirecek.

Yeni kanun ile tüketici, müşterisi olduğu online satış kanalından kampanya, yeni ürün vb konularda ileti almaktan vazgeçebilecek. Vazgeçme kararının sunulmasıyla birlikte, şirket tüketiciye ileti gönderimini mecburen durduracak.

Hizmet sunucuları bakımından yasa, haksız rekabeti ortadan kaldıracak ve tüketici odaklılık artık bir zorunluluk haline gelecek. Tüm kurumlar, tüketicilerinin gizliliğine önem veren ve onların haklarına saygı duyan bir pozisyona geçecek.

Tüketici odaklı dijital pazarlama doğrudan pazarlama kanalları, tek taraflı duyuru ve kampanya bildirimi olmaktan çıkıp hedef kitle ile marka arasında etkileşimi arttıran, bağlılık yaratan, interaktif bir yapıya dönüşecek. Bu yolda kişisel tavsiye sistemleri ve müşteri zekası gibi yeni teknolojiler ön plana çıkacak.

Ayrıca e-ticarette güven artacak ve özellikle Türkiye’de çok sık rastlanan e-ticarete güven unsuru konusunda önemli adımlar atılmış olacak. Artık yasal düzenlemelerle tüketicilerin tüm hakları koruma altına alınacak ve hem tüketicilerin kurumlara, hem de kurumların diğer kurumlara olan bakış açısı değişecek.

Son olarak yeni kanun, getireceği tüketici odaklı yaklaşım, güven ortamı ve şeffaflık sayesinde daha fazla kullanıcının internetten alışveriş yapmasını sağlayacağı gibi online alışverişin hacminin de artmasına destek olacak.

Rakamlarla Türkiye’deki E-Ticaret Pazarı

E-Ticaret konusunda en güncel bilgiler Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Elektronik Ticaret Derneği (ETİD) ve Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan raporu ’nda yer alıyor. Buna göre;

E-Ticaret Kategorileri

Çok Kanal: Hem internet üzerinden hem de fiziksel mağazadan satış yapanlar.

Sadece Online: Fiziksel mağazası olmayıp sadece internet üzerinden satış yapanlar.

Pazaryeri: Alıcı ve satıcıların web sitesi üzerinden iletişimde bulunmalarını ve işlem yapmalarını sağlayan siteler.

Özel Alışveriş: Üyelik sisteminin geçerli olduğu ve üyelerine özel olarak kampanyalar düzenleyerek, indirimli satış yapan siteler.

Çok Kategorili: Çeşitli ürün ve hizmet veren siteler.

Dikey: Belli ürünü veya hizmeti veren siteler.

E-Ticaret Pazarı

E-Ticaret Pazarı
Tatil-Seyahat: 5,1  Milyar TL
Sadece Online Perakende: 5,0 Milyar TL
Çok Kanallı Perakende: 2,3 Milyar TL
Online Pazaryeri: 1,7 Milyar TL
Online Bahis: 1,6 Milyar TL
Online Çok Kategorili: 1,4 Milyar TL
Online Özel Alışveriş: 1,3 Milyar TL
Online Ulaşım & Konaklama: 0,7 Milyar TL
Online Dikey: 0,6 Milyar TL
Çok Kanallı Ulaşım & Konaklama: 4,3 Milyar TL
Çok Kanallı Elektronik: 1,0 Milyar TL
Çok Kanallı Giyim & Ayakkabı: 0,5 Milyar TL
Çok Kanallı Ev & Dekorasyon: 0,3 Milyar TL
Çok Kanallı Eğlence & Kültür: 0,1 Milyar TL
Çok Kanallı Diğer: 0,5 Milyar TL
E-Ticaret Pazarı Toplam Büyüklüğü: 14.0 Milyar TL
E-Ticaretin Toplam Perakende İçindeki Payı
E-Ticaretin Türkiye Perakende Pazarı içinde payı: %1,3
Gelişmiş Ülkeler Ortalaması: %5,5
Gelişmekte Olan Ülkeler Ortalaması: %3,5

Radikal kaynaklı haberimizi girişimciler ve online alışveriş yapan okurlarımız tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor